Főoldal » Furoshiki – avagy a környezettudatos csomagolás

Furoshiki – avagy a környezettudatos csomagolás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az év legjobban várt ünnepe környezetvédelmi szempontból a gyász ideje: karácsony környékén összehasonlíthatatlanul több szemetet termelünk, mint az év más napjaiban.

Erre a problémára lehet az egyik megoldás a furoshiki.

Alapjában véve ez egy négyszögletes, 100% pamutból vagy selyemből készült, puha anyag melyet ajándékok vagy egyéb tárgyak csomagolására vagy különböző típusú táskák készítésére lehet használni. Hasonló a technikája, mint az origaminak vagyis a variációk tárháza szinte kifogyhatatlan. Azon kívül, hogy szép és ötletes csomagolóanyag, kis helyen is elfér, még környezetbarát is, hiszen miután valakinek ebbe csomagoltad az ajándékát tovább tudja használni akár mint csomagolóanyagot, vagy készíthet belőle magának táskát, vagy más divatos kiegészítőt. Akkor sem kell aggódni, ha koszos lesz, hiszen textilről lévén szó, mosható.

http://youtu.be/AMHWxPvGvx4

Ha mégis az ajándékcsomagoló papírt választjuk:

Amikor csomagolóanyagot választunk, kerüljük a fémes, csillogó íveket, ezek ugyanis nehezen lebomló műanyagból készülnek. A papírok közül keressük az újrahasznosítottat, amelyet egyre több helyen lehet kapni. Felhasználhatunk olyan csomagolópapírt is, amelyben korábban mi magunk kaptunk valamit: a sérült szélektől megszabadítva egy kisebb tárgyat még belecsomagolhatunk. A profik nem ragasztóval, hanem megfelelő hajtogatással rögzítik a  csomagot – így ugyanis a papír kevésbé sérül kibontáskor. A dísztelen újrapapírból nem ördöngösség egyedi fazont formázni: már az is elég, ha gyerekeinket néhány rajzeszközzel vagy gyereknyomdával felszerelve rászabadítjuk az ívekre.

Újra felhasználható csomagolás, ha mutatós karácsonyi zsákot készíthetünk textilből. A következő linken lépésről lépésre végigkövethetjük az elkészítés folyamatát. >>>>

Csomagolhatunk még régi térképbe, kottáskönyvbe, újságpapírba, régi naptár lapjaiba, tapétamaradékba, sőt üvegekbe, cserepekbe is. Az alábbi képek némi inspirációt szolgáltathatnak a környezetbarát csomagoláshoz:

Forrás: http://www.evamagazin.hu/advent/14736_kornyezetbarat_csomagolas.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.