Főoldal » Hogyan működik az agyunk? Hogyan tudom átalakítani a gondolkodásmódomat?

Hogyan működik az agyunk? Hogyan tudom átalakítani a gondolkodásmódomat?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mielőtt továbblépnénk a gazdagság újabb lépcsőfokára, egy rövid kitérőt szeretnék még tenni a gondolkodásmód témakörében, amely mint mondtam a siker és a gazdagság alapja. Biztos Benned is felmerült a kérdés, hogy jó, jó, meg kellene változtatnom a gondolkodásmódomat, na de mégis hogyan?! Egyáltalán hogyan fogják hozzá? És mire kell figyelnem közben? Engem is foglalkoztattak ezek a kérdések, hidd el, de rossz hírem van a számodra: ez lesz a legnehezebb része az utazásnak… Igen, ez a legnehezebb, és ráadásul folyamatosan fókuszban is kell tartanod, mert a világgal együtt kell fejlődni. Viszont ha ezt a lépést sikeresen teljesíted, többé nem lesz akadály vagy korlát előtted, belépsz a végtelen lehetőségek világába!

Biztosan tudod Te is, hogy agyunknak két nagy területe van. Az egyik a racionálisan gondolkodó tudatos agy, amely tudja, hogy mi kell(ene) a sikerhez. Gondolatainkat, tetteinket és viselkedésünket viszont agyunk másik fele, a tudatalatti agyunk irányítja. Ez pedig több tényező miatt nincs eleve úgy programozva, hogy sikeresek legyünk. A gondolkozási sémánk, a hiedelmeink, a szokásaink, a reakcióink, sőt még az érzelmeink is (azaz összességében a paradigmánk*) több irányból kondicionálva van, és a legtöbbünk problémáinak a kulcsa éppen ide van elásva!

(*Paradigma alatt a gondolkodásnak, a vélekedéseknek, az értékeknek  és a módszereknek egy adott társadalom által – illetve szűkebben általad – elfogadott összegzését értem.)

Ha már megnézted a “Mi a csudát tudunk a világról?” című filmet, tudod, hogy az agyunk apró idegsejtekből, ún. neuronokból áll, és hogy ezek idegvégződéseikkel kapcsolódnak egymáshoz létrehozva ezzel az agyi ideghálót. Az idegvégződések valamennyi csatlakozási pontjánál egy emlépkép vagy egy gondolat képződik, és az agy ezen emlékképek, gondolatok alapján definiálja önmagunkat és a világban történt eseményeket. Ezért mondhatjuk, hogy az érzelmeink, a gondolataink vagy akár a reakcióink mind-mind a sejtjeinkben (leginkább az agyunkban) lejátszódó elektromos és kémiai ingerfolyamatok eredményei.

Az agyunkat kizárólag ismétléssel programozhatjuk, mivel az agyi idegháló – gondolataink és világképünk által meghatározott – rendszeres kapcsolódási pontjai hosszú távú kötésekkel rögzülnek, és így alakulnak ki az automatikus inger-reakciók. Ezen automatikus inger-reakciókat, és ezzel a gondolkodásmódunkat szintén csak ismétléssel tudjuk megváltoztatni, amely által a régi kötések fellazulnak és helyette újak jönnek létre. Olyanok, amelyekkel már személyiségünket kondicionáltuk a siker és a gazdagság irányába. Ennek tényleges tartalmával a későbbiekben foglalkozok.

A fentiekre egyébként már igen régen rájöttek, Rembrandt például a következőket mondta: “Gyakorold azt, amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz!

Tehát a fejlődés, a gondolkodásmódunk megváltoztatása, a sikeres személyiség kialakítása a tudás megszerzésével, majd ennek folyamatos ismétlésével történik, azaz annak gyakorlásával, amit már tudunk! Ne aggódj, ha a logikus, racionális agyad tiltakozni fog, ez természetes, a software ellen fog állni. Komolyan. De az agyadat csak úgy tudod újra-kondicionálni, ha a gondolataid többsége a sikerre, a gazdagságra, a boldogságra, az egészségre, stb. fókuszál. Olvass minél több üzleti- és személyiség-fejlesztő könyvet (ha nem tudod, hol kezdd, itt találsz segítséget!), nézz meg minél több témába vágó filmet (erről még lesz szó a későbbiekben), menj el minél többször Cashflow játékra, vegyél részt szemináriumokon, tanfolyamokon, és beszélgess hasonló gondolkodású emberekkel. Magad sem fogod elhinni, hogy mekkora fejlődésen fogsz keresztülmenni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.