Főoldal » Ficánka tréning

Ficánka tréning

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A ficánka szóról első hallásra nekem az izgő-mozgó kisgyerek, a halacska és a kiscsikó jut eszembe. Nem járok messze az igazságtól, ha írásomnak ezt a címet választottam.

Megoldási mintákat kívánnak nyújtani azon kollégáik számára a szervezők, akiknek napi munkájukban gondot jelent a sérült szocializációjú, magatartási- és beilleszkedési zavaroktól szenvedő gyerekek közösségi léte. A zavarok legtöbbször a társas együttlétek átlagos menetét is veszélyeztetik. A kör bezárul, ha a negatív viselkedésre negatív válasz érkezik a környezet irányából. A helyzet súlyosbodhat megfelelő reagálás hiányában, ami persze nem kis fejtörést okoz a pedagógusok számára.

A megoldás nem új keletű a terápiák eredetét illetően. Ősi „eszközök” mai körülmények közé ültetése. A víz és a ló kezdeteinktől az ember társai voltak. A természettel együtt élve a mindennapok nehézségeiben segédkeztek akkor is, amikor még nem „fedezték fel” a szocializáció fogalmát

Július 12-13-án kétnapos szakmai továbbképzésre kerül sor elméleti és gyakorlati oktatással egy lovardában és egy uszodában a „Hidroterápia és lóterápia által nyújtott lehetőségek” címmel. A kétnapos képzés a beilleszkedési és magatartászavarokkal küzdő gyermekek fejlesztése érdekében kerül megrendezésre

A lóterápiát, mint gyógyítási módot már az ókori görögök is alkalmazták, 1919-től a washingtoni Szent Elizabeth Kórházban a mentálhigiénés program keretében belül gyakran alkalmaztak állatokat.  A kezdeményezés nyomán Angliában a fogyatékos gyermekek gyógykezeléseinek sikereit felhasználva az I. világháborús sebesültek gyógyításában is eredményeket értek el. 

 

A magatartás- és személyiségproblémákkal élő gyerekek számára fizikális és mentális értelemben is megoldást jelent a lóterápia, melynek működési elve nagyon egyszerű. A ló a közvetítő a páciens és a terapeuta között. Az állat egyszerűbb nyelve és egyértelmű reakciói biztosítják a sikeres kezelést.

A módszer másik eleme a létfontosságú és jótékony közeg, a víz. Az egészségmegőrzésben és terápiás célzattal, a testi és lelki bajokkal küzdők számára sokoldalúságával alkalmazható. A víz az egész szervezet működésére, a légzésre, keringésre, izmokra és idegrendszerre komplexen hat.  A mechanizmus egyszerű magyarázata a víz sűrűsége, mely nyolcszázszor több a levegőénél és ebben a közegben nem a gravitáció a domináns.

A szervezők által felkínált programlehetőség a fejlesztő pedagógusok számára az elsajátítás időszakában, az érintett gyerekeknek pedig a foglalkozások során nyújt pozitív élményeket. Ott, ahol a hagyományos pedagógiai gyakorlat kevésbé differenciált módszereivel befejeződik, ott kezdődnek az alternatív javaslatok a megoldás érdekében.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.