Főoldal » Ha a zsebpénz beszélni tudna…..

Ha a zsebpénz beszélni tudna…..

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha a zsebpénz beszélni tudna, 

fény derülne sok titokra.

Anyu mondja, mire költsd el,

talán  a perselyed töltsd fel?

Édességet zsákszámra kérsz,

zsebpénzednek így lesz is félsz!

Azonban, ha félre teszed

pénzedet,  majd gyűjtögeted,

Meggondolod mire költöd,

nem leszel haszontalan kölyök!

Bejegyzésem sorait szerény versemmel kezdem, ha megengedi kedves Olvasó!

Egyre gyakori jelenség, hogy a gyerekek zsebpénzüket leginkább édességre költik el. Feltételezem, hogy a szülő nem parancsolja meg csemetéjének , hogy szendvics helyett csak is kizárólagosan csokit, cukrot, chipset vegyen minden áldott nap kapott pénzéből. Mégis az esetek többségében a gyerekek mi mást, mint valami édes dolgot vagy chipset majszolnak naponta.  

Nem tisztem, hogy bármelyik szülőt megkérdőjelezzek abban, hogy zsebpénzzel engedi el csemetéjét és nem tízóraival/uzsonnával, hiszen a rohanó világba elképzelhető, hogy a gyermek önállósulni akaró személyisége vagy az idő hiánya miatt inkább egyszerűbb megoldás maga a pénz adása. DE!

Tanácsos jobban odafigyelni, hogy a csemete mire költi a kapott pénzt.

Már kisgyermekkorban szoktatni ajánlott  gyermekünket a pénz tudatos, gazdaságos felhasználására és jelentőségére. Ezek mellett nem utolsó szempont az egészséges életmódra nevelés kérdése sem. Az iskolákban a menzán előírás az egészséges táplálkozásnak megfelelő étrend, így a gyermek hozzájuthat az értékes vitaminokhoz. A zsebpénz szerepe úgy vélem azért  a napi csoki adagnál fontosabb szerephez kellene jusson!

Az iskola is foglalkozik a gyermekek gazdaságra nevelésének kérdésével( tanórán, kiránduláson, szabad időben), azonban, ha a szülő példamutatása ellenkező elvek alapján nyugszik, nem lehet hatékony a nevelés. A pedagógus pedig csak javaslatot sem tehet a gyermeknek és a szülőnek, hogy mire költse zsebpénzét.

Rossz nézni a kora reggel jégkrémező gyerekeket!

Bejegyzésem célja volt, hogy a zsebpénzzel tudatosan bánjunk, ne pedig eszközként(jutalmazó az érdemjegyért, napi tízórai megvásárlása) használjuk. A tudatos vásárlásra neveléssel, az egészséges életmódra neveléssel csökkenthetjük a gyermek felnőttkori elhízásának veszélyét, pénzzel kapcsolatos problémáit.

A kedves Olvasóm gyermeke mire költi zsebpénzét?

(A bejegyzésben írt vers saját szerzemény, így annak bármilyen felhasználása vagy esetleges módosítása következményekkel jár.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.