Főoldal » Az oklevelek kötelező megújítását írná elő a felsőoktatási tanács

Az oklevelek kötelező megújítását írná elő a felsőoktatási tanács

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bizonyos időközönként kötelező lenne a felsőoktatásban szerzett bizonyítványok megújítása, legalábbis a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) honlapján közzétett elemzés szerint.

Erre az intézkedésre a felsőoktatás demográfiai problémáinak megoldása miatt lenne szükség. A felsőoktatási intézmények második integrációs hullámát még az idén elindítanák – olvasható a stop.hu-n.

A hazai felsőoktatás szabályozásának stratégiai megalapozását az FTT egy általa készített dokumentumban tette közzé. A forgatókönyv többek közt kitér a felsőoktatás demográfiai problémáinak megoldására, amelyet a stratégia megalkotói az időszakonként megújuló bizonyítványokban, valamint tudásban látják. Eszerint a felsőoktatásban szerzett bizonyítvánnyal rendelkezőknek kötelező lenne nagyjából féléves szakmai továbbképzésben részt venniük. Ennek költségeit részben a munkáltató, részben pedig a beiskolázott felnőtt viselné. A stratégia szerint ennek a diplomaszerzést követő 10, illetve 15 éven belül kellene megtörténnie, és újabb tíz év után ismét kötelező lenne a részvétel. A tanács emellett úgy látja, hogy folytatni kell a felsőoktatási szféra differenciálását, a kutatóegyetemi minősítést nemzetközi mércéhez kell kötni, valamint az alapfinanszírozás mellett konkrét kutatástámogatássá kell alakítani a címhez rendelt forrásokat. Továbbá az anyagban szerepel, hogy még idén el kell indítani a felsőoktatási intézmények második integrációs hullámát.
(Forrás: stop.hu, MTI)  (www.edupress.hu)  2011. Május 02.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.