Főoldal » Balaton – a “magyar tenger” – 3. rész

Balaton – a “magyar tenger” – 3. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Balaton nem csupán a vízi sportok és a strandolás szerelmesei számára nyújt felejthetetlen élményeket, hanem a természetjáróktól a jó borok kedvelőiig mindenki számára tartogat valamit.

A környék természeti értékeit a Balatonfelvidéki Nemzeti Park óvja. A nemzeti park 1997-ben jött létre. Feladatait korábban természetvédelmi területek, egyesületek látták el. A nemzeti park legértékesebb látogatóhelyei:

  • Tihanyi-félsziget – a Levendula Ház Látogatóközpont, Lóczy-gejzír sétaút
  • Balatonfüred – Lóczy-barlang
  • Hegyestű – geológiai bemutatóhely
  • Szentgáli-kőlik
  • Salföld – természetvédelmi major
  • Kis-Balaton látnivalói: Kápolnapuszta – Bivalyrezervátum, Diás-sziget
  • Balatonederics – Csodabogyós-barlang
  • Tapolcai tavasbarlang
  • Bakonybél – Pannon Csillagda, Bakonyi Erdők Háza
  • Zirci Arborétum

A tó növényvilágának nagy részét algafajok és vizinövények alkotják.  A fürdőterületek kialakítása miatt a partot átalakították, kikövezték, aminek következménye a nádasok mennyiségének csökkenése lett. Nádasok leginkább az északi parton maradtak fenn. Fontos szerepet játszanak a víz tisztaságában és a tó biológiai egyensúlyának fenntartásában, hiszen szárán moszatok telepednek meg, melyek a szennyeződések nagy részét kivonják a vízből. Ezen kívül – mivel 4-5 m-re is megnő – értékes tetőfedő anyag (volt). Gyakoriak a különböző hínárfélék, melyet a fürdőzők ugyan nem szeretnek, de a halak annál inkább.

A Balaton gazdag állatvilágát közel 1000 faj képviseli. Közülük is ki kell emelnünk a rengeteg egysejtűt, édes vízi rákokat, kagylókat, a halak táplálékát képező szúnyogokat. A tó halállománya is igen gazdag. Nemcsak a táplálkozásban van jelentős szerepük, hanem igen sok horgásznak is kellemes időtöltést jelentenek. A leghíresebb és legízletesebb a fogas. A pontyból elsősorban halászlé készül, de a rántott pontyot is igen sokan kedvelik. A keszeg erősen szálkás, de az egyik legízletesebb balatoni hal. Balatoni eredetű hal a garda is. Régebben az emberek a dombtetőről karjelzésekkel és hangos kiáltásokkal jelezték a gardarajok hollétét és mozgását. A telepített halfajok közül a fehér amúr és a busa ismert. 

A tó környékének egyedülálló madárvilága (récefajok, nagykócsag, kormorán, kanalas és szürkegém) is van. A legtöbb madárfaj a Kis-Balatonnál és a Tihanyi-félszigeten él.  

A Balaton partja mindenütt szőlőtermő vidék. A szőlőt a rómaiak, majd a francia szerzetesek honosították meg a vidéken. A virágzó szőlőtermesztésnek a török hódoltság vetett véget. A 19. században pedig a filoxéra pusztította el az újjáéledő szőlőkultúrát. A 20. század elején ismét elkezdődött a telepítés, mely olyan sikeres volt, hogy ma az ország legjelentősebb borvidékei közé tartoznak a Balaton környékiek (Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balaton-melléki és Dél-Balatoni Borvidékek). Az északi part vulkanikus kőzetein elsősorban fehérborokat termő szőlőket ültettek, de sok kedvelt kékszőlőfajtát is megtalálunk. A legelterjedtebb és leghíresebb fajták: olaszrizling, chardonnay, szürkebarát, , ill. a cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir és merlot.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.