Főoldal » Évszámok matematikája

Évszámok matematikája

Évszámok matematikája

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vajon mi az oka annak, hogy az emberiség még egy olyan egyértelmű dologban sem tud egyetérteni, mint a matematika? Gondoljunk csak az ezredfordulóra, teljesen mindegy volt, matematikailag mikor volt, az emberek csak az első számjegyet nézték, a „gazdasági gépezet” pedig a reklámértékét. Pedig ez nem is bonyolult, nagyon is egyszerű. De tudom már mi a baj, mindjárt ki is fejtem. Évszám mániákusként erre már régen felfigyeltem.

Az évtizedváltó számok eggyel előrébb váltanak, mint kellene! Vagyis az évtizedeknél az első számjegynek nem az évtized utolsó événél, hanem a következő évtized első événél kellene váltania, így sok félreértést elkerülhetnénk.
Kezdjük az elején. Van mondjuk az első tíz év. Ez az 1-essel kezdődik, mert 0 évnek nincsen értelme, hiszen amikortól elindul a mérés, az már az 1-es év. A 10-es az első sorozat, vagyis az első évtized utolsó darabja. Csakhogy a következő évtizedet már a 10-es éveknek nevezik. Annak az utolsó éve pedig a 20, és itt máris jobban látszik a probléma. Az első számjegynek itt még nem kellene átváltania, csak a következőnél, mert a 20-dik év még a második évtizedhez tartozik. Szóval a 10-es helyett valami mást kellett volna kitalálni, úgy, hogy a 20-as se a 2-essel kezdődjön, csak 21-től, mert akkor egyértelmű lenne a határvonal.
Sajnos nem így van, ezért a 2000-es évnél sokan azt hitték, az már az új évezred, ugyanígy az évtizedek utolsó éveit is rendszeresen a következő évtizedhez sorolják, pedig ez matematikailag helytelen. Például a 80-as évek nem 1980-1989, hanem 1981-1990 lenne helyesen, ugyanígy a 2010-es évek csak 2011-től kezdődtek. Az emberiség azonban hajlamos arra, hogy mindig a látszatnak higgyen.

Nincsen 0 év, tehát az 1. év előtt, az időszámításunk előtti 1. év volt. Az első évtized 1-től 10-ig tartott, a második 11-től 20-ig. Vagyis a mostani évtizedünk, a 2010-es évek 2011-ben kezdődött és 2020 lesz az utolsó éve. Nem a számjegyet kell nézni, hanem a valóságot. De a világon megjelenő publikációk és besorolások nagy része a számjegyet nézi, még a hivatalos írások is. Hogy várhatjuk el, hogy az emberiség egyet értsen a nagyobb dolgokban, ha még a világ legegyértelműbb dologjában sem ért egyet, mint a matematika?

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.