Főoldal » Az ősember, a gyereknevelés és a pénz

Az ősember, a gyereknevelés és a pénz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A július hónapom valamiért szinte csak erről szólt, hogy a pénz mit okoz a szülő-gyerek kapcsolatban, különösen akkor, amikor a gyerek már tinikorba lép. A pénzügyi nevelési oldalamon két postot is szenteltem ennek a témának még ezen a héten is. (Már csak azért is, mert az ügyfeleimen azt látom, hogy jó néhány esetben nagy a baj, mire eljutnak hozzám.) Most egy kicsit arról beszélgetünk, miért is olyan fontos nekünk a hála – még akkor is, ha éppen a pénzről van szó.

Sok szülő morfondírozik azon, hogy hol rontotta el, amikor úgy érzi, a gyerek nem becsüli meg az erőfeszítéseit, amit azért tesz, hogy a gyereknek meglegyen mindene. Ennek sok oka van…

Az első kérdést, amit ilyenkor meg kell válaszolni, házi tudorunk, Professzor MP (MalacPersely) fogja feltenni. Professzor MP többször is vissza fog még térni, a Facebookon ugyanúgy, mint itt, és lesznek elgondolkodtató tanácsai, megállapításai, vagy éppen mellbevágó kérdései. Éppen ezért erősen ajánlott odafigyelni arra, mit mond. Aztán pedig elgondolkodni azon, amit mond, vagy kérdez. Utána pedig meg is valósítani, amit mond, vagy amire céloz, vagy amire következtet. Most is ezt fogja tenni az első kérdésével (ld. a képet):

Nem hálás a gyerek a pénzért, amit adtál neki? Te mikor voltál utoljára hálás a pénzért? 

Talán érthető, mit akar magyarázni a házi zsebprofesszorunk: ha Tőled is ezt látja a gyerek, hogy ez így természetes, akkor miért viselkedne másképpen? A példamutatás fontosságáról már írtam többször is, de nem győzöm elégszer elmondani: a gyereknek Te vagy a guru. Pénzügyekben is. Azt fogja leutánozni – később esetleg totál elutasítani – , amit Tőled lát. Vagyis mindeképpen Te vagy a meghatározó, a viszonyítási pont.

A másik, amire tekintettel kell lenned: a fogyasztói társadalom elvárásai, érdekes normái. Mert hogy ezek közé született a gyerek, ezekbe nő bele – ez lesz neki a természetes. Vagyis az, hogy túlfogyasztunk. Hogy mást ne mondjak, kitör belőlünk az ősember…

Erre szélesebb körben Magyarországon először dr. Tóth András hívta fel a figyelmet, viszont a gyereknevelési aspektusok valahogy nála is kimaradtak a számításból… Ha Te Magad is úgy viselkedsz a pénzügyek terén, mint egy ősember, akkor mit vársz a gyerektől?

Az a baj ugyanis, hogy fogyasztói társadalom eszménye a költekező, sőt a túlköltekező ember. A túlköltekezésünk pörgette eddig is a gazdaságot. Most meg persze ugyanez a túlköltekezés ütött vissza ránk… Lényeg a lényeg: azt szoktuk meg, hogy lehet költeni. Ezt pedig nem volt nehéz megszoknunk, mert az evolúciós programjaink az agyunkban megteszik a dolgukat: ősemberként ugyanis úgy működtünk, hogy ami van, azt azonnal fel kell használni, fel kell élni, mert ki tudja, mikor lesz megint, és az, ami van, az meddig lesz jó. (A mammut húsa speciel nem volt sokáig eltartható hűtőszekrény híján.) Így ha jutott, akkor dúskáltunk, ha nem jutott, akkor is elvoltunk valahogy. Innen származik, a “Majd csak lesz valahogy!”, meg az “Egyszer élünk!” remek életszemléletek.

A biztonságérzetünket viszont a mai napig is az szolgálja az agyunk programja szerint a legjobban, ha mindent megszerzünk, amit csak tudunk, mert ki tudja, mikor jönnek a szűkösebb idők. Ez gyakorlatilag egy genetikailag kódolt szerzési kényszer. És ez az, amire olyan nagyon szeretnek rájátszani a reklámok. A reklámok pedig sok esetben kifejezetten a gyerekeket célozzák meg, akik ezt látják, ezt szokják meg.

Most pedig vedd ehhez hozzá, hogy Te is legtöbbször eszerint cselekszel, amikor kazalban veszed meg például a WC-papírt csak azért, mert most akciós, pedig kb. 1 évre elegendő készletet halmoztál mér fel így is, vagy éppen akkor, amikor hitelt veszel fel fogyasztási cikkre, pl. TV-re. Márpedig ha Te ezt szoktad meg, és ezt csinálod, akkor a gyerek még inkább. Sőt a gyereknek az lesz a természetes, hogy mindezt Te teszed, veszed meg neki. Utána meg csodálkozol, hogy ha ezt vissza akarod fogni, akkor tiltakozik.

Hogy mi mindent lehet ez ellen alapfokon is tenni? Elsősorban Magadban teszel rendbe néhány dolgot. Ideje tudatos fogyasztóvá válnod.Az agyadban fészkelő ősember ellen ez a legjobb megoldás. Erre nem kevés tippet találsza másik blogomon. 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.