Főoldal » Egy bejegyzés utóélete… avagy a lenyúlás mestersége II. (“Sika, kasza, léc…”)

Egy bejegyzés utóélete… avagy a lenyúlás mestersége II. (“Sika, kasza, léc…”)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A lenyúlás mestersége II.

(Sika, kasza, léc… copyright: Kispál és a Borz)

El vagyok havazva, sok dolgom lenne, de ezzel a poszttal tartozom elsősorban magamnak.

Egy sorozatot második részeként négy napja, szombaton (2011. szeptember 17.) írtam egy bejegyzést a fenti címmel. A bejegyzéssorozat célja, hogy bemutassam a zavarosban halászók jelenlegi módszereit, természetesen csak a pályázatokra és a képzésekre vonatkozóan. Ezek nem feltétlenül és nem mindig törvénytelenek, de alkalmasak a megtévesztésre, az aránytalan haszonhoz jutásra és emberek kihasználására anyagilag és más szempontokból is. A poszt lekerült erről az oldalról, és ez a bejegyzés próbál némi magyarázattal szolgálni.

Egy pályázaton nyerhető ingyenes képzésről osztottam meg az információimat, és kérdéseket tettem fel a pályázat kiírójához megemlítve a képző intézményt, aki a kiíró is egyben és az intézmény vezetőjének nevét is. Sok linket is beszúrtam, érzékeltetve, hogy mennyi miden nem stimmel a kiírásokkal kapcsolatban. Zavarosak a régebbi pályázati lehetőségek, az e-mail címek, az intézmény nevei, az intézményvezető különböző titulusai, zavaros a nyilvántartási szám, a bankszámlaszám, a telefonszámok, a képzési modulszámok, a kiírás, a nyerhető támogatás, a referenciák,  a vizsgadíjfizetés (sic), tattarattara… gyakorlatilag minden.

Az NSZFI közleménye: 

“Közlemény
2011.08.11

Az elmúlt hetekben országos sajtóorgánumokban, hirdetményekben több helyen megjelent az Oktatás – Fejlesztés – Tanácsadó Iroda által kiírt pályázat, melynek szövege szerint ingyenes OKJ-s képzéseket ajánl pályázók részére, és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetet nevezi meg, mint információforrást.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet ezúton tájékoztatja a tisztelt érdeklődőket, hogy az említett kiírástól tartalmilag és szakmailag elhatárolódik, az említett Oktatás – Fejlesztés – Tanácsadó Irodával semmilyen kapcsolatban nem áll.”


Elkövettem azt a hibát” első látásra, hogy nevén neveztem a gyereket. Azaz nevén neveztem a kiírót és annak a vezetőjét is. Alig 20 óra múlva kaptam egy felháborodott, jogi lépéseket kilátásba helyező, ugyanakkor eléggé szánalmas levelet, amiben felhívta a figyelmem az írója, hogy nemrég esett át a szóban forgó cég egy átvizsgáláson és mindent rendben találtak. És kikérte magának a saját és a cége nevében a jó hírének bárminemű csorbítását, mellesleg megjegyezve, hogy a miattam és a hozzám hasonló elvetemült alakok miatt történhetett meg az auditálás. Még jó pár embertől kaptam levelet, akik szintén az ügy miatt írtak, de ők a másik oldalhoz, mármint a kérdezők oldalához tartoztak.

Egy pillanatig büszke lettem magamra, de csupán egy másodperc töredékéig, mert rá kellet jönnöm, hogy bármennyire is megígérte pártunk és kormányunk a szigorúbb ellenőrzést, nem valószínű, hogy alig 20 óra alatt megeshetett az eset. Másrészről picit túl lettem értékelve, mert bár én nagyon tehetségesnek és okosnak tartom magam (sic), sajnos még nincs akkora befolyásom mint egyik híres elődömnek, nevezetten Fényes Lászlónak és sajnos a tollam sem olyan vitriolos, belső informátoraim sincsenek titkos és még titkosabb helyeken, nem indulnak eljárások befolyásos emberek ellen, a pisztolyát sem fordítja maga ellen senki, mert egy halovány eltévedt megjegyzés csúszott ki a számon valamely gyanús ügylet miatt.

Tehát nem miattam, hanem a néhány száz csalódott ügyfél, pályázó és elégedetlenkedő miatt, akik nem bejegyzést írtak, hanem feljelentést tettek a cég ellen, miattuk volt audit az oktatási központnál. Ugyanakkor a nagy felháborodást sem értem. Talán egyes emberek azt hiszik, hogy egy országos portálon megjelent pályázati kiírás, amely több ezer embernek kelti fel az érdeklődését, és reményeket ébreszt bizonyos előnyök megszerzése iránt, suttyomban, fű alatt terjedhet mint egy sunyi szellentés, ha valami nem egészen stimmelő összefüggésekre vagy összefüggéstelenségekre bukkan a magyarok gondolkodóbbik fele? Amit nem tilt a törvény, azt szabad. Ez így is van, de pár éve még pl. amikor az internet ismeretlen volt, akkor nem létezhettek olyan jogszabályok amelyek az ezzel kapcsolatos visszaéleseket tilthatták volna. Tehát mindig lesznek új törvények, na persze most is vannak, de a mostani törvényhozásnak egyetlen célja van, a hatalom megtartása minden áron és a cél szentesít minden eszközt ez irányban,  ez viszont egy másik történet és nem tartozik ide. Konklúzió: még mindig reménykednek emferek, hogy minden hátrány nélkül játszhatnak másokkal és ha rajtakapják őket egy boci tekintet és egy szégyellős mosoly kiséretében folytathatják a simliskedést.

Van egy rossz hírem nem. A nyilvánosság és az információ áramlás korában nem lehet megúszni hosszú távon semmit. Az internet legkülönbözőbb fórumain bukkan fel és nem pozitív visszajelzések miatt a pályázat és az iskola. A fórumozókat nem lehet lecsukni, még egyelőre legalábbis. Sok-sok ember hitetlenkedik, de nem mindenki teszi ezt oly módon szóvá, ahogyan én tettem.

(Ráadásul, ha az információim nem csalnak, a levelem írója még önkormányzati képviselő is. Bármilyen kistelepülésen, de az. Nos innentől kezdve tényleg nem értem. Ugyanakkor most lezártam a dolgot és nem foglalkozom a személlyel tovább és a céggel sem.)

A jelenség érdekel, és az továbbra is! Igen, tervben van néhány gazdasági etikáról szóló írás is.

Visszatérve. néhány éve az akkori munkám során kapcsolatba kerültem Regionális Operatív Programok Irányító Hatóságával. A Hatóság nagy hatalmú vezetője ugyan nem állt velünk szóba, csak a sajtón keresztül üzengetett, illetve hivatalos levelekben magyarázkodott. Sok kínos kérdés merült fel akkoriban is, volt aki elhitte, volt aki nem a magyarázatokat. Érdekes még a dologban, hogy akkor nagyon sokan felháborodtak a visszamenőleges jogszabály módosítás miatt, de senki sem sértődött meg, illetve igen, de addig nem fajult a dolog, hogy bárminemű hátrányt is kilátásba helyezett volna, ha nem hallgatok el. Tehát voltak kérdések, voltak válaszok és voltak utána változások is, de ez most nem ide tartozik. Pici módosítás, pici balhé, pici vihar egy még picibb biliben. Azóta már a visszamenőlegesség egyáltalán nem cikk, törvényi szintre emelkedett (szó szerint), mondhatnánk pestiesen.

Persze én vagyok a buta, minek ártom bele magam bármibe is. Tartom az önvizsgálatokat, mit kompenzálok ezzel, miért játszom La Macha lovagja lovának szerepét, mert nem tartom magam lovagnak, származásom alapján maximum Rocinante lehetek, az sem kutya, (hanem ló).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.