Főoldal » Erőszakmentes gyerekekért..

Erőszakmentes gyerekekért..

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A következő két bejegyzésemben olyan játékokat mutatok be, amivel egy lépést tehet mind a pedagógus mind a több gyermekes szülő az erőszakos attitűd kialakulása ellen.

1.     Pók-vadászat

Papírból készítünk különböző pókokat, amiket óra vagy a játék előtt elrejtünk a gyermek elől. Az elrejtett pókok száma eggyel kevesebb kell, hogy legyen, mint a gyerekek száma.

A gyerekeknek meg kell keresniük a pókokat, s aki talált, leül. Egy gyermek nem fog pókot találni. Ő odaáll a társa elé és azt mondja: „Add a pókot!” A másik gyermek visszakérdez: „Mit adsz érte?” Ekkor jó szót, pozitív megerősítést vagy valami jó kívánságot mond a pókért cserébe. Ha a társa elfogadja a választ, övé lesz a pók, amivel leül.

Most a pók nélkül maradt gyerkőc kérdez tovább az előbbi módon. A játék addig folytatódik, míg minden gyermek kapott egy jókívánságot. Utoljára a tanító/ szülő adja át a nála lévő pókot a pók nélkül maradt gyermeknek egy kedves mondattal.

Cél: A pozitív énkép megerősítése, egymás jobb megismerése, a kommunikáció fejlesztése. Jó kívánságokat tudjon mondani egymásnak gyermek-gyermek. Legyenek képesek vállalni a saját véleményüket, a pozitív kritikát jó érzéssel és szívvel szívesen fogadni tudják.

Megbeszélése:

Segítő kérdések a tapasztalatok megfogalmazásához a következők lehetnek , amennyiben a tanulók/ gyerekek jól ismerik egymást segíteni lehet őket  ehhez hasonló mondatkezdésekkel:

          Azt gondolom rólad, hogy…

          Én tudom, hogy te….

          Azt szeretem benned, hogy….

          Azt kívánom, hogy…..

A játék befejezésével a gyerekek érzéseire kérdezzünk rá! Pl.:

– Mit éreztél mikor XY azt mondta rólad , hogy….?

– Igaznak érezted, amit mondtak rólad? Miért?

– Milyen érzés volt jót mondani a társadnak?

 

Kívánom, hogy a játék hasznos tevékenységnek bizonyuljon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.