Főoldal » Az Erasmus program jelentős kiterjesztését javasolja az Európai Bizottság

Az Erasmus program jelentős kiterjesztését javasolja az Európai Bizottság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2011. november 23., szerda (MTI) – A felsőfokú tanulmányok külföldi folytatását lehetővé tevő Erasmus program jelentős kiterjesztését javasolja az Európai Bizottság, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló költségvetési kerettervezetének szerdán ismertetett oktatáspolitikai indítványaiban.

“Az oktatásba és képzésbe történő befektetés a lehető legjobb beruházás Európa jövője érdekében” – hangsúlyozta Andrula Vasziliu EU-biztos, az “Erasmus mindenkinek” program bemutatásakor.
Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elképzelései szerint a szóban forgó hét éves időszakban 2,2 millió felsőoktatási hallgató részesülne támogatásban, hogy tanulmányai egy részét külföldön folytathassa. A jelenlegi programok keretében ugyanekkora időtartamon belül 1,5 millióan kapnak erre lehetőséget. Emellett 735 ezer szakképzésben részt vevő hallgató folytathatná tanulmányai egy részét külföldön, szemben az eddigi keret által biztosított 350 ezer fővel. Külföldi oktatási tevékenységet az Erasmus segítségével egy millió tanár és ifjúságsegítő folytathatna, a mostani 600 ezer helyett. Hétszázezer fiatal mehetne külföldi vállalathoz szakmai gyakorlatra. Jelenleg ez a szám 600 ezer.
A brüsszeli tervek új program indításáról is szólnak: 2014 és 2020 között 330 ezer nappali szakos, mesterképzésben részt vevő hallgató kaphatna diákhitel-garanciát külföldi tanulmányai finanszírozásához.
Mindemellett az Erasmus segítségével 540 ezer fiatal végezhetne önkéntes munkát külföldön vagy vehetne részt ifjúsági csereprogramokban, a mostani 374 ezer helyett. Harmincnégyezer hallgató kaphatna támogatást közös oklevél megszerzéséhez, ami azt jelenti, hogy legalább két külföldi felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat. Jelenleg 17 600 hallható részesül ilyen jellegű támogatásban.
Az Európai Bizottság javaslata alapján a pénzügyi keret a jelenlegi hétéves költségvetéshez viszonyítva összességében mintegy 70 százalékkal növekedne, és a 2014-től 2020-ig terjedő időszak Erasmus-programja 19 milliárd euróval gazdálkodhatna.
Azok száma, akik 2010-ben tanulmányok folytatása, képzésben való részvétel vagy önkéntes tevékenység céljára uniós támogatásban részesültek, Magyarországon az “Egész életen át tartó tanulás programja” keretében 8 ezer, a “Fiatalok lendületben” program keretében 4500, összesen tehát 12.500 volt a brüsszeli bizottság adatai szerint.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?