Főoldal » Elég-e a pozitív gondolkodás a boldogsághoz? 2. rész

Elég-e a pozitív gondolkodás a boldogsághoz? 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A múlt héten arról osztottam meg gondolataimat, hogy nem biztos, hogy a pozitív gondolkodás lényege kimerül a gondolatokban. A siker kulcsa sokkal inkább a (pozitív) cselekvésben van tapasztalataim szerint. A másik dolog, amit tapasztaltam, hogy sokan, még ha el is jutnak addig, hogy tenni is kell valamit, akkor is valami falba ütköznek. Hiányzik valami, ami összeköti a sok szép pozitív gondolatot a cselekvéssel. De mi? 

Itt egy gyakorló coach válasza.

Az ügyfeleimmel végigvitt coaching folyamatok nagy tanulságaként egy valamire van nagy szükség ahhoz, hogy a pozitív gondolatainkat át tudjuk fordítani pozitív cselekvésbe:

hitre.

Ez talán furán hangzik, de majd mindjárt elmagyarázom, mire is gondolok. (Tök pozitívan.) Ugyanis nem csak én gondolkodtam el a dolgon, hanem az ügyfeleimet is megkérdeztem. A kapott válaszokat aztán nagyjából a következő csoportokba tudtam rendezni: 

A cselekvéshez hitre van szükség abban, hogy: 

  • képes vagyok rá – másnéven önbizalomra
  • másoknak is hasznos, értékes lesz, amit csinálok – az elfogadottság és az önértékelés miatt
  • a saját épülésemre is szolgál majd, amit csinálok – azaz a személyes fejlődésre irányuló igényt is ki tudom elégíteni
  • amit csinálok, hasznos lesz a saját és/vagy a szeretteim jövője szempontjából – azaz biztonságérzetet ad. 

Akárhogy nézem is, ez egy komplett hitrendszer, ami motivál. És azt hiszem, nekünk coach-oknak éppen itt van nagyon sok keresni valónk, ha igazán segíteni akarunk az ügyfeleinknek. Ugyanis azt vettem észre, hogy nem erre, hanem totálisan ennek ellenkezőjére szoktunk nagyobb részt hitrendszert építeni: 

  • a (helyenként megkövesedett, túlhaladott) társadalmi elvárásokra,
  • sorskönyvi parancsokra és tilalmakra,
  • no meg a saját megszokásainkra, mintha a saját komfortzónánkba zárnánk magunkat.

Gyanítom, a legtöbben nem éppen ezt a folytatást várták tőlem pozitív gondolkodás ügyben. Éppen ezért nagyon örülnék neki, ha más is megosztaná a tapasztalatait ezen a téren, hogy neki hogyan sikerül a pozitív gondolatokat átfordítani tevőleges megvalósításba. Mert coachként még egy dolgot megtanultam: nincs egyetlen tutti megoldás. A világ attól szép, hogy sokféle. mi is, meg a megoldásaink is. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.