Főoldal » Dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti és ismét dó

Dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti és ismét dó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak.”

(Paulo Coelho)

  Ismét egy világnap közeledik, a zene világnapja. Azt gondolom, ez a világnap a kedvelt és gyakorta ünnepelt világnapok közé sorolható! Több iskolában nem csak az ének-zene tanár feladata emlékezni a nap alkalmából.

Nagyon helyes!

A gyerekek mozgáskultúráját, ritmusérzékét, zenei nevelését, személyiségét a világnap apropójából alternatív módon fejleszthetjük.

A napról való megemlékezés lehetőséget adhat, hogy a gyerekek saját zenei ízlésüket bemutassák egymásnak. A formája lehet zenehallgatás, kiselőadás,bemutató. A cél az, hogy mélyítsük a gyermekekben , hogy a zene elengedhetetlen “eszköz” életük során.

Aki nem játszik valamilyen hangszeren, az a gyermek sem közömbös a kedvelt dallami hallatán. Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy a zene mit nyújthat számukra!

Egymás kedvelt zenekarának bemutatása mellett, meg lehet hallgatni egymás hangszeres játékát, de ha nem akad “muzsikus” diák, mi pedagógusok hívhatunk zeneiskolából tanárokat, akik bemutathatják hangszerüket. Hátha kedvet kap a bemutató kapcsán egy-két kisdiák a zenéléshez!

Rendezhetünk dalversenyt vagy megkérhetjük komponáljanak maguk kis dalt. Még tehetségre is bukkanhatunk!

Zenehallgatás során lerajzolhatják a gyerekek a dallamok kiváltotta gondolataikat, érzelmeiket.

Az osztály összetételétől függően emlékezhetünk meg a világnapról. Egy zenetagozatos osztályban például a mini koncerten túl, kottázás verseny, dalverseny, zenetörténeti verseny rendezhető.

Minden szervezkedés, rendezés a pedagógus és a gyerekek kreativitásán múlik!

A zenei nevelés fontos minden gyermek számára. A lecsökkentett ének-zene óra kevesebb lehetőséget ad, viszont zenei neveléshez nem szükség csupán órai keretet biztosítani!

Zene szeretetére nevelhetünk szakkörökön, napközis foglalkozásokon, ünnepségek alkalmával, tanórák közötti szünetekben is!

A zene nyugtat, inspirál, szórakoztat, fejleszt, nevel.

Mi pedagógusok segítsünk a gyerekeket a zenére ráhangolódni, aki tehetséges a területen, fejleszteni!

A manapság kedvelt énekes tehetségkutatókból kitűnik,hogy sok fiatal szereti a zenét, viszont zenei képzettség híján nem érhet el sikereket. Egy kudarc után előfordulhat, hogy teljesen elfordul a gyermek a zene világától, de az is, hogy erőfeszítéseket tesz.

Az általános iskolának kell a zenei műveltség alapjait lerakni és biztosítani az irányt a  gyermekek számára.

Felelősségünk van zenei nevelés terén és nem szerencsés, ha gyakorlattá válik az, hogy csak az ének-zenét tanító kollégától várunk eredményeket.

Zene világnapja alkalmából mi mással zárhatnám bejegyzésemet, mint egy zeneajánlóval.

Fogadja sok szeretettel kedves Olvasó!

http://www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo&playnext=1&list=PLFBXdUbgyZ2E40lvNkTCMWmtkiK76VN2V&feature=results_mai
MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.