Főoldal » Drog és tudomány

Drog és tudomány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A könyv szerint azt kell írnom, hogy beállva és hallucinálva történtek a legnagyobb felfedezések és drogok nélkül nem is jutottunk volna el idáig ahol ma tart a világ. Fura következtetéseket vont le Michael Brooks a tudomány és gondolkodás összefüggéseiről szóló könyvében.

Olybá tűnik első olvasatra, hogy a tudomány fenegyerekei előszeretettel használták és használják elsősorban a hallucinogén drogokat a siker érdekében és nélkülözhetetlen ma is az elvont gondolkodás eléréséhez a drog.

Egyébként egy raklap tudósról ír nem túl nagy tisztelettel, nem az áhitat hangja jellemző a könyvre. Hazudozás, félrevezetés szélhámosság, politika, pénz és hatalom a tudomány maga. Ezt írja Brooks. Nem kell vele egyetérteni, de figyelmen kívül sem lehet hagyni. Nos, nézzük.

Ráfogja és nem is alaptalanul szerintem a tudósokra az állandó manipulációt, amellyel a környezetüket, a nyilvánosságot és a politikát próbálják arra ösztönözni, hogy finanszírozzák a „szórakozásukat”. Nyilván a politika sem rest mindent megtenni annak érdekében, hogy a legundorítóbb eszközökkel kényszerítsék adott esetben a tudósokat az aktuálpolitika szolgálatába.

A tudományt úgy próbálják eladni, hogy éjt nappá tevő fokozatos és évekig akár évtizedekig tartó munka, hihetetlen ötlethalmaz, briliáns következtetések sorozatának végeredménye minden egyes tudományos felfedezés és eredmény.

Közben kiderül a szerző szerint, hogy a tudomány „álmok, drogok és az istentől kapott látomások”sorozata.

Einstein szerint a logika szabályai szerint eljutni a meglévő dolgokhoz olyan ami „messze meghaladja az emberi gondolkodás kapacitását”. Kary Mullis (kémiai Nobel díj 1993) azt állítja, hogy LSD nélkül nem sikerült volna a DNS-el kapcsolatos felfedezése. Steve Jobs szerint „életem két-három valóban rendkívüli fontossággal bíró dolgai közé kell sorolnom az LSD-vel való találkozást”. Nincs iPod LSD nélkül? Francis Crick (Nobel díjas biológus) lenyűgözőnek és nélkülözhetetlennek tartotta a tripjeit. A Szilícium-völgyben felvételkor nem kizáró ok a pszichedelikus drogok és a marihuána használata. Sőt az Intel állítólag még segítséget is nyújt az alkalmazottaknak, hogy ne bukjanak le az ellenőrzéseken. Ralp Abraham kaliforniai matematikus úgy jellemezte magát, hogy ő volt a „matematikus közösség pszichedelikus kábítószer-beszállítója.”  Szerinte „kétség sem férhet hozzá, hogy az 1960-as években végbement pszichedelikus forradalom rendkívül mély hatást gyakorolt a számítógépek, számítógépes grafika és a matematika történetére.”

Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy mások mennyire éltek ezekkel a lehetőségekkel. Korábban nem voltak kifejlesztett kémiai szerek. De sok-sok nagyon furcsa történet kering még furább álmokról, látomásokról és egyéb megdöbbentő jelenségekről a nagy tudósok nagy felfedezései körül. Keynes írta Newtonról, hogy az tette naggyá, hogy olyan tulajdonságokkal ruházta fel a természet, amely már nem emberi. Kérdés, hogy mit sikerült volna Newtonnak összehozni, ha még LSD-t is használ?

Álmot látott Loewi, aminek segítségével gyakorlatilag megalkotta a neurológia tudományát, két egymástól független álomnak köszönhetjük Kekule molekuláris struktúra elméletét. A már említett Einstein már pályája végén árulta el, hogy 16 éves látott álma vezetett a relativitás elméletének gyökeréhez. Bár Ő köztudottan nem tudta soha levezetni elméletét. Vagy Tesla egyik legnagyobb találmánya, az elektromos motor egy látomás hozadéka. Fermi megmagyarázhatatlannak találta saját bevallása szerint is, hogy miért döntött az ólom helyett a parafin mellett az atomkísérleteinél. Sokszor semmilyen racionális magyarázat nincs a tudósok döntéseinek, nemhogy hosszú kutatások és következetesen okos döntések előznék meg a kialakult végeredményt.

Hozzá kell tennem, hogy amiről az imént firkálgattam csak egy része a zseniálisan összerakott könyvnek. Ezek az emberek mind nagyon képzett és nagyon okos teremtmények, olyan alaptudással, amely nélkül nem kerülnének kapcsolatba nagy felfedezésekkel. Mint azt az élet már bizonyította, nem elég drogokat használni ahhoz, hogy zsenik legyünk bármilyen területen. Akkor az emberiség kb. fele nagy felfedezéseket tenne, mert már használt valamilyen tudatmódosító vagy és hallucinogén szert. A függők csak zseniális emberek lennének. Egyébként nagy részük az, csak a függőség elhatalmasodásának végzetes és visszafordíthatatlan következményei időnként bebizonyítják az ellenkezőjét. És természetesen nem elég tehetségesnek születni sem. A tehetség egy Istentől kapott lehetőség. Használni kötelesség, átok és áldás egyszerre. Mondják ezt a tehetséges emberek. Nem kell levonni semmilyen következtetést az általam kiragadott gondolatokból. Olvasni kell a könyvet, mert nagyon izgalmas szellemi utazás.

Michael Brooks: A tudomány titkos anarchiája (A radikális gondolkodás szabadsága)

ISBN 978-963-304-072-0

Megjelenés: 2011. november 23.

Terjedelem: 372 oldal

Formátum: 145*210

HVG kiadó

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.