Főoldal » Erdélyi gyógyfürdő-túra (1.rész)

Erdélyi gyógyfürdő-túra (1.rész)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hévízforrásokat, gyógyhelyeket Erdély-szerte találunk. Nyugaton radioaktív, keleten vulkanikus eredetű kénes, a Sóvidéken pedig sós vizek várják a gyógyulni vágyókat.

A Sóvidék gyógyhelyei

A Sóvidék a mai Maros és Hargita megye határán, Székelyföld szívében helyezkedik el. A széltől védett, erdőtől övezett, a magas hegyekből leáramló friss, csíramentes levegő, a sóhegyek gyógyító ionjait is tartalmazó levegőjű Sóvidéki-medence éghajlati viszonyai kedvező feltételeket teremtettek a térség gyógy- és üdülőhelyeinek kialakulásához.

Szováta

Szováta a Sóvidék legnagyobb települése. A gyönyörű tájak mellett az itt kialakult sóstavakkal is büszkélkedhet. A fürdőtelep létalapját is ezek a tavak alkotják, melyek közül a Medve-tó a legismertebb. Nevét kiterített medvebundához hasonló alakjáról kapta. A tó a világ egyetlen olyan sóstava, melynek környezetét dús, zöld vegetáció borítja. A tó az 1870-es években elzáródással keletkezett felhőszakadás következtében, melynek két sóőr is szemtanúja volt.
A szovátai gyógykezelés három tényezőn alapul:

Nyugtató mikroklíma
Szovátának kedvező, mérsékelt mikroklímája van: a levegő aránylag nedves, télen vastag hótakaró borítja a tájat. Mivel völgykatlanban fekszik, ritkán fúj a szél. A légkör negatív ionizációja, a tiszta levegő, a gazdag növényzet kedvezően befolyásolják a gyógyulás folyamatát, a betegek közérzetét.

Heliotermikus tavak
A Medve-tó vize tömény, sós ásványvíz, különböző sókoncentrációjú rétegekben. A Medve-tó sótalpazaton nyugszik, vizének sókoncentrációja megközelíti a 300%-ot, ami a felszín felé haladva egyre kisebb. A tó felszínét 10-15 cm vastagságban édesvíz alkotja, mely hőizoláló szerepet tölt be. A nap sugarainak hőenergiája elraktározódik a mély vízrétegekben. Ennek következtében egy egyedülálló természeti jelenséggel, a heliotermikus jelenséggel találkozhatunk. A meleg víz 1,5-3 méter mélységben található, míg a felszíni édesvizű réteg jóval alacsonyabb hőmérsékletű. Ez a jelenség főleg a tavaszi és a kora nyári időszakban fordul elő, amikor a fürdőzők nem kavarják fel a vizet.
A Medve-tó mellett még több, kisebb tó is van, melyek közül néhány sótartalma annyira tömény, hogy valósággal lebegni lehet a vizében.

Gyógyiszap
A szovátai gyógyiszap szerves anyagok bomlástermékeit, valamint szervetlen anyagokat tartalmaz. Kénben, vasban gazdag, nagyon finoman szemcsézett iszap. Mivel sok kollodális állapotú szerves anyagot tartalmaz, zsíros tapintású. A kezelés során ezek az anyagok épülnek be a szervezetbe.

Orvosi javallatok:
• Nőgyógyászati betegségek – a leglátványosabb eredményeket a női meddőség kezelésében érték el
• Mozgásszervi betegségek
• Endokrin betegségek – hormonális egyensúlyzavarok, petefészek-elégtelenség
• Anyagcsere betegségek – köszvény, kóros elhízás
• Idegrendszeri betegségek – perifériális idegbénulás, stroke utáni bénulások rehabilitációja
• Az utóbbi három betegségcsoportban csak másodlagos, kiegészítő kezeléseket alkalmaznak Szovátán.

Ellenjavallatok:
• Minden akut vagy szubakut betegség
• Fertőző betegségek
• Súlyos ideg- és elmebetegség
• Szív- és érbetegségek súlyos formái
• Vérrendszeri betegségek

A Szováta-fürdőn alkalmazott gyógyászati kezelések közé tartozik a 36-38 ºC-os sós vizű kádfürdő, a 38-39 ºC-os ülőfürdő, a 32-35 ºC-os medencefürdő, valamint az intravaginális sósvizes irrigáció. A medve-tóban való fürdőzés és úszás a hidro-kinetoterápia legkomplexebb és legértékesebb formája. A szovátai gyógyiszapot pakolásként alkalmazzák, de nem az egész testre, mivel a 41-42 ºC-os iszap nagyon megterhelné a szervezetet. Ezen kívül a nőgyógyászatban alkalmazzák az intravaginális iszaptampont. Igénybe vehetők még elektro-, termo- és fototerápiás kezelések, parafinpakolás, gyógymasszázs és gyógytorna is.
A Szováta-fürdőn található Danubius Hotel Szováta gyógy- és wellness-részlegén számtalan gyógyszolgáltatás mellett uszoda, élményfürdő, gőzfürdő, szauna, szolárium és fitness-terem is áll a vendégek rendelkezésére.

Parajd

A Sóvidék központjában, Parajdon minden a só körül forog. A sóbánya és a sósfürdő méltán tett szert hírnévre.

Parajdi Sósfürdő
Parajd gyógyító vizeit már régóta használják az itt élők. Az 1940-es években a geológiai kutatások során nagy erejű sós hévíz tört fel a mélyből. Az enyhén kénes-kalciumos, brómot, jódot és nyomokban lítiumot is tartalmazó, nagy töménységű sós vizet vascsövön, szabad eséssel vezetik a fürdő területére.
A meleg sós kádfürdő és a szabadtéri sósfürdő gyógykúra formájában az egészszervezetre hat: többek között nyugtató, szorongásoldó, izomlazító, gyulladáscsökkentő, értágító, bőrnyálkahártya-fertőtlenítő hatása van. A kádfürdőzés időtartama napi 10 percről fokozatosan emelhető napi 30 percre. Egy kúra 10-14 napi fürdőt jelent megszakítás nélkül. A kezelések eredményeket mutatnak csont- és ízületi bántalmak, krónikus nőgyógyászati betegségek, traumák és műtétek utáni tünetek és perifériás idegrendszeri megbetegedések esetén.

Az asztmások mentsvára
Parajd legfontosabb geológiai képződménye a Sóhegy. Mélyében levő bányában kialakított sótárnában folyik a légúti betegségekben szenvedők kezelése.
A gyógykezelés az 1960-as években kezdődött a sóbánya egyik szintjén. A 70-es években egy 40 férőhelyes kórházi részleget is létesítettek. A földalatti kezelőbázis a felszín alatt 120 méteren található. A kezelésre jelentkezőknél okvetlenül szükséges az előzetes orvosi kivizsgálás. Így már az első naptól kezdve részesülhetnek – ha lehetséges – gyógyszer nélküli kezelésben. A terápia során a felnőttek 16-18 napot, a gyerekek 10-12 napot, napi 2-4 órát töltenek a tárna-rendszerben. A lent tartózkodás magában foglalja a szakemberek által vezetett gyógytornát és sétát, mellyel fokozatosan növelhető a betegek fizikai terheléshez való szoktatása. A földalatti világot játszótér, ökomenikus kápolna, biliárd, asztalitenisz, tollaslabdázási lehetőség, gyermekjátékok kölcsönzése, minikönyvtár teszi változatossá.
A kezelésre jól reagálóknál a földalatti kúra hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításához.

Ellenjavallatok:
• Tüdőtuberkolózis
• Heveny légúti megbetegedés
• Magas vérnyomás
• Basedow-kór
• Eszméletvesztéssel járó idegrendszeri kórképek
• Klausztrofóbia
• Terhesség

Látnivalók, programok

Szovátáról kisebb-nagyobb túrákat tehetünk a sóstavak körül a Patakmajorba, távolabb a Szakadát-hegyre, a bekecsre vagy a Mező-havasra.
Parajd látnivalói közé tartozik az Áprily-ház, ahol a költő gyermekkorát töltötte. De természetese az egészséges emberek is megtekinthetik a sóbányát. A település környéke is változatos kirándulási lehetőségeket kínál. Eljuthatunk a Vár-hegyre vagy Siklodkőre, ahol az itt épült várak maradványaira bukkanhatunk. De nem hagyhatjuk ki úti céljaink közül Korondot sem, melynek főutcáján a helyi és környékbeli kézművesek termékei várják a vevőket. Végül látogassunk el Farkaslakára Tamási Áron emlékházához és sírjához. Jó kirándulást!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.