Főoldal » Esélyegyenlőség a könyvtárakban

Esélyegyenlőség a könyvtárakban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A könyvtárnak, ahogy a többi kulturális intézménynek is meg kell valósítaniuk a különböző törvényekben elfogadott szabályozásokat, hiszen azok mindenkire nézve kötelező érvényűek.

A könyvtárak kulcsszerepet töltenek be az esélyegyenlőség biztosításában, kulcsfontosságú területté vált az akadálymentesítés, valamint meg kell felelni a különböző normatíváknak, az európai követelményrendszernek is.

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen valósuljanak meg a tervek, együttműködésre van szükség a fogyatékkal élőket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel. A kapcsolattartás folyamatosságot igényel, a kérdőíves felmérésekre mindig szükség van, hiszen ennek alapján lehet felmérni, hogy az érintettek elégedettek-e a szolgáltatásokkal, illetve ily módon derülhet fény olyan módszerekre is, melyek még jobban akadálymentesíthetik az adott bibliotékát.

A fogyatékkal élőket is be kell vonni a különböző rendezvényekbe, hiszen a könyvtár a legalkalmasabb hely arra, hogy ép társaikkal együtt lehessenek, így is megkönnyítve integrálódásukat, a társadalomba való beilleszkedésüket.

A Könyvtári Intézet honlapján megtalálhatóak azok a könyvtárak, amelyek különböző szolgáltatásokat biztosítanak a fogyatékkal élők számára, ezek megtalálásához térképes megjelenítés is segíti a keresést.

A Könyvtári Intézet honlapján kérdőív is található, ahol többek között ezeket a kérdéseket teszik fel a könyvtáraknak:

A fizikai akadálymentesítés megvalósult-e a könyvtárban, ha igen, milyen módon, milyen pályázati forrásból, milyen speciális szolgáltatásokat biztosítanak a sérültek számára, milyen dokumentumokat, milyen speciális eszközökkel könnyítik a könyvtárhasználatot az érintetteknek, a hátrányos helyzetűek részére biztosított-e megfelelő szakember. (jeltolmács, gyógypedagógus)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.