Főoldal » Az idő majmai

Az idő majmai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Te vagy a gazda, vagy Veled gazdálkodnak?

Nem tehetek róla, ez jutott eszembe ma, amikor visszagondoltam a tegnapi előadásomra, amit a Magyar Vállalkozónők Közhasznú Egyesületében tartottam időgazdálkodásilag. Nagyon érdekes volt sok nővel találkozni, akiknek mind különböző tapasztalatai voltak már az idővel, meg a vele való gazdálkodással, de -kevés kivételtől eltekintve – ők álltak vesztésre. Valamiért nem megy ez a nők többségének, pedig mindegyikük úgy érzi, hogy tűrő- és teherbíróképessége határán van. Mindig dolgozik, mindig fáradt, és mindig csak több a meló előtte, mint mögötte.

Ilyenkor jön a kérdés: na jó, de miért?

Jelentem, azért, mert példának okáért itt vannak a majmok…

Érdekes módon az idő majmai a tipikus példái annak, hogy a pasik is ugyanúgy képesek rosszul bánni az idejükkel, mint szerintük a nők. De kik is ezek a majmok, és mi közük van az időhöz?

Olvastam egyszer, hogy a cégeknél a vezetők (legyenek azok vállalkozók, vagy éppen alkalmazottként dolgozó vezető beosztású munkaerők) a legtöbbször saját maguk hagyják kifolyni a kezük közül az idejüket. Ezt a jelenséget szemléltette a példa a majmokkal.

A legtöbb vezető ugyanis attól (is) akar jó vezető lenni, hogy odafigyel a beosztottaira. Eddig még nincs is baj, mert ez tényleg kell. Az a bibi, ha rosszul csinálja. Márpedig ha a beosztottak megjelennek a főnök irodájának előttük mindig nyitva álló ajtajában és azt mondják, hogy: “Főnök, én már végképp nem bírok ezzel a munkatárssal/beszállítóval/vevővel/hivatallal, segíts már, Rád mindig hallgatnak!”, akkor nagyon résen kell lenni!

Ha ugyanis ekkor hagyod, hogy a munkatársad “eszkalálja” a problémáját, amit most nevezzünk az egyszerűség és a szemléletesség kedvéért majomnak, akkor gyakorlatilag nem tettél mást, mint hagytad, hogy a kolléga a nyakadba varrja azt a majmot, ami alapjáraton az övé – feladatostul, hatásköröstül, felelősségestül.

Ha ugyanis ekkor hagyod, hogy a munkatársad “eszkalálja” a problémáját, amit

Ami miatt a hölgyeknek tegnap olyan jókat tudtam mondani erről, ők meg jókat kacarásztak az egészen, miközben nagyokat bólogattak, az az a tény volt, hogy mi nők hajlamosak vagyunk ugyanezeket a majmokat nem csak a melóhelyen beszerezni, hanem akár családi, vagy egyéb közösségi környezetben is. El tudod képzelni, hogy egy pasit meg lehet fűzni egy pluszfeladatra azzal, hogy “Jajj, ha már úgyis arra jársz, akkor intézd már el nekem ezt meg azt!” vagy “Jajj, apuka, vállalja már el ezt, az osztálynak szervezzük, és már tegnapra kellett volna…” Szerintem kapásból udvariasan, de határozottan hárítana, gyengébb idegzetűek meg csak simán lelépnének.

Mikor én több évre otthon maradtam főállású anyaként, igaz, mellette elkezdtem felkészülni vállalkozói létemre is, ami nem kevés melóval járt, szóval így nagy otthonlétemben rendszeresen megkaptam a következő mondatot: “Ugyan, menj már el/intézd el/csináld meg, Te úgyis ráérsz, mert otthon vagy egész nap!” Az, hogy mellette a három gyerek-férj-ház-kert-kutya konstrukció is éppen elég elfoglaltságot adott, plusz a társadalmi melóban végzett SZMK minden iskolában és az oviban, ahol csak gyerekem volt, no meg a tanulás, tervezés a jövendő vállalkozásomhoz, az nem érdekelt senkit. Ha jobban belegondolok, engem sem, mert nekem az volt a fontos, hogy én jó kislány legyek, és féltem attól, hogy rossznak tartanak majd a többiek, ha nem-et mondok. Úgyhogy minden áldott nap egy egész majomcsapat rikácsolt a hátamon, és még nap végére sem hagytak békét, mert még álmomban is a feladataimat láttam, amik nem is biztos, hogy az enyémek voltak, vagy ha az enyémek voltak is, azért foglalkoztam velük még alvás közben is, mert nappal nem maradt időm a többi miatt megszabadulni tőle…

A pasiknak azért merem felhozni a majmos példát, mert bár ők nem ennyire halmozottan hátrányos helyzetűek majomilag, de amilyen határozottan kezelik ezt a problémát a legtöbben a magánéletükben, olyan hamar szaladnak bele ebbe a melóhelyükön. Mintha a jó főnök ismérve az lenne, hogy a sok majom alatt ki kap hamarabb gyomorfekélyt/infarktust/agyvérzést (nem kívánt törlendő), és nem az, hogy hogyan képes hatékonyan irányítani egy csapatot.

Hogyan lehet majmot irtani?

Elsősorban is úgy, hogy nem hagyod, hogy Belőled csináljon majmot valaki! Azaz:

  1. nem-et mondasz arra, ami nem a Tiéd, azaz nem Neked fontos, nem Neked sürgős
  2. fenntartod a status quo-t az illetékességi körökben (Én ilyenkor elegánsan megkérdezem, hogy ez a feladat kinek a munkaköri leírásában szerepel. Ha a válasz szerint nem az enyémben, akkor udvariasan mosolyogva visszautalom a melót annak, aki azért kapja a fizetését, hogy ezt elvégezze.)
  3. még mielőtt kísérletet tehetnének a majom nyakadba dobására, megköszönöd a beszámolót, és kéred, hogy a kolléga tájékoztasson a további fejleményekről. Továbbá megkérded, hogy a kolléga szerint mire van szüksége ahhoz, hogy meg is tudjon birkózni a feladattal. Ha megvan a lista, biztosítod neki a feltételeket, amelyeket kért, aztán magára hagyod, hadd bíbelődjön.

Az a legmeglepőbb a dologban, hogy ez pl. gyereknevelés terén is műxik. Na jó, ott azért egy kicsit tanítgatni is kell, de alapvetően ott is az az elv érvényesül, hogy megmutatod, hogyan kell halászni, aztán hagyod, hadd csinálja és tanulja meg a saját kárán, nem pedig élete végéig Te veszed neki a halat… Onnantól, hogy a gyerek elkezd önállóan mozogni, az egyedül végrehajtott harisnyafelhúzáson át az önálló tanulásig mindenre ráhúzható. És akkor megúszod azt, hogy “Anyu, gyere segíts megírni a leckét/felhúzni a harisnyát/levenni a poharat a polcról…” A gyerek meg lelkesen próbálgatja újonnan szerzett és tanult önállóságát. Hidd el, a kollégáid is így lesznek ezzel… :)

Úgyhogy reszkessetek majmok, jönnek a majomirtók!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.