Főoldal » Gyógyfürdőtúrán Baranyában

Gyógyfürdőtúrán Baranyában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Baranya megye legismertebb gyógyfürdője, Harkány mellett még találunk néhányat. Ismerkedjünk meg most ezekkel is.

Sikonda

 Komlótól 4 km-re fekvő település a Mecsek festői völgyében. A község története elválaszthatatlan a szénbányászat történetétől. 1928-ban a kőszén utáni kutatás során bukkantak a termálvízre, melyre még ugyanabban az évben felépítették az első fürdőt. Egy év múlva a sikondai vizet gyógyvízzé nyilvánították.

A419 métertalpmélységből feltörő 38 ºC-os gyógyvíz alkáli-hidrogénkarbonátos, foszfátos, magas szénsav-, radon- és szulfáttartalommal. Az alkalikus lítiumot is tartalmazó víz leginkább porckorongsérv és reumatikus panaszok esetén bír jótékony hatással. Kitűnően alkalmazható ízületi bántalmak, bőrbetegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is. Ivókúraként megszünteti a gyomor- és bélpanaszokat, kiegyensúlyozza az anyagcserét, eloszlatja az influenza utáni zavarokat.

A különösen tiszta levegőjű ( a klíma már magában is gyógytényező), szép környezetben a közlemúltban színvonalas wellness hotel épült, melynek termálfürdő részlege bárki által látogatható. A termálvizes fedett és szabadtéri medence élményelemekkel, termálvizes ülőmedence, nyitott sportmedence, gyermek- és pancsolómedence valamennyi korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt.

A Wellness Egészségcentrumban a gyógyulni vágyók, az egészségüket megőrizni és felfrissülni kívánók is megtalálják a számukra megfelelő szolgáltatásokat. Szauna, infraszauna, gőzfürdő, Thalasso-terápiás kezelések, masszázsok, illóolajos és méregtelenítő fürdők, vízi torna közül választhatnak a vendégek. Programcsomagjaikat a szakképzett személyzet gondos odafigyeléssel állítja össze.

 

Szigetvár

 A Pécstől 30 km-re található város nevét Zrínyi Miklós tette ismertté. A vár szomszédságában található a város gyógyfürdője.

A800 métermélyről, két kútból feltörő hévizek minősített ásványvizek. A magas ásványisó-, nátriumklorid-, alkálihidrogénkarbonát-, oldott ionos bróm-, jód- és fluoridtartalmú 62 ºC-os vizet 1997-ben gyógyvízzé nyilvánították.

Javallatok:

  • Baleseti rehabilitáció
  • Operáció és csonttörések utáni kezelések
  • Gerincoszlop deformációi
  • Mozgásszervi megbetegedés
  • Nőgyógyászati panaszok
  • Reumatikus panaszok

 Az egész éven át nyitva tartó fürdő kiváló lehetőségeket biztosít a gyógyulni és testi-lelki felfrissülésre vágyók számára is.

A fürdő hangulata a török korra emlékeztet, belső terét Zsolnay kerámia díszíti. Nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence található a szépen parkosított területen. Balneoterápiás, komplex fizioterápiás kezelések, kádfürdő és masszázsok teszik ki a fürdő szolgáltatásainak körét.

 

Magyarhertelend

 A középkori  eredetű település a Mecsek északi lankáin Pécstől 20 km-re található. Egykor a fazekasságáról volt ismert. Ma elsősorban a több száz méter mélységből feltörő termálvíz és az erre épült fürdő jelenti fő vonzerejét.

1958-ban fúrták az első kutat uránérc után kutatva. Uránt ugyan nem, de termálvizet találtak. Az550 métermélyről feltörő 44 ºC-os víz kalciumot, magnéziumot, hidrogénkarbonátot, kloridot, jódot, brómot is tartalmazó víz magas szénsavtartalommal bír.

Elsősorban reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri bántalmak, mészhiánnyal összefüggő (csontritkulás) betegségek kezelésére javallott, de fluorid-tartalma miatt fogbetegségek megelőzésére is kiváló.

A fürdő arborétumszerű árnyas parkban szabadtéri ülő-, úszó-, gyermekmedencével és pancsolóval szezonálisan működik, a Gyógykert termálvizes ülőmedence azonban egész évben várja a vendégeket.

 

Sellye

 A település az Ormánság „fővárosa”. Hévízét 1962-ben, olajkutató fúrás során tárták fel. A770 métermélységű kútból 49ºC hőmérsékletű magas metakovasav tartalmú, konyhasós jellegű, kalciumot és magnéziumot is tartalmazó termálvíz tör a felszínre. Elsősorban ízületi és reumatikus betegségekben szenvedők találnak benne enyhülést. Emellett ismert a víz bőringerlő jótékony hatása is.

A kicsi, ligetes parkban elhelyezkedő, szezonálisan működő fürdőben négy feszített víztükrű medence kínál felüdülést a vendégeknek. Területén Csónakázó-tó is található.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.