Főoldal » Beteg testben ép lélek

Beteg testben ép lélek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A „beteg testben ép lélek, avagy a beteg gyermek neveléséről” c. könyv hiánypótló mű. Egy genetikai betegségben szenvedő gyermek édesanyjának tollából született, összegezve a 12 éven át felgyülemlett tapasztalatokat, keserűségeket, örömöket, hullámvölgyeket és magaslatokat.

Eredeti célja szerint ezek alapján igyekszik útmutatást adni olyan  szülőknek, akikre beteg gyermek nevelését bízta az Úr Isten. Szinte minden nőben kódolva van az anyaság iránti vágy, talán nem is él olyan nő a világon, aki lelke mélyén ne vágyna gyerekre, aki sose játszott el a dajkálás, babusgatás, gügyögés gondolatával. A beteg gyermekről a legtöbben azt gondoljuk, hogy ez csak mással fordulhat elő. Kevesen vannak, akik a várandósság alatt felkészülnek lelkileg arra, hogy mi lesz, ha nem egészséges gyermekük fog születni, esetleg minden terhességi vizsgálat negatív eredményének ellenére. Kevesen képesek gyorsan és hatékonyan újratervezni az álmaikat, elképzeléseiket, vágyaikat, legyőzni az elkeseredésüket, kétségbeesésüket, új szisztéma szerint átdolgozni a házasságukat. Erre próbál megoldást adni, vigasztalni, érzelmeket   feldolgoztatni, tanácsokkal szolgálni a kézirat.

A könyv tartalmát három tényező hatja át, a hit- a keresztény pedagógia, az elméleti neveléstudományi ismeretek, és gyakorlati tapasztalat.

A könyv igyekezett kitérni az élet összes területére, emiatt rövid, gondolatébresztő fejezeteket tartalmaz, hangsúlyozva azokat a teendőket, amelyek megtétele elkerülhetetlen a gyermek állapotának stagnálása, lelki egyensúlyának biztosítása, a boldog, harmonikus házasság megőrzése érdekében.

A könyv három nagy egységre osztható. Az eleje azokról az általános gondolatokról szól, amelyek nélkül el se kezdhetünk a gyereknevelésen gondolkodni. Amíg nem tisztáztuk magunkba a történteket, nem dolgoztuk fel a híreket, nem érdemes a konkrét kérdéseket elemezni. A második nagy egység a házasság kérdése. Belekerültünk egy olyan élethelyzetbe, amire egyikünk sem számított akkor, amikor Isten előtt örök hűséget fogadtunk.  Könnyű volt igent mondani arra, hogy „akarod-e?”, a rózsaszín gondtalanság állapotában. Voltak kész válaszaink egyes szituációkra, megálmodtuk, hogy hogyan fogjuk megoldani a konfliktusokat,  esetleg azt is, hogy a majd megszületendő gyermekünkre mennyit és mikor vigyáz a nagymama.  Most viszont mindent újra kell terveznünk. A beteg gyermek megszületése sok új élethelyzetet teremt, és ezekben a helyzetekben is kell, hogy a házasságunk boldog és harmonikus maradjon. Érdemes pár oldalt erre a témára szánni.

A harmadik nagy egység a beteg gyermek nevelésének a problémái. A konkrét helyzetek, nehézségek, kérdések. Nem ígérhetem, hogy minden bennünk felmerült kérdésre tudjuk a választ, vagy, hogy  jó választ adtunk mindig minden esetben.

A könyvből részletek olvashatók, illetve beszerezhető a www.beteggyermek.5mp.eu honlapon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.