Főoldal » Fél kilométer kreativitás – last minute pályázat!

Fél kilométer kreativitás – last minute pályázat!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rohanó világunkban autónk lassan nélkülözhetetlen eszközévé válik mindennapjainknak. Négy keréken élünk, intézkedünk, piros lámpánál beszélünk meg fontos találkozókat, közlekedési dugóban manikűrözünk, de ami a legrémisztőbb: szmogot generálunk. „Az idő pénz” szlogen mindent megmagyaráz. Koptatjuk a gumikat hosszú kilométereken keresztül, mert elengedhetetlenül szükséges és a sarki zöldségeshez is autóval „ugrunk” le, mert így gyorsabb. Lakóházak előtt haladunk el, lassabb tempóban még a kertek fáit is megcsodálhatjuk. Még egy darabig. A minket körülvevő, éltető közeg, a légtér lassan egy kémiai laboratóriummá válhat, ahol ködös homályban bugyog a nitrogén-dioxid NO 2, szén-monoxid CO, kén-dioxid SO 2, ózon O 3, szálló por PM 10, benzol C 6 H 6, ólom Pb, formaldehid CH 2 O – koktél. Amit termelünk, és amit fogyasztunk. Amin pedig csodálkozunk: az üvegházhatás, a szmog, a globális klímaváltozás és számtalan ki nem mondott károsítás.

Egy megdöbbentő kutatás eredménye szerint: “Európa nagyvárosaiban az autóval megtett utazások fele 3 km-nél rövidebb, minden ötödik autózás 1 km-nél rövidebb. Sőt! Minden nyolcadik autóval megtett út még az 500 métert sem éri el. Ennek beláthatatlan következményei vannak az üvegházhatás szempontjából.”

„Az 500 Méter, avagy Ki a Kocsiból!” címmel pályázatot hirdet a pécsi ZÖFI, avagy Zöld Fiatalok csapata.

A kiírók kreatív megoldásokat várnak egy számunkra felszabadított fél kilométerrel kapcsolatban.

A pályázat tartalma: 3000-6000 leütésben kell megfogalmazni az egyszerű és kivitelezhető, avagy megvalósíthatatlannak tűnő elképzeléseket arról, hogy mit tennénk, ha Mi rendelkeznénk városunkban egy 500 méter hosszú útszakasz rendeltetéséről.

 A legjobbnak tűnő ötletek testet is öltenek, és szeptemberben bemutatásra kerülnek.

Középiskolás és felsőfokú intézményekben tanuló diákok pályázhatnak 2011. június 30-ig doc. formátumban elküldött írásokkal.

A kitöltött jelentkezési lapot és a pályaművet a következő e-mail címre kell elküldeni: 500meterzofi@gmail.com 

A jelentkezési lap a következő linken érhető el:

https://docs.google.com/document/d/1iJolmPolM5OM5aEAPwKOheFFSznKumjDCRi8VRgNFkk/edit?hl=en_US&pli=1

 Amiért érdemes pályázni:

Az első és legfontosabb a környezettudatos szemlélet kialakításának elősegítése, mely mindnyájunk kötelessége környezetünk védelmében.

Nem utolsó sorban a pályadíjak is motiváló hatásúak.

Első díj: 20000 forint értékű vásárlási utalvány

Második díj: 15000 forint értékű vásárlási utalvány

Harmadik díj: 10000 forint értékű vásárlási utalvány

(Mindhárom díj esetében a nyertes döntheti el, hogy elektronikai cikkre, vagy könyvre kívánja váltani)

Egy önálló kötetben jelennek meg a legkreatívabb szövegek, a 10 legötletesebb megvalósítható terv megálmodója pedig egy alkotó közösség tagja lesz. A csapat július végétől munkálkodik  az „évezred legelképesztőbb Autómentes Napjának” megszervezésén.

A bejegyzés írásakor nem kerülte el a figyelmemet a házam előtt megállás nélkül elszáguldó autók gumiabroncsainak surrogása, mely nagy koncentrátumban adagolja számomra ideg- és lélekölő mérgét. Versenyen kívül álmodoztam a saját 500 méteremről, ahol felelősségem teljes tudatában egy horgásztavat létesítenék, mert ott legalább csend lenne annak érdekében, hogy biztosan harapjanak a halak.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.