Főoldal » Gyógyvizek, gyógyhelyek a Mátrában 2. (Mátraderecske, Bükkszék, Parád)

Gyógyvizek, gyógyhelyek a Mátrában 2. (Mátraderecske, Bükkszék, Parád)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mofetta – Mátraderecske

A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén fekszik. Természeti kincsekben gazdag, tiszta levegőjű, kedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. Különlegessége a hazánkban egyedülálló – de Európában is kevés helyen található – természeti jelenség, a mofetta (sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés) vagy „szárazfürdő”.
Több mint 10 évvel ezelőtt a falu lakói észrevették, hogy néhány család háziállatai rejtélyes módon elpusztultak. Szakemberek kiderítették, hogy a föld alól feltörő magas koncentrációjú széndioxid kigőzölgés fojtotta meg az állatokat.
A vulkáni törésvonal mentén felszálló mofetta 93-95 térfogat-százalékos széndioxidot és gyógykoncentrációban fellelhető radont tartalmaz. A bőrön át a gáz a szövetekbe kerül, és specifikus értágító hatást gyakorol. A mátraderecskei mofettát 1999-ben gyógygázzá minősítették.
A gyógygáz kiválóan alkalmas a következő esetekben:
• Magas vérnyomás
• Szív- és perifériás verőérbetegségek
• Alsó végtagi érszűkület
• Cukorbetegség érszövődményei
• Érműtétek utáni állapotok kezelése
• Különféle reumatikus betegségek
• Köszvény
• Csontritkulás
• Egyes nőgyógyászati betegségek
• Impotencia és frigiditás problémák
• Neuralgia
• Fagyás utáni állapot
• Idült bőrbetegségek
Igazolhatóan tartósan csökken a vérnyomás, a járástávolság növekszik, a fájdalmak mérséklődnek, gyakran meg is szűnnek a kezelések hatására.

Nem javallott a fürdő használata:
• Gyulladásos megbetegedések
• Infarktus utáni állapotban hat hónapig
• Súlyos szívritmus-zavarban szenvedőknek
• Menstruáció, terhesség
• Rosszindulatú daganatos betegségek
• Súlyos légzési elégtelenség
• Veseelégtelenség
• Anyagcserezavar
• 18 év alatti életkor

A kezelések orvosi javallatra vehetők igénybe. Egy kúra általában 15 alkalommal, alkalmanként 25-30 perces kezelés szigorú szakorvosi és szakasszisztensi felügyelet mellett. A kúra évente többször ismételhető.

2005 januárjában nyitotta meg kapuit a jelentős beruházással felépült mofetta. A gyógykomplexumban a különleges széndioxid szárazfürdőn kívül sok korszerű terápiás részleg és berendezés áll a kezelésre szorulók rendelkezésére. A széndioxid-fürdő orvosi felhasználására Ausztriában és Erdélyben is több példa van, ám a Mátraderecskén feltörő gáz összetétele Európában is teljességgel újszerű, Magyarországon pedig egyedülálló. Bár a szárazfürdő-kezelés gyógytényező, mindeddig az OEP nem nyújtott támogatást a kezelés költségeihez. Első lépcsőben a reumatológiai jellegű panaszokat orvosolják majd az egészségpénztár finanszírozásával, a többi terápiás részleg beindítása pedig szakaszosan történek meg.

Salvus-víz – Bükkszék

Bükkszék a Mátra északi előterében fekvő szép környezetű, jó levegőjű település. Olajkutatás során 1938-ban termálvíz tört fel, melyre akkor kisebb fürdőt építettek. Később ez a gyógyhatású termálvíz tette országszerte ismertté a települést.
Gyógyító hatású, külföldön is ismert vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz fürdő- és ivókúra formájában is alkalmas különböző betegségek gyógyítására. A gyógyvíz 540 méter mélyről 40 C hőmérséklettel tör fel. A Salvus-víz a nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas oldott anyag tartalmú gyógyvíz. Kiemelkedő mennyiségű hidrogénkarbonát-tartalma a többi összetevővel komplex hatást kifejtve az egyik legkülönlegesebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A benne oldott halogénelemek az egészséges emberek számára is jó hatásúak.
A Salvus-vízzel történő ivókúra eredményesen alkalmazható heveny és idült gyomorhurut, gyomorsavtúltengés esetében.
Rendszeres használata gyógyítja és megelőzi a gyomorfekélyt. Eredményesen alkalmazható különböző bélrendszeri betegségek gyógyítására is. Cukorbetegség esetén alkalmazva csökkenti a beteg vércukorszintjét.
A Salvus gyógyvízzel végzett belégzőkúra tisztítja a légutakat, és eredményesen gyógyítja a légutak heveny és idült gyulladásait, elősegíti a hangszálak regenerálódását. Nyákoldó tulajdonsága miatt a hörgők idült betegségeinek gyógykezelési lehetőségei közé tartozik.
A Salvus-vizet szaunavízként felhasználva a gyógyvíz értékes ásványi összetevői a légtérbe kerülnek, élénkítő, tisztító hatást fejtenek ki a bőrfelületre, valamint a légutakra. Ventillációs párologtatóval a szobák légterébe porlasztva „gyógyklíma” képződik, mely igen jó hatással van a légutakra.
A Salvus-víz ellenjavallt: coli-fertőzésben, foszfát- és karbonát-jellegű vesekövek esetén, nátrium- és vízvisszatartással járó állapotokban

Csevice – Parád

A Mátra gyöngyszeme a Tarna-patak völgyében húzódik. Hazánk egyik legszebb fekvésű, nagy hagyományokkal rendelkező gyógyfürdője.
Évszázadokkal ezelőtt az itt élő emberek felfigyeltek arra, hogy a mezőkön legeltetett állatok a csevicét jobban kedvelték a Mátrán átfolyó patakok vizénél. Már a 18. század közepén készült összeírás, mely pontosan ismerteti a Parádi-völgy forrásainak gyógyvizeit, és azok gyógyászati felhasználását. Az első fürdőház a 18. század második felében nyitotta meg kapuit. Parád három kútjából, három különböző gyógyvíz nyerhető:
• Szent István-kút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, vasas gyógyvíz
• Klarissza-forrás vize az egyszerű vasas vizek csoportjába tartozik.
• Csevice-források vize alkáli-hidrogénkarbonátos, szénsavas, kénes savanyúvíz, melyet Parádi víz néven palackozva hoznak forgalomba.
A Parádi gyógyvíz a kénhidrogén mellett 1 g természetes szénsavat és 1,6 g hidrogénkarbonátot tartalmaz. Fellelhetők benne a mélységi kőzetek élettani szempontból nélkülözhetetlen sói és nyomelemei. Optimális mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, fluort, metaborsavat és metakovasavat. Kedvező alkotóelemei miatt nemcsak sok betegség megelőzésében, hanem azok gyógyításában is fontos szerepet játszik.
Hatásos szer a fiatalkori angolkórban, a csontritkulásos és ezzel összefüggő reumatikus betegségekbe, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában.
Segíti az epe és a máj működését, vízhajtó hatása miatt kedvező a vesekő ellen, a vesemedencék és húgyutak átmosásában, tisztításában. Segíti a húgyutak gyulladásos folyamatainak gyógyulását, javítja a cukorbetegek állapotát.
Hatásos különböző bőrbetegségekben pl. csalánkiütés, ekcéma.
Használható még savtúltengéssel, illetve savhiánnyal járó gyomor- és bélbetegségek esetén is.
Jelentősen javítja a légutak hurutos állapotát.
Elősegíti az emésztést, a gyomor- és bélmozgás fokozásával azok ürítését, ezáltal sok kellemetlen tünet (pl. puffadás, rossz közérzet) elkerülhető.
A kénes Parádi gyógyvíz Magyarország nagy múltú, egyben legsokoldalúbb hatással rendelkező gyógyvize. Nagyon fontos megfelelő felhasználása, hiszen az egyes betegségek esetén más-más az adagolás, felhasználás módja. Ezért a kezelés megkezdése előtt feltétlen konzultálni kell a kezelőorvossal.

Kiránduljunk Egerben és környékén!

Maga Eger városa is rengeteg látnivalót kínál az idelátogatónak. Első utunk természetesen a várhoz vezet: körbesétálhatunk a várfalakon, megnézhetjük a Vármúzeum kiállításait, idegenvezetővel bejuthatunk a várkápolnába, a kazamatákban a fény- és hangeffektusoknak, „működő” ágyuknak köszönhetően „részesei” lehetünk a vár ostromának. A panoptikumban pedig találkozhatunk is az Egri csillagok jól ismert hőseivel. Látogassunk el még a Bazilikába, a Líceum könyvtárába, a Csillagászati Múzeumba, Gárdonyi Géza Emlékmúzeumába. Sétáljunk el a Dobó térre és a minarethez. De Egerből nem mehetünk el úgy, hogy ne kóstoltuk volna meg a Szépasszonyvölgy valamelyik hangulatos pincéjében az egri borokat.
Egész napos kellemes program Szilvásvárad. Útban Szilvásvárad felé ne hagyjuk ki Bélapátfalva késő román stílusú apátsági templomát. Szilvásvárad egyik vonzereje a lipicai ménes, melynek történetével múzeumban ismerkedhetünk, de akár lovasversenyt is megtekinthetünk. Erdei kisvasúttal menjünk ki a Szalajka-völgybe. Visszafelé érdemes a sétát választani, hiszen a természet szépségeit csak így tudjuk igazán élvezni.

Parád felé haladva már az úton feltűnik a siroki várrom. Autóval a vár alatti parkolóig juthatunk el, ahonnan fantasztikus látványt nyújt a várrom (a bátrabbak és edzettebbek fel is mehetnek, nem fogják megbánni).
Parádon a Cifraistálló, a Kocsimúzeum mellett a Palócházba is érdemes betérni. Parádsasváron betekintést nyerhetünk az üveggyártás folyamatába az üzemben és a mellette levő múzeumban.
Ez persze nem minden. A felsoroltakon kívül még számtalan egyéb látnivaló és program várja az ideérkezőket. Fedezze fel hát a környéket!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.