Főoldal » Halloween egyenlő Halottak napja?

Halloween egyenlő Halottak napja?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Bejegyzésem témája a közelgő Halottak napja ,  Halloween ünnepe.

Szükséges az iskolában megünnepelni a halállal, ijesztgetéssel kapcsolatos ünnepet?

November első napjainak ünnepe az USA-ból indult és az angolszász eredetű Halloween ünnepre vezethető vissza. A Halloween szó egy rövidítés a All Hallows Eve szóból, a kelták halotti istenének és a kóbor lelkek éjszakája.A hagyomány szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor. Október 31-én, a hiedelem szerint, Samhain összehívta a halottakat. A halottak különböző formában jelentek meg: a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel, leggyakrabban a macskáét.835-ben a római katolikus egyház november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította.

Az ünnep eredetéről ezen a linken bővebb infromációt talál az Olvasó:

http://sulihalo.hu/ajanlo/aktualis/4750-az-unnep-eredete-halloween-mindenszentek-halottak-napja

A gyermekek körében leginkább Halloween ünnepként terjedt el az iskolákban mint sem Halottak napjaként ez  az ünnep. Kevesebb szó esik  a Halottak napja elnevezésről és tartalomról, mint a Halloweenhez kapcsolódó szokásokról.Talán jól is van ez így!

A gyerekeknek tetszenek  a rajzfilmekből ismert szörnyalakok, boszorkányok, szellemek, ezért nem okoz nekik gondot egy “potya” maszkabálosdi. Úgy gondolom, hogy Halloweent ünnepelve a hangsúly leggyakrabban a beöltözésen, szórakozáson és nem a háttértartalmon vagy félelmen van a hangsúly  nagyon  helyesen. A gyerekek Halloween kapcsán leggyakrabban tököt faragnak, boszorkányt színeznek, szellemeket vágnak ki papírból. Persze  a “Csokit vagy csalunk!” felszólítást a magyar iskolások többsége nem  használja Halloweenkor sem, mivel nem szokás házról házra járni Magyarországon ezen a napon. A szokásos Halloween – napi partyk inkább a  fiatalok körében ismert, bár egyre több iskolában rendeznek Halloween -bulit. A partyhoz elengedhetetlen a hagyományos dekoráció,amihez néhány oldal linkjét közölnék.

Íme a linkek:

http://www.hobbycenter.hu/Unnepek/halloween-dekoracio.html

http://www.tutitippek.hu/blog/halloween-dekoracio.php

http://halloween.lap.hu/sajat_kezuleg/23958470

Igyekezve a kérdés megválaszolását, hogy szükéges -e megünnepelni a Halottak napját vagy más szóval a Halloweent  nincs könnyű dolgunk pedagógusoknak.

Úgy vélem, hogy ha  a Halloween oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a töklámpásdi, boszorkányosdi, szellemesdi mókát, vidámságot hangsúlyozó és egyáltalán nem a félelmet előtérbe helyező szokás a gyerekek körében közkedvelt. Nem okozhat semmiféle kárt  lelkivilágukba.

Ha a másik oldalról, a halott szeretteink emléknapjaként például verseket, dalokat olvasunk fel vagy netalán tán gyertyát is gyújtunk, nehezebben érthető számukra.

A halál fogalmából annyit érzékelhetnek, hogy szerettük már nincs közöttük, nem is fog visszatérni, mélyebb tartalmát nem érthetik életkoruknál kifolyólag.Legtöbbször nem is találkoztak elhunyt nagyszüleikkel, akiknek látogatják sírját,így kötődés sem alakult ki.

Az iskolában a halottak napja alkalmából egy-egy vers, dal szimbolikusan segíthet az ünnep komorságát átadni a gyerekek számára. Amire figyeljünk, hogy ne legyen túlhangsúlyozva, viszont a megemlékezés se maradjon el.

A megoldás véleményem szerint az, ha mindkét oldalt megvillantjuk az iskolában, de inkább a Halloween szokásait helyezzük még a gyerekek számára előtérbe. Rendezhetünk tökfaragó versenyt, beöltözhetünk boszorkánynak, ugyanakkor néhány perc erejéig megbeszélhetjük a gyerekekkel, hogy miért megyünk gyertyát gyújtani pontosan november elején a halott szeretteink sírjához.

Bejegyzésem zárásaként egy kérdés a kedves Olvasóhoz:

Szokott halloweenezni a gyerekekkel , ha igen, milyen módon “ünnepel”?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.