Főoldal » Egyetemistaként vállalkozni

Egyetemistaként vállalkozni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy ötlet önmagában még nem elég, de mindenképpen szükséges ahhoz, hogy beindítsunk egy vállalkozást. Egyetemistaként ráadásul kedvezőek az adózási és járulékfizetési feltételek is a cégalapításhoz.

Ez a gondolat sok kezdő, vagy már gyakorló egyetemista fejében megfordul. Amikor távolabbi terveikről gondolkodnak, például az Educatio pályaorientációs tanácsadása keretében, akkor gyakran számolnak be arról, hogy szeretnének olyan munkakört, pozíciót, ahol saját ritmusuk szerint, saját elképzeléseik szerint dolgoznának szívesen – osztja meg tapasztalatait Kiss István, az Educatio tanácsadó pszichológusa. Gyakori, hogy már a szülők is saját vállalkozást vezettek, de legalább feladataik beosztásában nagy szabadságot élveztek, vagy pont ellenkezőleg, a szigorú szabályok miatt kötött időbeosztás “rabságában” szenvedtek. Ezek a modellek, úgy tűnik erőteljesen hatnak a fiatalok életvitelére.

Ki vállalkozzon?

Sajnos csak egy mítosz, hogy elegendő a jó ötlet, amire a piac majd ráharap, a vállalkozás pedig magától fellendül. A vállalkozások működtetése külön személyiségtípust igényel – hívja fel a figyelmet a pszichológus. Jól kell tudni kezelni a vállalkozás indításával és működtetésével kapcsolatos feszültségeket, kitűnő szervező és kapcsolatteremtő képességgel kell rendelkezni az eredményességhez. Ráadásul a társas intelligencia magas szintje is elengedhetetlen ahhoz, hogy fel tudja mérni egy vállalkozó, milyen módon tudja felkelteni, fenntartani az érdeklődést terméke, szolgáltatása iránt. Ehhez pedig előzetes tapasztalatok kellenek. Aki már óvodás korától kezdve rendszeresen “üzletel”, kisebb-nagyobb csereakciókat intéz, programokat szervez, zsebpénzével okosan gazdálkodik és nem fizet rá túlságosan az akcióira, talán már elegendő tapasztalattal rendelkezik arról, hogyan működik az üzleti világ személyes rendszere.

A vállalkozás-alapítás lépései

A vállalkozási tevékenység megkezdése előtt, minden esetben fontos, hogy alaposan tájékozódjanak a jelöltek. Vállalkozni sok mindenre érdemes lehet, de nem mindegy, hogy milyen ötletről van szó, és milyen vállalkozási formában szeretné megvalósítani a hallgató a terv kivitelezését. A pszichológus ajánlása ebben az esetben, hogy az önismeret mellett gyűjtsünk vállalkozói ismereteket is, és kérjük vállalkozási tanácsadó segítségét az üzleti terv kidolgozásához, a vállalkozás lehetséges buktatóinak feltérképezéséhez. Alapos piacfeltárás, konkurrencia-elemzés és jövedelmezőségi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy egy nagyobb vállalkozási tervbe belevágjunk. Fontos tudni, hogy a tapasztalatok szerint a vállalkozások első két éve pszichológiai szempontból is nagyon kritikus időszak. Nem csak azért, mert a piacon való megmaradásért foggal-körömmel küzdeni kell, hanem azért is, mert pont a nagy álmot, a “szabadságot” szinte lehetetlen ebben az időszakban megvalósítani. A kezdő vállalkozások tulajdonosai gyakran sokkal többet kénytelenek dolgozni, mint egy munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló. Csak esetükben nem a főnök diktál, hanem a piac, az üzlet szabályai kényszerítő erejűek. Ráadásul plusz teherként jelentkezik az is, hogy hiányzik a tapasztalt főnök segítsége, irányítása. Ezért az ifjú vállalkozónak gyakran saját bőrén kell megtanulnia az üzleti világ működésének – egyébként elkerülhető – negatívumait is.

Adminisztratív kérdések, engedélyek, adózási sajátosságok

A felsőoktatási hallgatók által működtetett vállalkozások esetében számos könnyítés vehető igénybe, amelynek alapvető tudnivalóiról az APEH honlapján tájékozódhatunk. Fontos tisztázni, hogy a megcélzott tevékenységre a szakképzettséggel még nem rendelkező fiatal egyáltalán vállalkozhat-e, s ha igen, akkor milyen vállalkozási formát célszerű választania. Kedvezőbbek a járulékfizetési és adózási kötelezettségek a hallgatói jogviszony mellett folytatott tevékenység esetében, ám ennek sajátos szabályai vannak. A gazdasági és adminisztratív jellegű kérdések megválaszolásában, az üzleti tervek kidolgozásában hallgatók számára fontos kiindulási pont lehet a Főiskolás és Egyetemista Vállalkozók Országos Szövetsége.

felvi.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.