Főoldal » Erasmus szabadegyetem

Erasmus szabadegyetem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előre jelezhetőek-e a félelmetes gyorsasággal kialakuló villámárvizek, és hogyan előzhetőek meg? Mitől lehetne jobb a közlekedés Budapesten? Vajon tud-e énekelni Lou Reed és Elvis, a két új bikapókfaj?

ERASMUS SZABADEGYETEM

Október 16. 18:00 Kossuth Klub, Budapest

Fókuszban:
villámárvizek, fenntartható, főleg a közösségi és a környezetbarát közlekedésre alapozó városfejlesztés, arachnológia

Török Viktor
Okleveles geográfus. Pályafutását a BME-n kezdte, mint közlekedésmérnök, ám hamar visszatért régi szenvedélyéhez, a földrajzhoz. PhD kutatásai elsősorban a villámárvizekkel és térinformatikával foglalkoztak. A villámárvíz hirtelen gyorsasággal kialakult árhullám, melynek kiváltó oka rendszerint nagy hirtelenséggel bekövetkező extrém esemény: meleg front, nagy intenzitású nyári zivatar. 2012-től tanársegéd a Természetföldrajzi Tanszéken, emellett az ELTE Térinformatikai Műhely aktív tagja. Szabadidejében igyekszik minél többet utazni, melyet általában nomád körülmények közt tesz, a helyiek szokásainak és a kevésbé turistás látványosságok megismerésének érdekében.

dr. Szűts Tamás
Biológus, pókkutató. A természet gyerekkora óta ámulatba ejti, már ami az állatokat illeti, mert elmondása szerint a növények teljesen hidegen hagyják. Ez vezette őt a ragadozó állatok, azon belül is a pókok felé. Járt gyűjtőúton többek között Dominikán, Portugáliában, Tazmániában, de a Velencei-tónál is. Nyáron felfedezett valamit…
Kutatásainak főirányvonalat az alábbi kérdések határozzák meg: hogyan változtatja meg a főleg látásukra hagyatkozó pókokat a fényszegény környezet? Hogyan kerül egy dél-amerikai faj Afrikába? Hogyan lesz egyetlen fajból alcsalád.

Ekés András
A budapesti Városkutatás Kft. egyik ügyvezető igazgatója. Város- és közlekedésfejlesztéssel foglalkozik immár egy évtizede hivatásszerűen, de gyermekkora óta érdekli a közlekedés és a városi lét minden apró részlete. Célja, hogy a hazai gyakorlatban is egyre inkább érvényesüljön a fenntarthatóbb, főleg a közösségi és a környezetbarát közlekedésre alapozó tervezés, mobilitási gondolkodás. A kisebb léptékű projektjeiktől a stratégiai munkáig fontos az interdiszciplináris gondolkodás, a rendszereket egészben látni képes, problémaorientált tervezés. Vallja, hogy a szépen meghúzott egyenes vonalak és a mérnöki okosságok önmagukban üresek és néha drágák is ahhoz, hogy egy város közlekedése működő rendszerré váljon. A használók, a városlakók, az utasok töltik fel lélekkel azt a testet, amelyet a mérnöktársadalom betonba foglalva megalkot, elképzel és megalkot a számukra. Szereti megismerni más városok sikeres, vagy épp elhibázott urbanisztikai és mobilitási megoldásait.

Ami közös bennük: érdekes dolgokkal foglalkoznak, szakmai elismertséget szereztek, és évekkel ezelőtt mind Erasmus ösztöndíjasok voltak.

A rendezvényre a belépés díjtalan. Ha biztosítani szeretnéd a helyed az előadáson, kérjük, feltétlenül regisztrálj a www.erasmusszabadegyetem.hu oldalon.

Erasmus Szabadegyetem
2012. október 16. 18:00 Kossuth Klub
Budapest VIII. Múzeum utca 7

www.erasmusszabadegyetem.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.