Főoldal » Hajtogatósdik (papírcsákó, repcsi, logikai-hajtogatós)

Hajtogatósdik (papírcsákó, repcsi, logikai-hajtogatós)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Találtam egy “szupi-profi” játékprogit a Hálón és megindult az agyam: Továbbgondolandó ötletek egy egy papírhajtogatós foglalkozáshoz. Célkitűzések: Arányosság (lineáris és négyzetes), mintakövető építkezés, logikai feladványok próbálgatással, ráérzéssel, gondolkodással, stb.  (8 év felettieknek sorban, amíg el nem vesztik a vezérfonalat, felső korhatár nélkül.)

1. Hoztam egy rakás régi újságot. Mit gondoltok, hányszor tudnátok félbehajtani egy-egy ilyen nagy lapot? Hát?

Annál többször még senkinek sem sikerült, mint ahány ük-öregapja volt. Ja! Hogy mindenkinek pont nyolc ükapja volt? (Számoljuk csak meg: 2 nagyapa, 4 dédapa, 8 ükapa.)

Hát persze…, de mi köze ennek az öregapáitokhoz? Semmi, csak a nyolcasok egyezősége miatt tréfálkoztam. Amikor majd nagyapák lesztek, (és még talán lesz újság papírból), ti is kipróbálhatjátok az unokáitokkal…

Tényleg csak nyolcszor lehet? Próbáljátok ki! (Egy mai A4-es írólapot is csak hatszor lehet szakadás nélkül, de a korábban az írógépekben használt nagyon vékony átütő-papírt sem lehet nyolcnál többször.)

2. Ki tud egy újságlapból csákót hajtogatni? Mindenki? Akkor hát: készítsetek egyet-egyet magatoknak és próbáljátok fel. Ugye éppen mértesnek tűnik. (kb. 62×46 cm méretű újságlapot osszunk ki hozzá.)

Hogyan készítenétek egy kb. 8 cm átmérőjű „alma-fejre” illő ilyen csákót?

(Tudjuk, hogy az alma-fej kerülete (8×3,14) majdnem 25 cm. Mérd hát le a te fejed kerületét is (kb. 50 cm).
25/50 x 62 cm=31 cm 25/50 x 46 cm= 23 cm, azaz 31×23 cm méretű lapból kell hajtogatni az alma-fejre. Figyeld meg, mérd le a 62×46 cm-es lapot félbehajtva.  Ugye: 46×31-es méretű lesz. Ez újabb félbehajtással már 31×23 cm-es lesz. No! Ez pont jó kiindulás az almafejre illő csákó elkészítéshez. 50 cm fej-kerület, az 50/3.14=15,9   Kb. 16 cm, azaz kétszerese az almafej (8 cm-es) átmérőjének.
)

Ha 16 lesz 64-ből, akkor fele lesz a feléből, azaz 8 lesz 32-ből.

Mindenki érti? Ismételjétek csak át hosszabban úgy, hogy kiegészítitek, megnevezve mi a 16, a 64, a 8 és a mi a 32 !!!

Ha megértették, rögzítésként: Mekkora kiindulási papír kell egy 4 cm átmérőjű (pl. paradicsom-) fejre? „Ízlelgessük” az egyenes arányosság szabályait… Azután jöhet a beugrató. Ill. elgondolkoztató kérdés:

Ha egy gyártó a 16 cm-es fejekre 1 kg papírból pont 100 db csákót tud készíteni, akkor ugyanannyi (1 kg) papírból hány csákó jön ki 8 cm-es alma-fejekre?

(Ez bizony már területarányos! Láttuk, hogy egy 16 cm-es fejre készülő csákóhoz 62×46-cm-es papír kell. Ekkora papírból 4 db alma-fejre tudunk csákót készíteni, tehát minden egyes nagyobb (16-os) csákó papíranyagából négy kisebb(8-as)  csákó készülhet. Összesen az 1 kg-ból 400 db.)

Megértést ellenőrző kérdés: Csákógyártó vagyok és tudom, hogy 1600 Ft-ért kell vennem papírt ahhoz, hogy 100 db (16-os) gyerek-csákót készíthessek. Hány forintért kell még papíranyagot vennem, ha rendelést kapok még 100 db-csákóra olyan manóktól, akiknek a fej-átmérőjük 2 cm? (A helyes válasz ugye: +200.-Ft)

3. Repülő-hajtogatás. (Érdemes meg is tanulni, mert az egyik legjobban működő és egyszerű röpcsi.)

Könnyít, ha páronként egy-egy feladatlappal, de két példányban hajtogatva, egymást segítve dolgoznak. A minta szerint, lépésről-lépésre… Mintakövető építkezésben a képrészletek azonosságaira / különbségeire / ill. információtartalmára kell figyelni. Lásd hozzá a feladatlapot!

4. Logikai feladványok (korlátozott hajtásszámmal kialakítandó formák.)

Minden tekintetben professzionális progi, egyetlen hibával: csak egymás utáni adott sorrendben „Select”-álható. Tipikus hiba: „a kevesebb több lett volna”. Többeknek tetszene úgy és akkor, ha a max. hajtásszám csak 5-re korlátozódna. (Az ennél hosszabb feladványoknak már „izzadságszaga van”, erőszakoltak, hiszen számtalan hasonló ilyesmit tervezhet bárki.)

Ezért (is) javaslom inkább a feladatlapokra válogatottakat „élőben”,

de progit ne hagyd ki:

www.jatektan.hu/jatektan/__2013/009/Folds.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.