Főoldal » Életdesing – sürgős vagy fontos?

Életdesing – sürgős vagy fontos?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az előző postomból megtudhattad, hogy mi a különbség az álmok, vágyak és a valódi igazi célok között. Azt is megtudhattad, hogy hogyan lehet az álmokból igazi ütős, jól irányzott célokat csinálni. Sajna, nem megy olyan könnyen, mint a Transformerseket hajtogatni, de most már kezedben a képesség, hogy az álmodozásaidból célokat transzformálj! Van motivációd, azért sem kell a szomszédba menned. Ha még emlékszel rá, azzal zártam a múltkori blogpostot, hogy ezeket a jól belőtt célokat állítsd prioritási sorrendbe. És ott volt is egy intelem, hogy össze ne keverd a sürgőset a fontossal, hiszen fontossági, és nem időbeli sorrendet kellett házi feladatként készítened. Most kicsit segíteni fogok Neked: pontosan meg fogod tudni, hogy mi a különbség, és mi a kapcsolat a fontos és a sürgős között. 

Ha bárkit megkérdeznél róla, hogy mi a sürgős, valószínűleg valami olyasmit mondana, hogy sürgős az, ami nagyon rövid távú és kötelezettség, feladat képét ölti. Ugyanez a válasz a fontosról meg nagy eséllyel úgy szólna, a fontos attól fontos, hogy hatásai hosszú távra szólnak. És éppen itt van a fontos és a sürgős konfliktusa: nem stimmel az időtáv, amiben mozognak, léteznek. Ezért olyan nehéz összerakni, mikor sürgős, és mikor fontos valami. 

Ábrázoljuk ezt egy valós koordináta-rendszerben!

Cseng a telefonod. Éppen benne vagy valamiben. Felveszed? Ez most sürgős, vagy fontos? Mivel a sürgős dolgok rövid távon jelentkeznek, ha elintézed őket, akkor az elintézésük eredménye is. Vagyis rövid idő alatt lehet látványos eredményt felmutatni. Ezért engedelmeskednek olyan sokan a telefoncsörgésnek, még akkor is, ha éppen egy beszélgetés, vagy egy fontos tárgyalás kellős közepén tartanak. Pedig, ha jobban meggondolod, a Föld akkor is  forogna tovább, és a sarkaiból sem fordulna ki, ha akkor éppen nem vennéd fel e telót.

Csavarjunk egyet a sztorin!

Cseng a telefonod. Mielőtt felveszed, megnézed a kijelzőt. A főnököd az. Felveszed? Ez most sürgős, vagy fontos? Attól függ. Ha a mobilt azért kaptad a cégtől, hogy bármikor elérhető legyél, és Te ebbe előre belementél, akkor nincs mit tenni, edd meg, amit főztél: ha éppen éjfél van, és a pároddal hancúroztok az ágyban, de cseng a főnök telefonja, akkor emelkedj fel, szállj ki az ágyból, és vedd fel a telefont! Ha viszont nincs ilyesmi a képben, akkor semmi olyan nem történt, ami miatt a fontos dolgaidat félbe kéne szakítanod a hívás miatt. Különösen, ha megmondod a főnöknek, hogy éppen azon a prezentáción dolgozol, amelyiket majd ő fog tálalni a nagykutyáknak két nap múlva. Hidd el, ő is rögtön belátja, hogy a Te munkádtól fontosabb nincs!

És most tegyünk bele még egy csavart!

Cseng a telefonod. Mielőtt felveszed, megnézed a kijelzőt. A főnököd az. De éppen benne vagy valamiben: éppen a munkatársaidnak segítesz kimenekülni az irodában felcsapó tűzből. Asszem, fel sem kell tennem a kérdést, hogy éppen mi a fontos, és mi a sürgős…

Mi ebből a levonandó tanulság? Két dolog mindenképpen:

  • egyrészt az, hogy mi a sürgős, és mi a fontos, mindig viszonylagos. Szitufüggő.
  • másrészt éppen azért, mert szitufüggő, kell hozzá a gyors helyzetfelismerés és -értékelés.

Most tesszük a történetbe az utolsó csavart!

Ha már így elgondolkodtál azon, hogy hogyan tegyél különbséget a fontos és a sürgős között, akkor most azt mondom, hogy vedd elő a csudálatos helyzetfelismerésedet és -értékelésedet, mert vannak olyan szituk, amikor a dolog egyszerre fontos is és sürgős is. Mondjuk, amikor egy kollégád váratlanul az orrod előtt kap szívrohamot. Valszeg nem a főnök telefonja lenne az első, hanem az, hogy mentőt hívj, és segíts, ahogy tudsz.

Ha már szóba került, hogy a dolgok mennyire sürgősek, és mennyire fontosak egyúttal, akkor felmerülhet Benned a kérdés, hogy akkor hogy is kezeld őket, hogy jól jöjj ki a helyzetből. Erre szolgál a főoldalon szereplő kép, amit, remélem, mindenki jól lát, mert rajta van az urgent-important-mátrix, ami nagy segítség az eligazodásban.

Ha valami sürgős is, és fontos is, akkor mese nincs, ott helyben és azonnal fogj neki, és csináld meg! Ezek azok a feladatok ugyanis, amik éppen azért, mert sürgősek is, és fontosak is, rövid és hosszú távon is nagy befolyással lesznek az életedre. Ezek azok a tevékenységek, amit halogatni éppen ezért semmi értelme, mert több károd lesz belőle, mint hasznod. Úgyhogy ingujjat fel, és egy sóhajnyi fohász, vagy egy velőtrázó indiáncsatakiáltás kíséretében – vérmérséklettől függően – láss neki!

Ha valami nem sürgős, ellenben fontos, akkor egyet tehetsz csak: ezeket a feladatokat tervezed be az időbeosztásodba a következő lépésként! Attól, hogy nem sürgős, még fontos, tehát hosszabb távon nagy lesz a hatása. Ezért szoktak ezek a feladatok nyomasztó súlyként Rád rakódni, ha csak tologatod őket. Egyszer feltétlenül próbáld ki, hogy egész nap csak egy ilyen fontos dolgot végzel el, a millió apró-cseprő izéből meg egyet sem, és hidd el, sokkal elégedettebb leszel Magaddal és a napoddal, mint bármikor máskor. Ráadásul ezt az elégedettséget a főnököd is osztani fogja. Méghozzá azért, mert ezek a feladatok tipikusan olyanok, amelyek kritikusak a célok elérésében, ill. a végső sikerben.

Ha valami nem fontos, ellenben sürgős, akkor sajna sokan hajlamosak vagyunk rá, hogy ezekkel foglalkozzunk. Pedig ez látszatcselekvéseket eredményez: tipikusan arra jól az ilyen feladatok, hogy roppant elfoglaltak legyünk, hiszen az időnket nagyon leköti. Egy időnyelő. Ezek azok a dolgok, amik miatt úgy érzed a nap végén, hogy beledöglöttél a melóba, mégsem haladtál egyről a kettőre. Sziszifuszt csinálnak Belőled. Mit tudsz velük csinálni? A legjobb, ha ezeket a tevékenységeket menedzseled. Ennek örve alatt többféle stratégiát is alkalmazhatsz. Az egyik ilyen, hogy ezeket a feladatokat rövidre vágod: csak annyi időt szánsz rájuk, amennyit feltétlenül muszáj. A másik lehetőség, hogy nemet mondasz. Ezt is meg lehet tanulni, nem kell félni a visszautasítástól. Hiszen ha menedzseled a feladataidat, akkor a nem nem azt jelenti, hogy a feladatra mondasz nemet, hanem arra, hogy most végezd el. Azaz aki Rád testálja a feladatot, az húzzon sorszámot. És van egy harmadik lehetőség is azoknak, akik konfliktuskerülők: egyszerűen kikerülöd az ilyen megbízásokat, legalábbis arra az időre, amíg a fontos dolgokkal végzel. 

Ha valami sem nem fontos, sem nem sürgős, akkor asszem, nem kell nagyon ragoznom, hogy csak egy dolgot lehet velük tenni: a feladatokat is, meg azt is, aki Rád akarja sózni őket, ki kell hajítani. Udvariasan mondd meg a megbízónak, hogy keressen erre egy másik palimadarat, hátha az majd lát benne fontosságot is, meg sürgősséget is. :)

Házi feladat:

írd újra a priolistádat úgy, hogy ebből a szemszögből nézed a sürgősség és a fontosság kérdését! Biztosan lesz mit újraértékelned!

Ha ez megvan, akkor legközelebb már tényleg az időbeli tervezéssel foglalkozunk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.