Főoldal » Gazdaságinformatikus szak

Gazdaságinformatikus szak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gazdasági informatikai képzés célja olyan gazdasági ismeretekkel rendelkező informatikusokat képezni, akik önállóan képesek az informatika eszközeit megválasztani, és hatékonyan felhasználni a gazdasági életben. A gazdasági informatikus olyan vállalati szakember, aki képes a gazdasági és társadalmi életben vezető informatikusi feladatok ellátására, összetett gazdasági feladatok informatikai szempontból történő megoldására, illetve ezeknek a munkáknak a szakmai irányítására.

A pályakezdő gazdasági informatikus szakon végzett diplomások alkalmasak:

– Hardver üzemeltetésre, szoftver telepítésre
– Irodai programcsomagot egyedi és integrált módon használni
– Multimédiás- és kommunikációs alkalmazásokat kezelni
– Adatmentésre, informatikai biztonsági eszközöket használatára
– LAN- és WAN-hálózatokat használatára
– Informatikai angol nyelvű szakmai szövegek megértésére
– Tevékenységek dokumentálására
– Szoftverhasználati jogok alkalmazására
– A munkavégzéssel összefüggő szabályok és a munkahelyi minőségbiztosítási előírások alkalmazására

Az informatika képzési területen belül a másik két alapszakhoz (mérnök informatikus, programtervező informatikus) képest a gazdaság informatikus képzés számottevően kevesebb természettudományos és több gazdasági és humán ismeretből áll. Az eltérés elsősorban abból adódik, hogy a szakmai törzsanyagban a mérnökihez képest a rendszertechnikai, míg a programtervezőnél a szoftvertechnológiai és információrendszer-ismeretekből van kevesebb.

A végzettséggel megcélozható állások:

Szoftverfejlesztő, informatikus: A számítógép operációs rendszerének ismeretében programokat, rutinokat ír, általában nem magas szintű programozási nyelven, hanem a gépi kódhoz közelebbi, assembly nyelven. Munkája kiterjed az alkalmazási, illetve az üzemeltetési nagygépes és kisgépes, Pc-s környezetre (területre). A szoftverfejlesztő, informatikus feladata a programok, programcsomagok felkutatása, kipróbálása, alkalmazása, ill. írása, a felhasználói programok tesztelése, ill. a működésük során felmerült hibák okainak felderítése, javítása. Az informatikus a hálózatok (intranet, internet) szakembere, megszabja a gépek memóriáihoz való hozzáférés jogát.

Egyéb számítástechnikai foglalkozások: Ide tartoznak a máshová nem sorolható számítástechnikai foglalkozású dolgozók. Jellemző munkakör például a számítástechnikai szoftverüzemeltető.

Számítástechnikai tudományos foglalkozású (pl. analitikus, modellkészítő, operációkutató): A számítástechnikai tudományos foglalkozású szakember a számítógépek, a számítógépes információs, tervező és folyamatszabályozó rendszerek elveinek és működési módjainak kutatásával, szoftverek, adatállományok, adatbázisok, szakértői rendszerek és robottechnikák, valamint hardver tervezésével, fejlesztésével foglalkozik.

Számítástechnikai programozó: A számítástechnikai programozó különböző programnyelveken programokat ír többnyire a számítástechnikai szervező, rendszerelemző vagy rendszertervező által készített dokumentációk alapján. Munkaidejének nagy részében ülőmunkát végez. A program elkészítése előtt megbeszélést folytat a program megrendelőjével vagy a számítástechnikai szervezővel, tehát együtt kell működnie másokkal. Felméri a programhoz szükséges eszközöket, megtervezi a program megírásának lépéseit. Rendszeres kapcsolatot tart a megrendelővel és kollégáival. Folyamatosan teszteli és javítja a programot, ehhez fokozott figyelemre van szüksége. Az elkészült program működéséről dokumentációt készít. Segítséget nyújt a program használatához, betanításához. Rendszeresen ellenőrzi a program működését, kijavítja a felmerülő hibákat, szükség esetén módosítja a program egyes részeit. 

Karrierlehetőségek

A gazdasági informatikusok esetében munkahely típusának függvényében valósulhat meg a karrier és az előrelépés. Egy nagyvállalatnál, vagy ahol a hierarchia megengedi, lehetőség van az előrelépésre. A vezetői tisztségek azonban megkövetelik a felsőfokú végzettséget. A szakma a gazdasági szolgáltatások ágazatba sorolható, mely kiemelkedően magas arányban képviselteti magát Budapesten a foglalkoztatottak számát tekintve. Az felsőfokú informatikai végzettségűek majdnem 60%-a a fővárosban vállal munkát.

A gazdasági informatikusok leggyakrabban gazdasági területen működő cégeknél és vállalkozásoknál dolgoznak.

A szakember munkája során kapcsolatba kerülhet kereskedelmi riportok szerkesztésével, elemzésével, vagy bármilyen gazdasági adatbázisok létrehozásával, üzemeltetésével és karbantartásával.

Ezen felül foglalkozhat IFS vagy SAP rendszerek üzemeltetésével, vagy valamelyikük bevezetésével, karbantartásával és frissítésével. Továbbá feladata lehet az elektronikai kereskedelemmel kapcsolatos üzletvitel kialakítása, és üzemeltetése is.

Ezekkel a tevékenységekkel kis vállalkozásoktól kezdve nagyobb multinacionális cégek is foglalkoznak.

Ennek függvényében a gazdasági informatikusok feladatköre is változó. A kisebb vállalkozásoknál lehet, hogy az informatikai területtel kell többet foglalkoznia és így rendszergazdai munkakört is elláthat.

A nagyobb cégek esetében tevékenységi köre sokkal jobban letisztázott, és az esetek nagy részében nem egyedül dolgozik az adott feladaton. Létszámukat tekintve az adott cégnél 1, de akár 15 fő is dolgozhat (projektfeladatok). Munkájukat többnyire állandó munkahelyen, irodai körülmények között végzik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.