Főoldal » Elég-e a pozitív gondolkodás a boldogsághoz? 1. rész

Elég-e a pozitív gondolkodás a boldogsághoz? 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha kicsit is elkezdi magát beleásni az ember fia/lánya a boldogság, netán a gazdagság elérésének rejtelmeibe, előbb-utóbb belebotlik a pozitív gondolkodás elméletébe. Hogy aztán milyen tapasztalatokat szerez ezzel, az már más kérdés. Mi lehet az oka annak, hogy van, aki esküszik rá, hogy ez nála mekkora fordulatot hozott az életében, és milyen szuperszónikus dolog, más meg még mindig csak ül a fotelben csupa pozitív dologra gondolva, de az Univerzum csak nem akarja elárasztani azzal a sok jóval, amire gondol? 

Pénzügyi coachként van tapasztalat, tudás, és néhány megosztható, sőt megosztó következtetés. Közzéteszem.

Előrebocsátom: semmi bajom a pozitív gondolkodással, vagy akár a Vonzás Törvényével. Én is élek velük a praxisomban. A bajom azzal van, ha nem jól használják őket.

A pozitív gondolkodás jó dolog. Coachként csak megerősíteni tudom, hogy a gondolataink határozzák meg a cselekvéseinket. De nem csak a tudatos gondolataink. Itt az első bibi: azok a gondolatok, amelyek már tudattalanul keringenek az agyunkban, sokszor meghatározóbbak a sikereinkben vagy a kudarcainkban, mint az, hogy az Univerzum érdemesnek tart-e minket a gazdagságra, sikerre, örömre, stb., vagy sem. Tapasztalataim szerint a gyerekkorunkból magunkkal hozott, ún. sorskönyvi parancsok, tiltások (ld. tranzkcióanalízis), és az ebből levezethető hiedelmek, tabuk, hitrendszerek sokkal zsigeribb hatással vannak a gondolkodásunkra, mint az, hogy mi most mit rendelünk az Univerzumtól – pozitívan gondolkodva. 

A coachoknak, adott esetben pedig a pszichoterapeutáknak, itt van nagy szerepük és nagyon fontos dolguk: ezeket a hiteket, tabukat, hitrendszereket ugyanis meg lehet változtatni. Ehhez persze az kell, hogy az ügyfél elégedetlen legyen azzal, ahogy ezek a hitek, tabuk hatnak az életére, az ő döntése kell, hogy legyen, hogy ebből neki elég. És ez lesz az első a pozitív gondolatok sorában, ami elindítja majd a változást. 

Tehát tapasztalatom szerint valóban szép és hasznos dolog a pozitív gondolkodás, de ha nem lesz belőle pozitív cselekvés, akkor csak nyitott szemmel, munkaidőben, hivatásszerűen végzett, ébrenléti álmodozás lesz belőle. Szóval az én bajom a pozitív gondolkodással, és annak mai legnépszerűbb irányával, a Vonzás Törvényével csak annyi, hogy gondolni lehet szépeket és pozitívakat, de csinálni sem árt valamit az ügy érdekében. Ha már elindult az ember fia/lánya, felgyűrte az ingujját és nekikezdett, akkor már tényleg meg fogják találni a lehetőségek (is). De ha csak az Univerzumra vár valaki, az nem más, mint önámítás – a lusta, cselekvésképtelen ember önigazolása, önmegnyugtatása. 

Most lehet engem teljes erőbedobással megkövezni, itt a hozzászólások között meg is lehet tenni. Amíg ebből felépülök, elvonulok, és megírom a jövő heti folytatást, hogy mi minden kell ahhoz, hogy a pozitív gondolatok pozitív cselekvéssé “fajuljanak” – amit tapasztalatom szerint az Univerzum is jobban díjaz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.