Főoldal » Doktori képzések

Doktori képzések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nevezhetjük akár az „oktatási piramis csúcsának” is. Ma már nemcsak az akadémiai tudósok utánpótlását jelentik a doktorandusz hallgatók, hanem sokan közülük a kutatás-fejlesztés területén dolgozva érnek sikereket a végzés után.

A doktori képzés (PhD) a legmagasabb szintű posztgraduális képzés, amelynek célja a tudományos ismeretek bővítése, a hallgatók felkészítése az első tudományos (a doktori) fokozat megszerzésére. Jelentkezni a mesterfokozat (vagy azzal egyenértékű oklevél) és szakképzettség megszerzése után lehet.
 
A PhD-képzés rendszeres egyéni vagy csoportos felkészítés keretében folyó, tanulmányi, kutatási és beszámolási tevékenység. Magában foglalja az egyetem doktori szabályzatában előírt kötelezettségek teljesítését. A képzési idő egységes, 36 hónap, amely felosztható beszámoltatási szakaszokra. A doktori képzést követően a doktori fokozatot külön fokozatszerzési eljárás keretében lehet megszerezni.
 
A művészeti fokozat megszerzésére mesterképzésben (DLA – amely nem azonos a többciklusú képzés második szintjével) van lehetőség.
 
Magyarországon a képzést doktori iskolák végzik, ezek fogják össze az egyetemeken működő doktori programokat, a doktoranduszok munkáját, valamint gondozzák a képzéssel kapcsolatos szakmai és adminisztrációs teendőket.
 
Jelenleg 25 hazai intézmény doktori iskoláinak programjai közül választhatnak a leendő doktoranduszok.
 
A doktori képzéseket a Felvin és az intézményi honlapokon hirdetik meg minden év december 15-én.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.