Főoldal » Balaton – a “magyar tenger” – 1. rész

Balaton – a “magyar tenger” – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Balaton Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb édesvízű tava. Felszíne 595 km2, hossza 77 km, szélessége 1,5 és 14 km között változik. A tó legkeskenyebb szakasza Szántód és Tihany között található. Teljes parthossza közel 200 km. Az északi parton egy földnyelv nyúlik mélyen a tóba, a Tihanyi-félsziget.

A tó szokatlanul sekély, átlagos mélysége 3 m körül van, a legmélyebb a Tihanyi-félszigetnél, 11,5 m mély.

Víze gyorsan felmelegszik, tavasszal a vízhőmérséklet 16 fok, nyáron a középhőmérséklet 20 fok, de nem ritka a 25-28 fok körüli hőmérséklet sem. 

Bár a Balaton sekély vízű tó, mégis veszélyes tud lenni. Viharban a hullámok hossza eléri a 7 métert, magasságuk az 1,8 métert.

Tavunk kedvelt helyszíne a nyári és téli vízi sportoknak: nyáron csónakázni, vitorlázni, vizibiciklizni lehet. De a tél is tartogat kellemes időtöltést a sportok kedvelőinek – ilyenkor korcsolyázóktól, fakutyázóktól hangos a part. Bár ma is be-befagy télen a tó, régebben ez mégis természetesebb volt. A legnagyobb jégvastagságot 1928-29 telén mérték, 75 cm-t, de az ötvenes évek közepén is volt 50 cm vastag. Nem csoda, hogy a múltban ezt a kemény jégpáncélt a két part közötti átkelésre használták a lovaskocsik.

A Balatont elsősorban a csapadék, másodsorban 40 kisebb vízfolyás táplálja. Egyetlen nagyobb folyó folyik a tóba, a Zala. Ezért a Balaton vízszintje főleg időjárásfüggő. 

A Balaton környékén vannak különböző geológiai időszakokból származó források. Közülük néhány kiváló gyógyvíz (ivó-, ill. fürdőkúrára alkalmas), mások, elsősorban a karsztforrások, a Balatont táplálják vagy ivóvizet szolgáltatnak az üdülőtelepüléseknek.

A Balaton vize felejthetetlen fény- és színjátékkal kápráztat el bennünket. A lemenő nap sugarai – az ún. aranyhíd. Teliholdnál sötétedés után csodálhatjuk meg a holdfény visszatükröződését: ez az ezüsthíd.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.