Főoldal » Gyógyfürdők Külső-Somogyban

Gyógyfürdők Külső-Somogyban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Somogy megye fürdőinek többségét szintén az olajkutatásoknak köszönheti. Hasonlóan az ország más területeihez, a várt kőolaj helyett itt is meleg, ásványi anyagokban gazdag hévíz tört fel. Az így létrejött kutakra számos termál- és gyógyfürdőt telepítettek, de több lefojtott termálvizű kút is vár még hasznosításra.Ismerkedjünk meg két külső-somogyi gyógyfürdővel.

 Igal

 Az egyik legtöbb turistát vonzó, Európa hírű fürdőhely a Balaton déli partjától 40 km-re fekszik.

1947-ben a régi vásártéren felállított fúrótorony segítségével fakasztották a község kincsét. 651 méter mélységből 81 °C-os, kiemelkedő gyógyhatású víz tört a felszínre. Erről a területről már régen is úgy tartották, hogy soha nem marad meg itt a hó a talaj átlagosnál magasabb hőmérséklete miatt.

A vízelemzés eredményeinek ismeretében született meg a döntés e helyen fürdő építéséről. Igal első fürdőjét 1962. augusztus 20-án avatták fel 2 medencével. A következő években folyamatosan bővítették. Az igali termálvíz 2001-ben megkapta a gyógyvíz minősítést. 2003-ben átadták az új fedett fürdőt, ahol valamennyi egészségügyi szolgáltatást egy helyen vehetnek igénybe a vendégek.

 Az igali gyógyvíz

Az igali gyógyvíz alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos gyógyvíz jelentékeny fluorid-ion tartalommal. Magas hőmérséklete és a benne található ásványi anyagok miatt jelentős gyógyhatással bír.

·          Elősegíti a reumás mozgásszervi panaszok, sérülések utáni keringési zavarok, ízületi bántalmak, elfajult gerincbántalmak gyógyulását.

·          Magas sókoncentrációja miatt alkalmas krónikus nőgyógyászati bántalmak – vérzési rendellenességek, daganatok, hólyaghurut és gyulladások – enyhítésére, jótékony hatással van urológiai bajokra.

·          Használ idült hörghurut, melléküreggyulladás esetén

·          Jódtartalma miatt jelentősen befolyásolja az álmatlanságot és az idegi nyugtalanságot

·          Fluorid-tartalma óvja a fogakat.

Az 1964-ben fúrt második kútból 1360 méter mélységből 50 °C-os édes termálvíz tört fel, mely kiválóan alkalmas ivókúrára: anyagcserezavarok, emésztési zavarok, bélrenyheség, strúmás megbetegedések esetén ajánlatos, de javallott gyomor- és nyombélfekélyre is.

 Igal Gyógyfürdő

A fürdő változatos fürdőzési és gyógyulási lehetőséget biztosít. Kilenc különböző hőfokú medence várja a gyógyulni, vagy csak kikapcsolódni vágyókat: 2-2 fedett és nyitott termálmedence, 1 úszó-, 3 gyermekmedence és 1 Castiglione-medence.

Több szakember – orvos, masszőr, tornász – látja el a gyógyulni, regenerálódni vágyókat. A gyógyszolgáltatások közül a tangentor, gyógytorna, gyógyfrissítő- és talpmasszázs, súlyfürdő áll a vendégek rendelkezésére. Ezen kívül számos sportolási lehetőség, kulturális és szórakoztató programok gondoskodnak az ide látogatók kikapcsolódásáról.

 

Buzsák-Csisztapuszta

 

Fonyódtól 8 km-re található Csisztafürdő kis pusztából lett gyógyfürdőhely. Olaj után kutatva tört a felszínre 593 méter mélységből a 42 ° C hőmérsékletű hévíz. A víz literenként jelentős mennyiségű oldott anyagot tartalmaz. Összetételét tekintve alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, kénes gyógyvíz jelentős mennyiségű szénsavval.

 Gyógyhatása többféle betegségre ajánlott:

·          Mozgásszervi betegségek

·          Nőgyógyászati panaszok

·          Reumatikus megbetegedések.

Ivókúra során fogyasztva emésztőrendszeri és epebántalmak, anyagcserezavarok esetén használ.

 Gyógyászati ellenjavallatai:

·          Leromlott egészségi állapot

·          Fertőző betegségek

·          Heveny gyulladásos megbetegedések

·          Gümőkór

 A szezonálisan nyitva tartó fürdő felújítva, szépen parkosított környezettel várja látogatóit. A téli időszakban csoportok számára előzetes bejelentkezéssel van mód a fedett medence használatára. Csizstafürdő még kevés gyógyszolgáltatással áll a betegek rendelkezésére (medencefürdő, masszázs), ám napirenden vannak a további fejlesztések. Egy csisztai fürdőzéssel Balaton-parti üdülésünk is színesíthető.

 

 Keressük fel a látnivalókat!

 Mindkét fürdőhely remek kiindulópont ahhoz, hogy megismerkedjünk Külső-Somogy látnivalóival.

 Igalból először Andocsra érdemes menni. A búcsújáróhelyként ismert templom évszázadok óta vonzza a látogatókat. Az itt található Mária-szobornak csodatevő szerepet tulajdonítottak, hiszen a török hódoltság idején lepusztult épületegyüttesből mindössze ez maradt épen. A kolostor földszintjén találjuk a Mária-ruhák Múzeumát, mely 230 darabból álló ruhatárával egyedülálló gyűjtemény. Karád népművészetéről a Tájházban szerezhetünk ismereteket. Zala községben Zichy Mihály Emlékmúzeumát látogathatjuk meg, Tabon a Nagy Ferenc Galériában a híres fafaragóművész munkáit láthatjuk. Törökkoppány a középkor iránt érdeklődők számára tartogat látnivalókat: egy török turbános sírkő, melyet a hagyomány az egykori koppányi aga síremlékeként tisztel, és a településtől délre fekvő erdőben látható Török-kút, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Koppány-völgyre.

Buzsák az élő népművészet tárháza. A legszebb hímzésekkel a Faluház állandó kiállításán és a Tájházban ismerkedhetünk. A község katolikus templomában 18. századi faragott oltár, buzsáki hímzéses miseruhák és oltárterítő-gyűjtemény csodálható meg. A környék finom boraival, nádfedeles pincéivel csalogat. Hagyományos rendezvények (Buzsáki Búcsú, Szüreti Napok) tehetik változatosabbá az itt töltött időt.

Buzsákról rövid idő alatt eljutunk Niklára, ahol a Berzsenyi-kúriában a költő Emlékmúzeuma található. Somogyfajszon az Őskohó Múzeum, Somogyváron a Szent László alapította bencés apátság területén levő nemzeti történelmi emlékhely és a templomhoz vezető kálvária, Somogyvámoson a Pusztatoronynak nevezett középkori templomrom és a ma már országszerte ismert Krisna-völgy nyújt felejthetetlen élményeket.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.