Főoldal » Hogyan kommunikáljunk a kínaiakkal?

Hogyan kommunikáljunk a kínaiakkal?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyre több cég tartja fontosnak, hogy tréningen készítse fel dolgozóit a kínai munkatársak kulturális hátterének megismerésére a hatékonyabb együttműködés érdekében. Az ok: vagy kiküszöbölni az érthetetlen akadályokat, vagy akadálymentes pályán indulni.

Bizony nagyot fordult a világ az elmúlt 10 évben, és saját szemünkkel követhetjük Kína felemelkedését, térnyerését és vezető szerephez jutását a világban. Kezdetben Kína az olcsó áru és olcsó munkaerő szinonimája volt. Mára a nagy felvásárló piac és nagy lehetőségek országává vált, melyet nem rendített meg a mostani, minket keményen sújtó gazdasági válság sem, GDP-je 2009-ben is 8,7 százalékal nőtt, a lakosság pedig egyre gyorsabban válik igazi fogyasztói társadalommá.

Tehát a kínaiak már a spájzban vannak, és ha onnan kilépnek, érdemes őket úgy köszönteni, hogy jó benyomást keltsünk magunkról.

Rengeteg külföldi cég van jelen Kínában, és számuk egyre nő. Az sem ritka már, hogy a multinacionális vállalatok magyar leányvállalatukat és azok szakembereit bízzák meg a kínai új üzem, vagy egy új termelési üzemág beindításával. Ha a magyar “leányok” ezt megfelelően tudják kezelni, akkor a muszáj feladaton kívül kiépíthetnek maguknak egy versenyelőnyt a többi testvérvállalattal szemben azzal, hogy ők válnak a tanítóvá.

Egyre több cég tartja fontosnak, hogy tréningen készítse fel dolgozóit a kínai munkatársak kulturális hátterének megismerésére a hatékonyabb együttműködés érdekében. Az ok: vagy kiküszöbölni az érthetetlen akadályokat, vagy akadálymentes pályán indulni.

A kínaiakkal való együttműködés elvileg olyan könnyű és egyben olyan nehéz, mint bárki mással, hisz csak egy fél világ választ el bennünket. A kínaiak is modernizálódnak és globalizálódnak, mint ahogy mi is. Nemcsak a fast food hódít, hanem egy nyugati vállalati kultúra is (ne felejtsük el, hogy mi magyarok a kínaiak számára ugyanúgy a nyugat vagyunk, mint egész Európa, vagy az USA), mégpedig viharos sebességgel.

Azonban az is igaz, hogy egy több ezer éves kultúrát nem lehet (amellett, hogy kifejezetten nem is érdemes) 10-20 év alatt varázspálcával átváltoztatni. Ez a kultúra mélyen a tudat alatt helyezkedik el, és irányítja a viselkedést. Elmondható, hogy akkor is együtt tudunk dolgozni a kínaiakkal, ha nem ismerjük meg mélyebben őket. Viszont az is igaz, ha alaposabban ismerjük a tudatuk mélyéből irányító erőket, akkor kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb együttműködést érhetünk el velük.

Ma már az is előfordul, hogy maguk a kínaiak mondják, ők már teljesen mások és ne mondja senki, hogy az ő gyökereik a több ezer éves konfuciuszi életfilozófiából vezethető vissza, mert ők már a modern nyugati ember módján élnek és viselkednek. Aztán, hogyha ezt nyíltan, amolyan amerikai szemtől szembe őszinte stílusban megcáfolnánk, akkor a vérig sértődésnél sokkal messzemenőbben vennék tudomásul, merthogy az “arcukat, a mianzit vesztik”, ami pedig szent, azt megsérteni, lerombolni tilos! Hát akkor hogy is van ez?

Pontosan úgy, hogy érdemes elismerni azt, hogy a kínaiak nagyot ugrottak előre, nagyon sokat változtak, és közben tanácsos megismerni az alapvető kulturális és viselkedési gyökereiket, anélkül, hogy ezzel hivalkodni szeretnénk, vagy szembesíteni akarnánk őket. A végeredmény a hatékonyabb együttműködés.

Mielőtt lekicsinyelnénk a tudását, a kínai udvariassági szokásokat a névjegyátadástól, az étkezési szokásokon keresztül a guanxi-kapcsolatépítési művészeten át a mianz “arcépítés” és sok-sok más apró építőkockájáig, jobb ha csendben szilárd tőkét kovácsolunk magunknak abból, hogy ezeket megismerjük, felkészülünk a kínaiakból, és szerényen meglepjük őket. Az otthonosság érzésének pozitív hatása garantáltan nem marad el.
Mert mely magyar fog megsértődni azon, ha egy külföldi ismeri a mi történelmünket, dicséri az ételeinket, a lányaink és asszonyaink szépségét és a magyarok állhatatos természetét.

A kínai interkulturális tréning nyílt vagy vállalati testreszabott tréning keretében is elérhető, és segít megspórolni a saját tapasztalatok megszerzésének “tanulópénzét”.

Forrás: hrportal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.