Főoldal » Az anarchia és pedagógia?

Az anarchia és pedagógia?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az angolszász kultúrkörben kezdődött meg először az anarchizmus és a neveléstudomány érintkezési pontjainak keresése.

Az 1968 – as diáklázadások hatása a mindenfajta lázadással összekapcsolt anarchizmus újra a médiák és a közrészévé vált. Az anarchizmus oktatási intézményekben megjelenő hatásai Svájcban, Spanyolországban, az USA- ban, Fro.-ban és Angliában érezhetőek. A különböző reformpedagógiákhoz és az életreformi hatásokhoz ad lendületet az anarchizmus. Francisco Ferrer így fogalmaz a pedagógiai anarchizmusról:
„Kettő lehetőség kínálkozik a gyermekek nevelésének javításához. Meg lehet kísérelni az iskola megváltoztatását azáltal, hogy a tudományos eszközök segítségével kutatják a gyermeki természet sajátosságait, és ez által feltárjuk a fennálló oktatási rendszer hiányosságait, és utalunk a változtatás szükségességére.

 A másik lehetőség pedig abban áll, hogy új iskolákat hozunk létre, mégpedig azon hazugságok és igazságtalanságok elutasítása alapján, amelyek a modern társadalom bázisát jelentik”(Ferrer 2003.43.o. In: Rend a rendetlenségben,- Mikonya György,- Eötvös. Bp.2009)
Az anarchisták mindig az új iskola létrehozása mellett döntenek, így a társadalom szélére kerülnek.

Az anarchista pedagógia mindig a létező államilag elfogadott pedagógiai gyakorlatot kritizálja. A pedagógiájának lételeme a gyermeki szabadság biztosítása, hiszen minden más erre építkezik. Örök vitatéma viszont itt is az a paradoxon, miszerint mik a jók és a rossz közötti hatások, tanár- tanuló szabadságának hatásai.

 Cél tehát egy olyan autonóm ember kiművelése, akinek nemcsak a tudás, hanem az önálló akarat is fontos. Jellemző gondolkozásukra, a rugalmasság, szituatív viselkedés.

A nevelésnek és oktatásnak az ember minden attitűdjében meg kell nyilvánulnia.

Bibliográfiák:

Bozóki András-Sükösd : Az anarchizmus elmélete és magyarországi története.-Cserépfalvi Könyvkiadó, 1994

Mikonya György: Rend a rendetlenségben avagy : a szabadság útvesztői anarchisták és nevelés.-Eötvös Kiadó, Bp., 2009

Gyurgyák János: Anarchizmus.-Századvég Kiadó, Bp.,1991

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.