Főoldal » Hová is jöttem?

Hová is jöttem?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországról jöttem, a Közgázról… Mesterségem címere: egyetemi tanársegéd és jelenleg visiting scholar… Hová is jöttem? Zürichbe, a Zürichi Egyetemre és az innen 20 percre lévő Winterthurba, a ZHAW-re (Zürich School of Applied Sciences).

Zürich Svájc legnagyobb városa, az azonos nevű kanton székhelye, amely a Zürichi-tó partján fekszik. Kb. 380 000 lakosa van, nemzetközi pénzügyi központ. Az országban 4 hivatalos nyelv van. A népesség 60%-a németet, 20% a franciát, körülbelül 9% az olaszt és 1% a rétoromán nyelvet használja, Zürichben a német az uralkodó. A svájci német egy “Hochdeutsch”-ot beszélőnek is érthetetlen nyelv. Winterthur a kb. 100 000 lakosával Svájc hatodik legnagyobb városa.

Ha valakinek megtetszik az ország, a rend, a nyugalom, a tisztaság, stb… 10 év ittlét után pályázhat az állampolgárságra. Addig meg különféle “permitek”-kel élhet az országban.

A Zürichi Egyetemen 26 000 diák tanul különböző karokon (teológiai, jogi, közgazdaságtani, orvosi, filozófiai, matematikai és természettudományi). Fizikai és kémiai Nobel-díjasok jócskán vannak, vagy egy tucantnyian, akik ide kötődtek. A gazdasági karon 3400 diák tanul. Az “Academic Ranking of Word Universities in Economics and Business” 2010-es rangsorában az 51. helyen van a Zürichi Egyetem gazdasági kara, ami igazán jónak számít, (az első 15 helyen csak amerikai egyetemek állnak, de az első negyvenben is csak 5 nem amerikai egyetem található).

A ZHAW-n kb. 10 000 diák tanul a 26 BA és a 13 MA programban. Ezeken felül kb. 40 “advanced studies” programja van az egyetemnek, amiből nem kevés bevételük van (CAS, DAS és MAS képzések). A CAS egy vagy 2 szemeszteres, a MAS pedig már 4 vagy 5. Gyakorló vállalati embereket is várnak és MA diploma után is lehet menni ezen képzési programokra. Egy-egy félév 5000-8000 frankba is belekerülhet (ami egyébként egy havi fizetése mondjuk egy tanársegédnek kinn). Ezek a bevételek hozzájárulnak a forrásbiztosításhoz :) És természetesen a vállalati szakemberekkel való kapcsolattartáshoz, amiben egyébként is nagyon jók :)

Folyt. köv.

Boldog húsvétot Mindenkinek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.