Főoldal » Feltámadás ünnepének megismertetése valódi köntösben

Feltámadás ünnepének megismertetése valódi köntösben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

                 Lassan, de csak megérkeznek a Nap első melengető sugarai, hol vissza-visszabújva, de emlékeztetve arra, hogy a természet megújulásra, a fagyból felolvadni készül. Ha az időjárás nem is, de a naptár kétséget kizáróan emlékeztet minket arra, hogy üdvözölhetjük a tavasz első hónapját. Március utolsó heteiben a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére a húsvétra készülhetünk, ami megtöri a mindennapjaink egyhangúságát. Az újjászületés reményt ad,az új kezdetére buzdít, a múlt sérelmeit, hibáit ha jelképesen is, de lezárhatjunk magunkban. A húsvétot megelőző  böjt mind lelki, mind fizikai állapotunk erősődéséhez vezet, és e böjt ideje lehet a legmotiválóbb a tiltások betartására. Emlékezve Jézus Krisztus fájdalmáról és kereszthaláláról. A 21.századi átlagember kényelmes világában talán még nehezebb a böjt, de annál fontosabb! Az önmegtartóztatás gyakorlása fontos-e, vagy találhatunk kibúvókat rá? A másik kérdés pedig az, hogy valóban tisztában vagyunk-e ezen ünnep jelentőségével? Egyénenként másképp éljük meg természetesen, de foglalkozzunk kicsit az ünnephez tartozó jelképekkel.

 Az elmúlt pár évben hallani nyuszi ünnepről boldog nyuszit kívánva, sokszor felnőttektől is. A húsvéti jelképek nem összekeverendők e jeles keresztény ünnep valódi tartalmával. A nyúl és a tojás a termékenység jelképe, ami a 16.századi nyugat-európából ered. Belgiumban és francia területeken a harang szórja szét a tojásokat a népmondák szerint, míg máshol a nyuszi hozza a tojásokat. E két jelkép összekapcsolódásának eredetét homály fedi, bár egyes kutatók szerint, az biztos, hogy germán hagyományokból fakad. Az egyik megközelítés szerint lehet, hogy egyszerű félre értés történt, hiszen arról is vannak információk, hogy húsvétkor gyöngytyúkot ajándékoztak tojásaival. A hasel gyöngytyúkot jelent ,míg  hase nyúlat. A tojás Jézus feltámadását jelképezi, míg a nyúl szaporasága miatt köthető az húsvéthoz.

Amit az iskolásoknak elmesélhetünk e szép keresztény ünnepről az az, hogy milyen jelképeket jelennek meg ilyenkor  és mely népszokások elevenednek meg. A tojásfestéstől a locsolkodásig, döntse el mindenki maga milyen határokon belül érdemes beszélnie a tavasz első ünnepéről. Az áldozati bárány mivoltát, a barka varázserejét mind-mind megemlíthetjük. A tojásfestés motívumait és színvilágát, locsolóversek sokaságát mutathatjuk be, ezzel a magyar népszokások és az egyes megyék mintáinak felelevenítésével, összekapcsolva a feltámadás ünnepének méltó megismertetését. Komolyabban belemerülni is érdemes felsős gyermekek körében, hiszen elgondolkodtató és megindító események sorát mesélhetjük el. A gyermek saját szintjének megfelelően, de tudomást szerezzen a körülötte zajló eseményekről, valódi ünnepeket, eredeti mivoltában éljék meg.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.