Főoldal » Gyász és pénz

Gyász és pénz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tipikusan az a téma, amelyet szeretünk kerülni. A pénz témáját sokszor már magában is, a gyásszal összefüggésben pedig már kifejezetten kellemetlennek érezzük azt, hogy mgnyilvánuljunk. Ha ugyanis a gyásszal kapcsolatban felmerül a pénz, a legtöbb ember csak két dologra tud gondolni: a számításra és a rablásra. Pedig kellene még valamire is. Mondjuk, a szeretetre.
Talán azért, mert már a dédszüleink is a romantikus regényeken nevelkedtek, később meg a szappanoperák még többekhez értek el, hajlamosak vagyunk a gyászt a pénzzel csak abban az összefüggésben látni, hogy valamelyik rokon csak a várható örökség reményében tart ki a gazdag, de nem túl kedves öreg felmenő mellett, legyen az szülő, nagynéni, nagybácsi. Ha pedig nem is felmenőről, hanem
idősebb férjről, feleségről van szó, akkor pedig pláne hajlamos mindenki egyértelműnek látni a szitut: a fiatal családtag csak számításból van az örökhagyóval.
Érdekes megnyilvánulása ennek az a közkeletű, viccesnek szánt mondat, amit már ügyfelemtől is hallottam elsütni, hogy azért nem köt a felesége javára nagyobb összegű életbiztosítást, mert így akkor “őszinte lesz a felesége gyásza”. Bár igaz, hogy sokféle pénzügyi tévhittel, önszabotázzsal és önámítással találkozom a munkám során, most kénytelen vagyok azt mondani, ez a félmondat egészen biztosan bekerülne a TOP 3-ba, annyira felelőtlen és vérlázító. Ezért megkerdeztem az ügyfelem, hogy akkor mégis, mi a célja az életbiztosítással. Mondja, hogy csak egy-két milliót akar, hogy őt “tisztességesen el tudják kaparni”. Következő kérdés tőlem: jó, és aztán hogyan tovább?
– Kinek? Ha én már meghaltam, nekem nincs tovább… – rőkönyödik meg az ügyfél.
– Igen, – válaszolom – éppen azért kérdezem, mert Önnek láthatóan mindegy. De mindegy az is, hogy az Ön felesége és gyerekei hogyan élnek majd tovább?
– Hogyhogy hogyan? Hát úgy, ahogy eddig is!
– Vagyis az Ön felesége képes lesz az Ön kieső jövedelmét is akár már holnaptól gond nélkül biztosítani a gyerekeiknek?
– Nem, a feleségem sosem keresett még a közelében sem annak, mint én…
– Akkor biztosan van valamilyen nagyobb tartaléka…
– Nem, az sincs…
– Akkor valami olyan jelentősebb vagyontárgy, amelyet hipp-hopp el tud adni, az árából pedig évekig finanszírozni a megszokott életvitelt plusz a gyerekek taníttatását, szárnyra bocsátását?
– Ööö, nem, olyan sincs…
– Akkor valami nagy összegű befektetés, életjáradék, gyűjtemény, akármi?
– Nincs…
– Akkor van valami ötlete arra, hogy az Ön esetleges halála után legkésőbb egy hónappal ne kezdje el Önt szidni a kedves felesége, mint a bokrot? Hiszen Ön a halálával, bár nem szándékosan, de roppant felelőtlenül, gyakorlatilag nyomorba döntötte őt is, és ami a felesége számára jóval megbocsáthatatlanabb lesz, a két gyerekét is. Mondjon egy jó indokot, hogy ezek után a felesége szeretettel emlékezzen Önre – pedig abban a helyzetben volt életében, hogy akár gondoskodhatott is volna róluk…
– …
Ha pedig már arról esett szó, hogy “csak annyim legyen, hogy tisztességesen el tudjanak temetni”, akkor nézzük meg a másik reflexgondolatot, a “rablást” is. A legtöbben ugyanis ezt a szót emlegetik, amikor megtudják, mennyibe kerül manapság egy temetés. Tényleg érdekes gondolat, de sokaknak érdemes lenne a saját temetésükre beruházásként gondolni. Összegszerűségében ugyanis van annyi egy tisztességes, hangsúlyozom, tisztességes, tehát nem extra, nem luxus temetés is. Konkrétan milliós nagyságrendű. Vagyis ha valamiért bosszút akarunk állni a családon, a saját temetésünk kiválóan alkalmas erre, mert a család utolsó tartalékait is elviszi. Mind anyagilag, mind érzelmileg.
Éppen ezért nekem a gyász és a pénz kapcsolatáról sosem a számítás, vagy a rablás jut eszembe. Ugyanis nem az ittmaradók oldaláról látom a dolgot. Hanem sokkal inkább az elmenőkéből. Hiszen ki lehet-e fejeznem bárminél jobban a szeretetem annál, minthogy a “síron túlról” is gondoskodom a szeretteimről? (Ami ugyan messze nem “síron túli”, sőt nagyon is arról szól, hogy már élőként minden számomra lehetségest megteszek.)
És még egy dolog, ami nagyon fontos, mégsem jut eszébe szinte senkinek… Ha a szeretteimnek nem a megélhetés és az én temetésem kifizetése a legnagyobb gondja, akkor, ismétlem, AKKOR marad idejük a gyászmunkára is. Biztosan Te is veszítetted már el közeli hozzátartozódat. Biztosan emlékszel még rá, hogy mennyire leterített, maga alá gyűrt a gyász. Ha ez az érzés gyerekként talál meg, talán szerencsésebb vagy. Ekkor ugyanis a világon semmi nem korlátoz abban, hogy megéld, és ezzel fel is dolgozd a gyászt: sírhatsz, sőt ha Magadra zárod az ajtót, talán még üvölthetsz is, a felnőttektől pedig vigasztalást, támaszt is kapsz. Ezzel szemben felnőttként nincs módod gyászolni. Mert az első sokk után mi van? Jajj, ki kell állíttatni egy csomó papírt, ezt is el kell intézni, meg azt is, a temetést meg kell rendelni, ki kell számolni, hogy mi mennyibe kerül, esetleg a gyászoló rokonságot is meg kell vendégelni a temetés napján – ami megint idő és kiadás…

Szóval mikor is van időd gyászolni???

Ez mind elkerülhető volt régen, amikor a nagycsalád végezte ezeket a feladatokat, a közvetlen hozzátartozó pedig “csak” gyászolt. Mindebben nem csak a rokonság apraja-nagyja, hanem a hagyományok is segítették olyan szertartásokkal például, mint a virrasztás a haldokló felett (lelki előkészítésként), vagy a halottsiratás (ami pedig konkrétan a búcsúzás első lépése volt; a temetés a második, a halotti tor a harmadik, de nagy valószínűséggel a falu előtt még a pap is búcsúztatta a halottat, és ezen a misén a hozzátartozók számíthattak az egész közösség együttérzésére is. Ma már szerintem sokan örülnének a nagycsalád támogatásásának is…
Az én számomra mint pénzügyi coach számára november elseje azt mondja, hogy a gyász és a pénz közti kapcsolat a szereteten és a gondoskodáson alapul. Ennek szellemében kívánok mindenkinek áldott, békés és szép emlékekkel teli ünnepet.
Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.