Főoldal » Gondolatmorzsa az igyekezetről

Gondolatmorzsa az igyekezetről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Téli évszakunk elbúcsúztatta immáron két hónapját, biztatva minket, hogy ne aggódjunk, nem sokára tavaszodik.

Azért még várnunk kell az első igazi tavaszi napsugarakra, annak ellenére, hogy az időjárás némiképp hol tavaszias, hol telet idéző.

 Elfigyelem hétvégente a cinegék és madártársaik szorgalmát, amint ösztönüknek engedelmeskedve hordják, bontják a napraforgó magokat.

Persze, mondhatni, könnyű a dolguk, mivel ki vannak szolgálva, ám az oroszlán részét mégis csak nekik szükséges elvégezni.

A kedves kis madarak életösztönük kapcsán futott át rajtam az a gondolat, hogy mennyire igyekeznek ők segíteni magukon. Mennyire ragaszkodnak kis életükhöz, és nem adják fel a legkeményebb fagyok között sem az élelem felkutatását, illetve nem várnak társaikra, hogy életben tartsák őket!

A kisiskolás gyermekek egy része azonban manapság milyen hamar, könnyen feladja a feladat elvégzését!

Úgy, mint a kis cinegék, ők is hozzá vannak szokva az adott élelemforrásukhoz, otthonukhoz, nem fenyegeti őket az elhalás veszélye……még.

Fontos megtanítni a gyermeknek, hogy az életben kapott feladatai az ő javát hivatottak szolgálni, ha képletes módokon is!

Szükségesnek tartom megtanítani és példával elől járni számukra az igyekezet, szorgalom, felelősségvállalás terén!

 Nagyon hasznos emberi tulajdonságok ezek, hiszen az emberi élet és mondhatni a jó élet alaptulajdonságai között tartjuk számon valamennyit.

            A felnőttkorban, a munkavilágában elengedhetetlen a felelősség, igyekezet, kitartás, szorgalom. Ezeket a tulajdonságokat már kisiskolás korban ajánlott  megalapozni eltérő módon. A házi feladat elkészítése is sok fejlesztő hatása mellett az igyekezet, felelősségvállalást hivatott gyakoroltatni a gyermekekkel. A szorgalmi feladatok, különböző gyűjtőmunkák, amelyek nem „létfontosságúak” látszólag az igyekezetet,szorgalmat mint tulajdonságot táplálják.

Amennyiben ezek a tulajdonságok beépülnek a gyermek személyiségébe, tettünk érte, hogy önálló, sikeres, boldog ember váljon belőle! A kitartás, igyekezet tulajdonságok hiánya következtében úgy vélem, hogy nehezebb felnőttként eligazodni.

Önnek mi a véleménye kedves olvasó?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.