Főoldal » Gondolatmorzsa a változásról

Gondolatmorzsa a változásról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez van……ismét egy változás az életben. Persze a változások kellenek, mert nélkülük unalmas lenne az ember élete. Na , de ennyire gyakori változás ?! Egyik helyet, helyzetet, embereket megszokni, majd ismét csak azon kapni magad, hogy ismét egy változás köszönt be az életedbe.

A mai rohanó világban felnövő kisgyermekek  számára mondhatni természetes lesz, hogy megannyi változások sorozatát élik át. Az idősebb generáció, azonban még nosztalgiázna, nem rohanna, de mit tehet mást? Lépést tartani kell, különben lemarad, kimarad, elmarad. A pedagógusoknak is fel kell készítenie magát és tanítványait a bekövetkező változásokra. Természetesen  mindenre nem lehet felkészülni előre, azonban nem árt tudni, milyen változások érhetik majd a csemetéket. 

Az életkori szakaszokkal járó senkit ki nem hagyó változások. Amikor az óvodás  kisiskolás lesz majd kiskamasz , pubertál és így tovább. A pedagógus elsősorban lelkileg tud támaszt adni az életkorral zajló változások esetében. Sok türelem, empátia, bizalom szükséges.

Azután egy helyzet változása a gyermek életében, mint amikor a szülők válnak vagy el kell költözni avagy kistestvér születik. A gyermek élethelyzeti változása rányomhatja a bélyegét iskolai tanulmányi eredményességére. Itt is türelem, segítőkészség, bizalom lehet a kulcs a gyermekhez a pedagógus részéről.

A gyermekek életében bekövetkezett változásokat  segítik “átvészelni” a családtagok, pedagógus, de a pedagógus életében bekövetkezett változások, hatnak munkájára?

Pár éve tanítok és azt tanították nekem,hogy a jó pedagógus bezárja a magánéletét a gyerekek elől….azt tapasztaltam eddigi munkám során, hogy volt olyan kollégám, aki az életében bekövetkezett változásokat otthon tudta hagyni, de volt, aki nem. Melyik a jó megoldás?

Szerintem egyik sem igazán jó. A gyerekeknek különleges képességük egyike(mivel sok van), az , hogy megérzik a pedagógus életében bekövetkezett változásokat. Igen, főleg abban az esetben, amikor  pedagógus-diák kapcsolat mély, meghitt, nem mikor hideg.  Akkor vajon mi a teendő? 

Melyek azok a változások egy pedagógus életében, amelyekről tudniuk kell a tanítványoknak?

vezérkép helye:http://sporthirugynokseg.hu/2012/07/debreceni-futokarneval-helyszin-valtozas/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.