Főoldal » Elbutulást hozó internet?!

Elbutulást hozó internet?!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Minap olvastam a http://www.sg.hu/cikkek/91586/elbutulast_hoz_az_internet oldalon azt a cikket, amely alapja a bejegyzésemnek.

A cikk arról ad hírt, hogy egy osztrák agykutató állítása szerint, ha minél gyakrabban használjuk a digitális szolgáltatásokat és eszközöket, annál jobban romlik a szellemi teljesítőképességünk. Így lenne?!

A kutató abból a hipotézisből indult ki, hogy ahol hatások vannak, ott megjelennek a kockázatok és a mellékhatások. A digitális szolgáltató eszközök elvégzik a szellemi munkát helyettünk, így mi felhasználók nem gondolkozunk, hanem butulunk.

A szakember arról a jelenségről is szót ejtett, amely szerint a fiatal felnőttek kevésbé koncentrálnak, fáradtak, nincs motivációjuk, érzelmileg ellaposodnak és gondjuk lesz a szöveg elolvasásával. A kísérletben részt vett fiatalok között akadt olyan , aki napi 18 órát is eltöltött a gép előtt.

A Standford Egyetem tanulmánya pedig arról számolt be, hogy a 8 – 12 év közötti lányok napi 7 órát interneteznek, míg más lányokkal csap napi 2órát beszélgetnek. Eredményként említik a felületesség, figyelemzavarok, elmagányosodásra való hajlam kialakulásának lehetőségét.

A kutatók szerint a megoldást az szolgálná, ha  a laptop és számítógépek az oktatásban nem használnák, inkább azok költségét a pedagógusok továbbképzésére fordítanák.

            Bizonyára vannak a kedves Olvasók között olyan emberek, akik nagyon helyeslik a kutatók véleményét és egyfajta „én is ezt mondtam, hogy nem jó a sok számítógépezés” igazolást találnak a sorok között. Igazuk van és nincs is!

Tudomásul kell vennünk, hogy a számítógép és a szolgáltatások életünk részévé váltak. Mai világunkban elképzelhetetlen kivonnunk magunkat a virtualitás világából.

A kisiskoláskorúak pedig ebbe a világba már beleszülettek.

Az általános iskolások (a többi oktatási intézményben, ahogy haladunk az évfolyamokon egyre gyakoribb a szám) szinte kivétel nélkül használják valamilyen módon a digitális eszközöket és az internet szolgáltatásait. Gondoljunk csak a kifejezetten iskolásoknak szóló gyermekoldalakra! A pályázati lehetőségekre, versenyekre, amelyek felülete az interneten keresztül történik! Gondoljunk bele, hogy nem csak otthon az iskolából haza érve lépnek fel a webre, hanem telefonjaik segítségével minden percben elérhetőek egymás számára!

Nincs is azzal a ténnyel baj, hogy már az alsó tagozatos kisdiák is ismeri a számítógép egyes felhasználási területét (mert nem mindet!) vagy használja az internet egyes oldalait.

A baj ott kezdődik, ha ezt mértéktelenül, felügyelet nélkül teszi!

Számos osztálynak megtalálható az interneten saját felülete, ahol az osztály életébe nyerhetünk betekintést. Képzeljük el, hogy mennyi mindenből kimaradna az a gyermek, aki nem vehetne részt társaival az oldal készítésében vagy azt a szülőt, akinek a gyermeke nem szerepel az oldalon!  Ők valamiből kimaradnának, elmaradnának az élményszerzés lehetőségéből.

            Nem vitatom, hogy a túlzásba vitt számítógépezés és kifejezetten az internet használata nem válik javára egy gyermeknek. Mind a személyiség fejlődésében, mind egészségtudatos életmód kialakításában, szociális fejlődésében, gondolkodásmódjában olyan változások következhetnek be, amelyek az egész életét meghatározzák.

Elsősorban a szülők felelőssége, hogy mennyi ideig, mit, hogyan „engedélyez” a gyermekének. Az iskolában megismerkednek az irodai programok használatával, rajzoló programmal, kisebb programozással a számítógép alapvető karbantartásától kezdve. Az internetezés szabályaira, veszélyforrásaira felhívják a kollégák a gyermekek figyelmét.

A család és az iskola tájékoztatása, nevelése mellett megtalálhatóak már a médiában azok a hirdetések, amelyek szintén a gyermekek biztonságos számítógép használatára hívják fel a figyelmet. Tehát, ha nyitott szemmel járunk a világunkban, akkor kevésbé kerül gyermekünk a virtuális világ rabjává!

Még egy nagyon fontos dolog, ami mellett nem szabad elmennünk, ha az internet és gyermekek kerülnek egymás mellé. A közösségi oldalak használatának veszélyeire  és biztonságos használatára  gondolok. Profilok  vannak kisdiákoknak, akik fényképeket tesznek fel, játékalkalmazásokra invitálják egymást, talán tanítójukkal csevegnek a chaten.

Ezek a kisdiákok egyedül ülnek a számítógépjük előtt, amikor a közösségi oldalt böngészik?

Véleményem szerint nem helyes, ha egyedül hagyunk egy kisiskoláskorú gyermeket, mikor az oldalt használja. Nagyon sok olyan információt láthat, amit nem ért még, viszont érdeklődően szemléli. Gondolok a különböző hirdetésekre, képekre, idézetekre. Láttam olyan kisiskolást, aki olyan idézetet osztott meg, ami életkorának nem megfelelő volt. A tartalmi veszély mellett, a függőség kialakulásának veszélyével, szókincs leépülésével, bűnözőkkel való kapcsolatba lépés lehetőségével érdemes számolni mielőtt a gyermek egyedül böngészi a  közösségi oldalt.

Tiltani sem érdemes, hogy használja gyermekünk a közösségi oldalt.

Érdemes vele együtt elkészíteni a profilját, megbeszélni vele, hogy mire szeretné használni (játék, osztálytársakkal való beszélgetés, tanítóval való beszélgetés stb.).

Egyezzünk meg vele az időintervallumban! Mértékletesnek mondható, ha maximum napi 30 percet tölt el a számítógép előtt.

Igyekezzünk ilyenkor is hasznos oldalakat látogatni (meséket, rajz programokat, készségfejlesztő játékokat keresni).

A cél az élményszerzés és a gyermek megnyugtatása, hogy nem marad ki a virtuális világból!

Kell, hogy a kutatók kísérletekkel felhívják a figyelmünket az internet és a digitalizált világ veszélyeire! Az eredményekre nem szabad legyinteni, hogy a mi gyerekünkkel ez nem történhet meg, ami a külföldi gyerekekkel!

Figyeljünk oda gyermekünk számítógép használati szokásaira, bizalommal forduljunk feléjük, mert internet és számítógép programok nélkül már nem lehet elképzelni a kisiskolások mindennapjait!

 

Forrás:

http://www.sg.hu/cikkek/91586/elbutulast_hoz_az_internet (2012.10.08.) és saját gondolataim

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.