Főoldal » Az erős jellem 7 tulajdonsága

Az erős jellem 7 tulajdonsága

Az erős jellem 7 tulajdonsága

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Az erős jellem stabil és értékes belső tulajdonságok tárháza

Az erős jellemű emberben mindenkor megbízunk és a jelleméből erőt merítünk. Az erős jellem több, mint egyszerű személyiségtulajdonság, a belső lelkierő kisugárzása az egyéniségben. Nem egy statikus, megkötött, változhatatlan állapotot, hanem egy dinamikus, nyitott, a korral haladó egyént jelez.

 

Az erős jellem

Az erős jellem szavak hatására az emberek lelki szemei előtt egy szilárd, megingathatatlan egyén képe villan fel. Az erős jellem azonban több tulajdonságot hordoz magában, amelyek együttesen alkotják a személyiség stabilitását.
Az erős jellem sokak hiedelmével ellentétben, nem makacs, akaratos személyt jelent, sokkal inkább olyan valakit, aki belső tulajdonságai által erős, határozott egyén, de egyben kellő rugalmassággal és nyitottsággal is rendelkezik. Az alábbiakban 7 fő tulajdonságot emeltem ki amelyek meghatározzák az erős jellemet. Többségük közismert, néhányuk talán hiányzott az eddig a témában közzétett tanulmányokból, mégis szerves részét képezi az erős jellem alkotóelemeinek.

 

Az erős jellem 7 tulajdonsága

1. ÖnuralomUra önmagának, s ezáltal életének.
Belső meghatározásból irányítja cselekedeteit. Tudatosan él, céltudatos, döntésképes és határozott. Tudja, hogy mit akar és kellő önfegyelemmel rendelkezik ahhoz, hogy a nehézségek ellenére céljait megvalósítsa.

2. ElvekSzilárd elvei vannak, amelyekhez mindenkor tartja magát.
Nem lehet megingatni csak úgy, belső értékrendszere mindenkor megmutatja számára a helyes utat. Érzései és gondolatai mély hitből táplálkoznak, amely erősebb a külső körülményeknél.

3. Összhang Gondolatai, érzései, szavai és tettei harmóniában vannak.
Elveivel összhangban él, ezért következetes, megbízható és hiteles. Pozitív énképe van és jól érzi a bőrében magát. Viselkedése teljes mértékben kifejezi azt a „belső embert”, aki ő valójában.

4. FelelősségtudatVállalja a felelősséget az életéért és a körülményeiért.
Tisztában van azzal, hogy elsősorban saját maga az oka az életében jelenlevő és bekövetkező dolgoknak. Ahelyett, hogy másokat, vagy a körülményeket hibáztatná, gondolkodik és cselekszik.

5. SzolgálatKépes áldozatot hozni, vagy lemondani, ha magasabb értékek ezt kívánják.
Magasabb elveivel összhangban akár habozás nélkül félreáll, ha ezáltal egy helyes dolgot szolgál. Személyes érdekeinél fontosabbak azok a szellemi-lelki értékek, amelyek elvei alapjául is szolgálnak.

6. FejlődéskészségTudja, hogy nem tökéletes, elismeri hiányosságait, vagy ha hibázott és dolgozik rajta.
A valóban erős jellem nem ragaszkodik tévedéséhez, képes túllépni rajta és korrigálni a hibáját. Nincsenek megrögzött álláspontjai és szokásai, bármikor készen áll a tanulásra.

7. EmberszeretetKépes tiszteletet, udvariasságot, tapintatot és gyengédséget tanúsítani mások iránt.
Tudja, hogy egy ember értéke abban ismerszik meg igazán, amit másokért is tesz. Szívesen elismer másokat is és ha szükséges, kiáll értük. Figyelmes  és erős egyéniségét visszafogja, ha bizonytalan és kis önbizalmú emberekkel van dolga. Erős jellemét mindig mások erősítésére, sosem elnyomásukra használja.

Olvasd el ezt is: A kiváló egyéniség 50 jellemvonása

 

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.