Főoldal » Hatosztályos gimnázium vagy általános iskola?

Hatosztályos gimnázium vagy általános iskola?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a legújabb dilemma az általános iskolába járó gyerekek szüleinél. Legalábbis a felénél biztosan.  Engemet is közelről érint a probléma, mert hatodikos osztályom van és tudom, hogy van olyan gyerek, aki el fog menni az osztályból. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kérdés és minden oldalról körbe kell járni a döntés előtt. Nagyon sok dolgot kell figyelembe venni. Miért is maradjon az általános iskolában? Mert oda való, ott olyan módszerekkel tanítanak, ami az ő korosztályának megfelelő, ha kell, szájbarágósan, ha kell, ezredszer is elmagyarázva. Ha jó az osztályközösség, ha a gyerek szeret oda járni, akkor maradjon. Hetedik, sőt, nyolcadik osztályra érnek össze a gyerekek, akkorra lesz a legjobb a közösség. Hány nyolcadikos osztálytól hallottam már ezt! Átélheti azt, hogy ő a legnagyobb az iskolában, élvezheti azt, hogy nyolcadikos, a kicsik felnézhetnek rájuk. Részt vehet kiváltságos rendezvényeken, mint a sportolók éjszakája. Közülük kerül ki a farsangi bál hercege, hercegnője, udvarhölgyei. Év végén zöld nap, ballagás, bankett. Az utolsó táborozás, ahol éjszakákon át ügyelhetnek. Az utolsó osztálykirándulás! Emlékszem, az osztályommal milyen jó volt átélni ezt a folyamatot, látni őket, hogy milyen jól érzik magukat együtt, az utolsó osztálykirándulás is igen élvezetesre sikeredett. Aztán a búcsú fájdalmasan szép emlékei! Miért fosztanánk meg a gyerekeket ezektől az élményektől? Két gyermekem is van, de egyiknél sem gondoltam arra, hogy ne az általános iskolába járjon.

Persze nézzük meg a másik oldalt is, úgy igazságos. Miért menjünk hatosztályos gimnáziumba? Válaszok: már a …. (ezer és egy rokon) is odajárt, nem szereti a gyerek az osztályát, nem érzi jól magát, könnyebb legyen a továbbtanulásnál, már be van biztosítva a helye, magasabb szintű képzést kap. Az első válasszal nem tudok vitatkozni, itt nincsenek ellenérvek, hacsak annyi nem, hogy biztosan a gyerek is akarja? Illetve a hagyományokat nem kell mindenáron követni.  A második válasszal sem nagyon lehet vitatkozni. Van ilyen. Nekem is volt ilyen gyerek az osztályomban, nem találta a helyét, nem nagyon volt barátja, nagyon szorgalmas, okos kislány volt, hangszeren játszott, vallásos volt, csendes, szerény. Neki kimondottan jót tett, hogy kikerült ebből a közegből, ő már akkor gimnáziumba való volt, ráadásul vallásos iskolába került, olyan környezetbe, ahonnét jött. Ilyen is van, nem vitatom. A harmadik válasz, a továbbtanulás miatti izgalmak. Na, ez a legrosszabb válasz. Ezeknek a gyerekeknek semmi okuk az aggodalomra, mert mind olyan képességű, akiket simán felvesznek nyolcadik után is. A mi iskolánkból kikerülő tanulók több mint a 80 százalékát első helyen veszik fel az iskolák, és ezek nagy része gimnázium, mégpedig a város legerősebb gimnáziumai. Ezeket adatokkal tudjuk alátámasztani.  Persze még biztosan vannak válaszok, de inkább nézzük a gimnázium hátrányait. Bekerül a 12-13 éves gyerek egy olyan közegbe, ahol nála csak idősebbek vannak, ami önmagában nem baj, de talán nem biztos, hogy mindig jó, ha ennyi idős korban egy 18 éveshez akarunk hasonlítani. Felveszik ilyen kicsi korban a gimnazista sztárallűröket, ami szintén nem jó. Persze nem biztos, hogy ez bekövetkezik, de túl sok példát látok erre. Nyomon követem a volt diákjaink életét, utánunk is (hála neked Facebook), és bizony sokszor elrettentő, amit látok. Az oktatás is teljesen más módon történik, és itt elnézést kérek a gimnáziumi tanár kollégáktól, de valljuk be őszintén, ritka az a gimis tanár, aki ezredszer is elmagyarázza ugyanazt, amit már előtte 999-szer elmondott. De nincs is ezzel semmi baj, értem és tudom miért van ez, de egy 7. vagy 8. osztályosnak is jó az a módszer? Megérett már rá? Erre nem készítjük fel őket, még a nyolcadikosokat is nehéz, nem ám hatodik osztályban! Az egyik gimnáziumi kolléga, matematika szakos, végzett egy felmérést a 9. osztályosok között, bemeneti mérés volt, felmérte, ki, mit tud. Az értékelésnél kiválasztotta azokat a gyerekeket, akik a hatosztályos gimnáziumi osztályba jártak előtte. Az eredmény meglepő volt. Azok teljesítettek jobban, akik általános iskolából jöttek. Ehhez nincs mit hozzáfűznöm.

A cikk alapján nyílván feltűnt az olvasónak, hogy nagyon az általános iskola mellett vagyok. Ez nem véletlen. Részben, amit leírtam, teljesen alátámasztott, részben védem az osztályomat és a többi hatodikos osztályt és osztályfőnököt. Sajnos vannak olyan osztályok, ahonnét, ha elviszik azt az egy, kettő igazán húzóerőnek számító gyereket, akkor teljesen szétesik az osztály, mind tanulmányilag, mind közösségileg. Jelen pillanatban ezekkel a problémákkal küzdünk. Van olyan osztályunk, hetedikes, ahonnét már azért visznek el gyereket, mert a jók elmentek és a „maradék” olyan borzasztó lett, hogy az utolsó értelmesebb is menekül.

Kedves Szülők! Önöknek szíve joga választani, mi ezért nem szólhatunk, csak lobbizhatunk. De kérjük önöket, hogy a döntés előtt állítsák fel azt a képzeletbeli mérleget, pakolják bele az érveket, ellenérveket, hallgassák meg a gyereket is, és azután döntsenek. Mi természetesen elfogadjuk az önök döntését, de azt is tudniuk kell, hogy ha a gimnáziumot választják, akkor minden formaságot a szülőnek kell intéznie. Nyolcadikban viszont mindent az osztályfőnök intéz.

Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a cikket, mert már a szülői értekezleten is láttam némely szülő tekintetét, hogy minek avatkozok én ebbe bele. Ez nem beavatkozás, hanem a tények felsorakoztatása. És nekem az a dolgom, hogy harcoljak az osztályomért, mert nem csak ezek a gyerekek vannak benne, hanem mind a 23. Egyformák és szeretem őket. Elkezdtünk dolgozni egy közösség alakításán, amibe van ilyen is, olyan is, mint az életben. És ez így jó. És jó lenne, ha így ballagnánk, együtt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.