Főoldal » Fenntartható fejlődés – személyre szabva

Fenntartható fejlődés – személyre szabva

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szokás azt mondani, hogy minden fejben dől el. De vajon a gazdagság és a jólét is? Miért nem működnek akkor azok az egyébként divatos módszerek, amelyek szerint elég, ha megrendelem az Univerzumtól a jólétet, és megadatik? Mint egy webáruházban: csak rendelek, és másnap már le is van szállítva az egy darab, kifogástalan állapotú, testre szabott jólét. Miért nem elég akkor csak gondolni rá?

Mert azért a Titok c. könyvben sem egészen csak arról volt szó, hogy csak ülj, és álmodj nagyokat… Az egy dolog, hogy mire gondolsz. De ugye Te is ismered a régi mondást: nem a szavai, hanem a tettei mérik az embert… Ha ez így van, akkor miért tudott ekkora karriert befutni pl. a Titok, vagy bármelyik másik pozitív gondolkodást favorizáló könyv, módszer, tréning?

Mert tényleg minden fejben dől el! Még az is, hogy mit olvasol ki ugyanabból a szövegből – azaz hogy hogyan értelmezed.

A Titok c. könyvből tényleg nagyon könnyű azt kiolvasni, hogy csak ülök a fotelben, és elterpeszkedve csak arra kell várnom, hogy leszállítsa nekem az Univerzum, amit csak akarok. A baj akkor van, ha Te optimista vagy. Bocsánat, kicsit módosítok a mondaton: a baj akkor van, ha Te hurráoptimista vagy. Mert akkor feltétel nélkül mindig mindentől csak a legjobbat várod – tekintet nélkül az eddigi tapasztalataidra. Az optimizmussal nincs semmi gond addig, amíg nem fedi el Előled a realitásokat, mindazt a kellemetlenséget, amivel esetleg találkozhatsz.

A hurráoptimizmussal az a legnagyobb bajom, hogy nem csak a reális veszélyeket, rossz kimeneteleket fedheti el Előled, hanem azt is, hogy tettekre is szükséged van. Vagyis nem egyszerűen csak pozitívan kell gondolkodni, hanem legalább ennyire pozitívan valóra is kell véltani, amit gondolsz. A Titok nyitja is az, hogy sok jó dologra gondolj, hogy az töltse meg a fejed – mert akkor azok a gondolatok határozzák meg azt is, hogy mit teszel. A lényeg pedig ott van, hogy csináld is, amit kigondolsz.


Mi kell ahhoz, hogy “gazdagra gondolkodd Magad”?


Elsősorban is az, hogy használd, amid van! Mi mindened van, ami csak a Tiéd, és senki másé? Tőkéd! Tők pedig sokféle van, ezért nem árt, ha ezeket is leltárba veszed, aztán pedig végiggondolod, hogy hogyan is akarod ezeket használni!

Az az általános tapasztalat, hogy stabil rendszert mindig az olyan dolgok alkotnak, amelyek három ponton vannak alátámasztva. Mint a kis három lábú hokedli. Bármelyik lábát is rúgod ki, borul a rendszer, meg a hokedli. Globális szinten erre a következő modellt állíthatjuk fel:

Gazdaság
Társadalom Környezet

A három metszete pedig kiadja a fenntartható fejlődést. 
Ebből is remekül látszik, hogy a nagyméretű gazdaságok fejlődése is csak akkor fenntartható, ha a közösség (társadalom), a környezet és a gazdaság egyensúlya fennáll. Bármelyik kerül túlsúlyba, az egyensúly megbillen. (Jelenleg is az a bajunk, hogy a gazdaság “túlsúlyos” a társadalommal, de különösen a környezettel szemben.)

Ugyanilyen modellt lehetne felállítani a Te, saját, egyszemélyes gazdaságodra is annak mentén, hogy éppen milyen tőkéddel gazdálkodsz:

Kapcsolati tőke (érzelmi IQ)
Szellemi tőke (hagyományos IQ) Pénzügyi tudás-tőke (pénzügyi IQ)

Akárhogy nézem is, a saját fenntartható fejlődési modelled is három lábon áll. Ennek egyik szelete csak a szellemi tőke, az a fajta műveltség és tudás, amit a suliban, könyvekből, mástól megszerezhetsz. (Valamiért mégis csak ez az egy van agyonfavorizálva…) Ezt az intelligenciát szokás a mai napig is mérni, erről hiszi azt a legtöbb ember, hogy minden boldogulásának a záloga. Pedig a másik két intelligencia ettől sokkal nagyobb súllyal esik a latba ezen a téren.

Ezek közül az egyik, a kapcsolati tőke mindig is létezett, max nem kezeltük ennyire tudatosan, mint manapság. Igaz, sok pejoratív tartalom is rakódott rá: valamikor úgy hívták ezt, hogy uram-bátyám kapcsolat, később meg úgy, hogy mutyi. A lényegen azonban ez mit sem változtat: bizony nem csak a szellemi tudás (pl. a kőműves szakma ismerete, vagy éppen a főzni tudás) váltható pénzre, hanem a kapcsolataid is. Ehhez egy másik intelligencia szükséges ehhez is: az érzelmi intelligencia, vagyis az EQ.

És van még egy tőkéd, ami kell ahhoz, hogy egyensúlyban legyen az Életed: ez pedig a pénzügyi intelligenciád. A pénzügyi IQ kimondottan arra jó, hogy segítsn észrevenni a kínálkozó lehetőségeket, és abban is segít, hogy ki is tudd használni azokat – még akkor is, ha ezek a lehetőségek a másik két intelligenciaterületedet érintik. Mert bizony az intelligenciák között átjárás van, “kölcsönhatnak” egymásra.

Éppen ezért vegyük sorra, mi minden kell ahhoz, hogy úgy formáld a gondolkodásod, hogy jó esélyed legyen a jólétre:

 • pénzügyi ismeretek – ez a tankönyvi tudás, amit megkaphatsz könyvekből, tanártól, tréningeken,  vagy bármilyen más, “iskolás” módon

 • gyakorlat a pénzügyekben – bizony, ez is kell! Nem úszhatod meg ugyanis, hogy ne csak tanuld, hanem csináld is a dolgot. Hogy legyen értelme is a dolognak, ahhoz viszont az kell, hogy

 1. ne félj hibázni!

 2. legyen a hibákra feláldozható pénzed!

 3. tehát kicsiben kezdd!

 4. tanulj a hibáidból!

 • kérdezz! – bármilyen meglepő, a helyes kérdésre csak jó válaszok jöhetnek, úgyhogy tanulj meg jól kérdezni – néha még Magadtól is. Ha elég jól kérdezel, akkor néha egészen más nézőpontokat is találsz – netán éppen az ellenkezőjét annak, amit eddig hittél egy-két dologról.

 • alapszintű matematika – ebbe a négy alapművelet és a hatványozás, plusz a százalékszámítás magabiztos ismerete tartozik

 • magas matematika – na, nem azért, mert magára a másodfokú egyenletekre lenne nagy szükséged az életben, vagy éppen a differenciálszámításra. Nem. Hanem arra a logikus gondolkodásra, amit a magasabb matek taníthat Neked.

 • beszélgess! – ennek két haszna is van:

 1. általában beszélgetni ketten szoktak, ezért ez a tevékenység kiválóan alkalmas arra, hogy ismerősöket szerezz, vagyis hogy építsd a kapcsolati tőkédet

 2. a beszélgetés során illik odafigyelni a partnerre, így rengeteg mindent tanulhatsz tőle, úgyhogy ne csak illendőségből bólogass beszélgetés közben…

 • olvass! – mindenfélét. Sosem tudhatod, hogy éppen melyik így összeszedett ismeretet tudod majd használni a pénzügyeidben! Ehhez nem árt kreatív módon gondolkodni, hogy olyan dolgok között is keress, majd találj összefüggést, amire eddig esetleg még más nem gondolt. (Ezt már Edward de Bono is megírta, ő meg már csak tudhatja, mert ennek a kutatásával foglalkozott egész életében. Kezdheted, mondjuk, az ő könyveivel…)

 • még egy megjegyzés az olvasáshoz – ahhoz, hogy így olvass, magabiztosan kell tudnod olvasni és szöveget értelmezni. Most valószínűleg megrőkönyödtél, és igazából, ha most ezt olvasod, akkor ez Rád nem is vonatkozik. De a gyerekedre nagyon figyelj oda!!! Sajnos az iskolák ontják a funkcionális analfabéta gyerekeket, akikről csak az egyetemen-főiskolán derül ki, hogy nem is értik, mit olvasnak, ezért egyik napról a másikra nem is tudják megtanulni a száz-kétszáz oldalas anyagrészeket. Szóval ha szülő vagy, légy résen!

 • játssz! – ahány és amilyen játékot csak tudsz! Mindegyik ad valamit a gondolkodásodhoz, de ez talán a stratégiai, ill. a kártyajátékoknál a legnyilvánvalóbb. Ez azért lehetséges, mert a játékok a valóság egy-egy szeletét modellezik le, azt viszont a valós bukás, kudarc terhe nélkül. Ezért a játék bármikor újrakezdhető, egészen addig, amíg egy győztes módszert, stratégiát nem találsz. Ha ez megvan, akkor máris tanultál a játékból! (Ha mást nem, akkor azt, hogy az első sikertelen próbálkozás után nem szabad feladni!)

Tenni való van – kezdj el gondolkodni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.