Főoldal » Az Őskor művészete

Az Őskor művészete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Őskőkor (paleolitikum)A tudomány mai állása szeint a “modern ember” , a   Homo Sapiens  mindössze 100 000 éve jelent meg, és csupán      10 000 év telt el azóta, hogy a föld minden lakható területét benépesítette.  Az őskori ember mindezt a jégkorszak okozott nehézséget leküzdve érte el.

Művészet

Az első műalkotások 30 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak idején keletkeztek. Az ember először célszerű, egyszerű tárgyakat készített; ütögetéssel, pattintással hegyesre, szabályosra formált. A paleolitikumban megjelenő, kőből vagy csontból készült, kicsi ember- és állatfigurák célszerűsége azonban háttérbe szorul, és egy újfajta látásmód, az absztrahálás jelenik meg. Az állatalakok valószínűleg a varázslás mágiáját segítették, még a nőt ábrázoló figurák (hatalmas domborulataival, aránytalanságával) a termékenységkultusszal hozhatók összefüggésbe. Ezeket az alakok mai szemmel szobornak tekinthetőek, hiszen kőből, csontból, fából faragott plasztikus alkotások.

   Mind a síkbeli, mind a térbeli alkotásoknál egyaránt megfigyelhető a magas szintű anyagismeret, pontos ábrázolás (kiváló természetmegfigyelés eredményeképpen) és a túlzó, már-már ügyetlennek ható aránytalanság. Az ősi grafika a karcolás és a vésés, a körvonalakat alkalmazó rajzművészet őse.

   A paleolitikum művészetének leghíresebb felfedezései az altamirai barlang (1879) és a lascaux-i barlang (1940). Az altamirai barlang mennyezeténbekarcolt és festett (fekete, barna, okker földfestékekkel) bölényeket, vadlovakat, szarvasteheneket találtak., különböző pózokban, sőt még haldokolva is.

   Lascaux-ban szintén egymás mellett láthatók a vésett rajzok és a fekete, barna, okker, vörös, lila színű festett állatok. Az ábrázolások több kézből és különböző korokból származnak, ezt támasztja alá, hogy nem egyszer átfedik egymást. Témailag is nagyon gazdag: terhes állatok, pontos mozgásábrázolások, vízen átúszó szarvasok, bölények, pálcika emberek.Ezek a falfestmények a freskófestészet őseinek is tekinthetőek. 

Hasonló sziklafestmények nem csak Európában, hanem pl. Dél-Afrikában is találhatók (Tasszili-hegység, neolitikum kb. i.e. 5000 és 2500 között.)

   Újdonság a keramika elterjedése, az égetett agyagedényeket egyszerű geometrikus jelekkel díszítik, melyeket vagy karcolnak vagy festenek.

   Építészeti differenciálódás is megfigyelhető. Észak-Európában dolmenek ,(Stonehenge csillagászati megfigyelő), szabadon álló kőoszlopok, a menhirek, néha dombormű díszítéssel.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.