Főoldal » Eredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázaton

Eredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázaton

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az első fordulóban összesen négyszázötvenezer forint ösztöndíjat kaptak a legjobb munkát beadó hallgatók

Budapest, 2012. január 17. – Eredményt hirdettek a Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázat első fordulójában, amelyet négy felsőoktatási intézményben hirdetett meg a NOVOFER Alapítvány a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. támogatásával. A pályázat első fordulójában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pannon Egyetem hallgatóit díjazták összesen 450.000 forinttal.

A zsűri döntése alapján a BME két hallgatója, Farkas Csaba és Tóth Márió megosztott első helyezést ért el. Ők jutalmul fejenként százhúszezer forint ösztöndíjat kaptak. Diplomadolgozatukat mindketten elektromos hajtású közlekedési eszközökről írták. Míg Farkas Csaba diplomájának témája a villamos autók töltésének elosztóhálózati hatása, addig Tóth Márió munkája az elektormos motorkerékpár tervezéséről és megépítéséről, valamint a működéséhez szükséges elektronika kivitelezéséről szól. A második helyezettnek járó elismerést a Pannon Egyetem hallgatója, Sárvári Gábor kapta. A hangolható színképű fényforrás rendszer létrehozása témájú dolgozatát kilencvenezer forintos ösztöndíjjal jutalmazták.

A zsűri úgy vélte, hogy különdíjat érdemel a két legjobb, BSc szinten végzős hallgató által beadott szakdolgozat is. Így különdíjat ítéltek meg a BME két hallgatójának, Papp Szabolcsnak és Takács Kristófnak, akik további tanulmányaikhoz fejenként hatvanezer forintos ösztöndíjat kaptak. Dolgozatukat mindketten az alternatív illetve megújuló energiaforrások témájában írták. Papp Szabolcs egy nyolszáz háztartásból álló falu villamosenergia-ellátásáról írt, amely részben napelemes rásegítéssel történik, Takács Kristóf témája pedig a tüzelőanyag-cellák tesztelése volt.

A beadott diplomamunkákat Dr. Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a résztvevő egyetemek oktatóiból és a MAVIR szakembereiből álló szakmai bizottság bírálta el. “Összességében elmondhatjuk, hogy a beadott diplomadolgozatok zöme magas színvonalat képviselt, és néhány valóban kiemelkedő művet is találtunk. Külön öröm számunkra, hogy a MAVIR támogatásával Alapítványunk segítheti a leendő, energetikai témával foglalkozó villamosmérnökök és informatikai szakemberek pályájának indulását, amiért külön köszönet jár a támogatónak” – hangsúlyozta Gyulai József akadémikus.

A Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem villamosmérnöki, valamint informatikai karának végzős hallgatói számára hirdette meg a NOVOFER Alapítvány és a MAVIR, további tanulmányaik ösztönzése érdekében.

A jelentkezők a
•    fenntartható fejlődés,
•    villamosenergia-gazdálkodás informatika és műszaki fejlődés adta lehetőségek kihasználása és a
•    környezet védelmét szolgáló megoldások
kategóriákban nyújthatták be dolgozataikat.

A fő kategóriákon belül az alábbi tíz témakört jelölték meg a szervezők:
•    árampiaci aukciók (áramtőzsde) informatikai megoldásai,
•    okos hálózat,
•    kritikus infrastruktúrák védelme,
•    e-metering elektronikus mérés,
•    alternatív, illetve megújuló energiaforrások,
•    elektromos hajtású közlekedési eszközök,
•    kisfogyasztói energiatárolás (akkumulátorok, 12 V-os LED technológia),
•    a környezettudatos villamosenergia-felhasználást segítő, támogató, népszerűsítő módszerek,
•    fogyasztói viselkedés befolyásolására alkalmas eszközök az optimális energiafelhasználás érdekében,
•    villamosenergia-hálózatok üzembiztonságának növelése.

A pályázatok elbírálásában előnyt jelentett az eredetiség, a meggyőző szakmai érveken alapuló önálló véleményalkotás, a kezdeti új tudományos eredmény, az idegen nyelven is dokumentált, részben vagy teljesen külföldön elkészített diplomamunka dolgozat.

A pályázatot a kiírók az idei tavaszi félévben végzős hallgatók számára hasonló feltételekkel ismételten meghirdetik.

A Gábor Dénes Diplomamunka Ösztöndíj Pályázatról további információ a http://www.novofer.hu/alapitvany/ weboldalon található.

A NOVOFER Alapítványról

Az 1989-ben alapított NOVOFER Alapítvány célja a holográfia elméletének kidolgozásáért 1971-ben Nobel-díjjal kitüntettet magyar tudós, Gábor Dénes szellemi örökségének ápolása. Az Alapítvány kuratóriuma évente ítéli oda a Gábor Dénes-díjat amellyel a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartást valamint a széles értelemben vett innovációs folyamatban eredményesen tevékenykedő tudósok és mérnökök teljesítményét ismerik el. A díjat, amelyet az utóbbi években a közélet és a kultúra vezető személyiségei jelenlétében a Parlamentben adnak át, 2011-ig 157 szakembernek ítélték oda. A NOVOFER Alapítvány 2007-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat azon eredményeiért, amelyet az innovációban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek elismerése valamint a közép- és felsőfokú képzésben résztvevő fiatalok támogatása terén ért el.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.