Főoldal » Hároméves szakképzés: több lesz a gyakorlati oktatás

Hároméves szakképzés: több lesz a gyakorlati oktatás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csongrád megye – Megújul szeptembertől a szakképzés: három év alatt szakmát lehet szerezni, és több lesz a gyakorlati oktatás. Bár így a szakmunkások jóval kevesebb közismerettel rendelkeznek majd, szakmájukban rutinosabbak lesznek, és képzésüket a gazdasági igényekhez tudják igazítani.

Szeptember elsejétől 46 szakmában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított, a gyakorlati képzést erősítő új tananyag alapján oktatnak majd. 28 fizikai szakma esetében pedig lehetővé válik a 8 osztályra épülő, 3 éves szakmunkásképzés bevezetése is – ez 2012-től már minden intézményben kötelező lesz.

A gyakorlati képzések számát 50 százalékkal megnövelték, a kötelező nyári szakmai gyakorlatot pedig 300 órára emelték, így az érintett 28 szakmában a tanulók összesen 1903 órát töltenek el a 3 év alatt gyakorlati képzéssel. Ennek súlypontját a vállalati üzemi szférára helyezték: az újfajta oktatás legfontosabb eleme, hogy a cégeknél folyik majd a gyakorlati képzés jelentős része. A változtatástól azt remélik, hogy az új rendszerben végzők elhelyezkedési mutatói javulnak, csökken a lemorzsolódás, de még a kimaradók is rendelkeznek majd némi szakmai tudással.

A hároméves szakképzésre egyébként a tavalyi tanévben már volt lehetőség – szemben a hagyományos, 2+2 éves oktatással. Szegeden azonban ezt egyetlen helyen sem vezették be – nem érezték átgondoltnak a módszert. Egy általunk megkérdezett pedagógus a mostani átszervezésről is úgy fogalmazott: félő, hogy elindul ezzel egy olyan folyamat, amelynek eredményeként sokkal rosszabb képességekkel jönnek ki az iskolákból a diákok. Eddig ugyanis két évet azzal töltöttek a tanulók, hogy felzárkóztak azokból a közismereti tárgyakból, amelyekből meglehetősen hiányos ismereteket hoztak magukkal az általános iskolákból.

– A szakképzési idő lerövidítését már régóta szorgalmazták szülők és diákok egyaránt, hiszen eddig 4–5 év alatt juthattak szakmához a fiatalok – mondta el Szabó Gábor, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének igazgatója. – Mostantól nyolcadik osztály után egyből szakmát választanak a fiatalok, amelyet 3 év alatt meg is szerezhetnek. Ezzel azonban az is együtt jár, hogy a közismereti tárgyak aránya a felére csökken. Persze ne felejtsük el: a szakmunkástanulók nem elsősorban tudásért, hanem piacképes szakmáért jönnek, amelyhez viszont hatalmas segítséget jelent a mostani szemléletváltás. Azzal ugyanis, hogy az iparkamara vette át a szakképzés koordinálását, garantált, hogy olyan szakembereket képeznek, amilyenekre valóban szükség van.

Forrás: Timár Kriszta – Délmagyarország napilap – 2011.07.26. 05:58

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/haromeves_szakkepzes_tobb_lesz_a_gyakorlati_oktatas/2231978/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.