Főoldal » Gyógyító barlangok

Gyógyító barlangok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A barlangterápia már ősidők óta ismert, hiszen az ősember is gyógyított a barlangban. A mitológia is szoros kapcsolatba hozta a barlangot a csodatevő varázslással. A középkorban több barlang vált zarándokhellyé gyógyhatása miatt.

Kezdetben azonban a gyógyhatást nem a barlangi tartózkodásnak tulajdonították, hanem a cseppkövek különböző formában való felhasználásának: a porrá őrölt tiszta fehér cseppkő fogyasztásától az anyatej mennyiségének gyarapodását várták; a Baradla-barlang cseppkövének porát pedig a friss sebre szórták, majd a sérülést ecetes ruhával kötötték be.

A modern barlangterápia kezdete a 20. század közepére vezethető vissza. A megfelelő barlangok gyógyászati hasznát a magyar egészségügy viszonylag hamar felismerte. Az egészségügyi miniszter 1966-tól engedélyezte a gyógybarlang elnevezés használatát és a gyógybarlangokat a gyógyfürdő intézmények közé sorolta.

A barlangterápia hatótényezői

Ahány barlang, annyiféle mikroklíma. A mikroklíma függ a barlangi légáramlás mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlang vizétől. A barlangi levegő összetétele a gyógyhatás jelentős tényezője.

  • A barlangban a hőmérséklet viszonylag állandó. Az évi hőingadozás nem haladja meg az 1 °C-ot. A hőmérsékletváltozás hiánya így kiküszöböli a stresszhatást, a barlangi levegő belélegezve nem provokál hörgőgörcsöt.
  • A barlangi levegő relatív páratartalma eléri a 95-100%-ot. Ennek biológiai hatása a hörgőváladék hígítása, oldása. A levegőben levő aeroszol (mely a csepegő víz porlasztása útján jön létre) lehetővé teszi az oldott ásványi anyagok (kalcium, magnézium, jód) légutakba jutását. Ezáltal érvényesül gyulladásgátló és görcsoldó hatásuk. A viszonylag magas páratartalom szerepet játszik a szervezet megnyugtatásában.
  • A barlang por-, pollen-, allergén- és fertőző mikroorganizmusoktól mentes közeg. Kizárja az izgató anyagok ingerkeltését, nyugtatólag hat a hörgők nyálkahártyájára, a légutak sima izomzatára. A barlangi levegő bizonyított öntisztulási képessége a túlsúlyban levő negatív ionoknak köszönhető. Az uralkodó savanyú vegyhatású aeroszol gátolja a baktériumok szaporodását.
  • A barlangokban a széndioxid-szint kb. tízszerese a felszíninek. Ez fokozza a légzőközpont aktivitását, a tüdő légcseréjét. Mindez fokozza a légvételek mélységét és görcsoldó hatással is jár.
  • A barlang kisdózisú radioktivitása aktiválja a sejtanyagcserét, az immunrendszert. A barlangi aeroszolban a negatív, könnyű ionok túlsúlya javítja a légutak öntisztulását, gyulladásgátló hatású.
  • A barlangkúrák jellegzetessége, hogy nincs mellékhatásuk.

Gyógybarlangok Magyarországon

Magyarország barlangokban gazdag. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban jelentős a betegek javulása. A mai ismeretek szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező karsztbarlangok alkalmasak terápiára, melyek mikroklímáját a külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

Hazánkban öt gyógybarlang található: A Béke-barlang, a Szent-István-barlang, a Szemlő-hegyi-barlang, az Abaligeti-barlang, valamint a tapolcai Kórház-barlang (ez utóbbiról 2006. januári számunkban már olvashattak).

Béke-barlang – Jósvafő

Észak-Magyarország egyik legszebb tája az Aggteleki-karszt vidéke, mely 1985 óta Nemzeti Park, 1995 óta pedig a világörökség része. A föld mélyén rejtőző cseppköves barlangok tették ismertté.

A Béke-barlangot 1952-ben fedezték fel. Már a felfedezőknek is feltűnt, hogy a barlang jótékony hatást fejt ki a légúti betegségekben szenvedőkre. A Béke-barlangot 1959 óta használják légzőszervi betegek kezelésére. Az elért eredmények, valamint a klímavizsgálatok alapján 1969-ben a barlang jósvafői bejáratánál levő két termét gyógybarlanggá minősítették.

A barlangot főként asztmások keresik fel, de a terápia jótékony hatását a pihenni, felüdülni vágyók is élvezhetik.

A barlang klímája bizonyítottan fokozza a károsodott légzőszervi szövetek védekező mechanizmusát, növeli a légutak öntisztító képességét, gyulladáscsökkentő, nyák- és görcsoldó hatású.

A legjobb eredmény kezdeti stádiumban, a fiataloknál és gyermekeknél érhető el. Ha a tüdőállományban már maradandó elváltozások alakultak ki, a kúra hatása a gyulladásos tünetek enyhülésével, a közérzet javulásában jelentkezik.

Legeredményesebb a három hét időtartamú kúra, mely alatt a betegek napi 3-5 órát tartózkodnak a barlangban orvosi felügyelet mellett.

Szent-István-barlang – Lillafüred

A fokozottan védett barlangot a különleges oldásformák és a gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlenné. A hagyomány szerint a barlang bejárata egy véletlennek köszönhető. Egy kutya ugyanis beleesett, és napokig ugatott, vonyított, mire megtalálták. Első tudományos leírása Kadič Ottokár nevéhez fűződik, aki 1913-ban kötélhágcsón ereszkedett le a barlangba. Elnevezése is tőle származik.

A barlang gyógyászati célú hasznosítása a Színház-teremből elágazó Fekete-teremben folyik. Az itt folyó kezelés nem önálló barlangterápia, hanem egy komplex rehabilitációs program része. A barlangterápia légzőgyakorlatok végzéséből, zeneterápiából, relaxációból és meditációból áll. A programhoz tartozik még légzésterápia, Kneipp-kúra és életmódterápia is. A betegek a kezelést tüdőgondozó vagy tüdőgyógyász szakorvos által felírt beutalóval vehetik igénybe. Egyszerre 30 főt tudnak fogadni.

Szemlő-hegyi-barlang – Budapest

1930 őszén az itt dolgozó munkások kőfejtés közben egy szűk, mélybe vezető nyílásra bukkantak. A kutatások több mint két kilométer hosszú járat felfedezését eredményezték. Bár már abban az időben is szorgalmazták idegenforgalmi kiépítését, ez csak a hetvenes évektől valósulhatott meg. A barlang megnyitására 1986-ban került sor. A több mint két kilométer hosszúságú járatokból csak mintegy 300 méter látogatható.

Az 1980-as években kezdődött el az a klimatológiai vizsgálatsorozat, melynek eredménye 1990-ben lehetővé tette a barlangterápia megkezdését a barlang Óriás-folyosójában. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a barlang klímája légzőszervi betegségek, főleg bronchitiszes és asztmás megbetegedések gyógyítására alkalmas. A levegő hőmérséklete egész évben állandó 12 °C. A levegő tisztasága vetekszik a magaslati üdülőhelyek levegőjének tisztaságával. A relatív páratartalom közel 100 %, a levegő portartalma pedig töredéke a külszíninek. A vizsgálatok kimutatták, hogy a látogató csoportok után a porszemek, egyéb anyagok és baktériumok száma lényegesen megemelkedik, de kb. fél órával a látogatók távozása után újból helyreáll az eredeti állapot. Mindez kedvező hatással van a betegek gyógyulására.

Abaligeti-gyógybarlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-cseppkőbarlang.

A barlangot 1768-ban egy helybéli molnár fedezte fel. Feltűnt neki a rendszertelen vízhozam, és egy hosszabb száraz időszakban a malmot hajtó patak vizének folyását követve jutott be a barlangba.

A barlang cseppkőképződményeinek gazdag formavilágáról ismert. Különleges hangulatot teremt az is, hogy patak folyik végig rajta, mely a barlangfolyosót a mai méretére alakította.

Az Abaligeti-barlangban már az 1960-as évek óta foglalkoznak idült hörghurutban és szilikózisban szenvedő betegek kezelésével.

 A barlang klímája, köszönhetően 97%-os páratartalmú levegőjének, 10-13,6 °C közötti hőmérsékletének, magas radontartalmának, pormentességének, a levegőben található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak alkalmassá teszi légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedők kezelésére.

A kúra ideje alatt a betegek naponta két órát töltenek a barlangban. A kúra után a szubjektív panaszok, elsősorban a köhögés és a köpetürítés jelentősen csökken, a betegek közérzete javul.

Ezek a barlangok nemcsak gyógyászati, de turisztikai célra is hasznosított barlangok. Szakszerű idegenvezetéssel mindegyik látogatható.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.