Főoldal » Idegenvezetők világnapja

Idegenvezetők világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

2011. február 27-én, vasárnap, 11. alkalommal kerül megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. A részvétel szinte valamennyi programon ingyenes.

 

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. Budapesten immáron 11. éve ünneplik az idegenvezetők ezt a napot, melynek szervezését 8 éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Az egész világon február utolsó vasárnapján tartják ezt az ünnepséget, melyen az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerjék a helyi nevezetességeket, látványosságokat.

Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy idén egybeesik a magyar EU elnökséggel. Ezért a szervezők tovább bővítik a programokat, új színfolt lesz a Hősök terén megrendezésre kerülő kézműves kirakodó nap és vásár. Idén először – a múlt évben nagy sikert aratott 6-os villamoson túl – a 2-es villamoson is lesz idegenvezetés, Jászai Mari téri indulással. Támogatóink segítségével 20 új tematikus séta indul, valamint előadásokkal is bővül a program, illetve első alkalommal bringóhintóval is bemutatásra kerül a főváros.

A programok nem csak magyaroknak szólnak: a hazánkban élő, vagy éppen pihenésüket nálunk töltő külföldiek számára is tartogat meglepetéseket az Idegenvezetői Világnap, ugyanis igény esetén az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetők vezetésével is indulnak programok.

-Természetesen nem szeretnénk kizárni senkit a különleges városnézési lehetőségekből, ezért a kerekesszékes, illetve mozgáskorlátozott érdeklődők számára speciális autóbuszos túrákat is szerveztünk, sőt a látás- és hallássérültek számára is alakítottunk ki egyedi programokat. – mondta el a program főkoordinátora, Szatmáryné Jähl Angéla, a BKIK Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnöke.

Sajnos a rendezvényre idén pályázati forrás nem állt rendelkezésünkre, támogatást is csak részben sikerült elnyernünk, így a több mint 120 idegenvezetőnk – akik nagy örömmel vállalták a túrákat társadalmi munkában – csak korlátozott létszámban tudják fogadni az érdeklődőket a buszos, villamosos és hajós városnézéseken. Előre bejelentkezni csak a hajós, és az egyetlen időpontban induló River Ride lehetséges a programban megadott elérhetőségeken. – tette hozzá Szatmáryné.

Az Idegenvezetői Világnap teljes programja megtekinthető a

www.bkik.hu/hir/2027-Idegenvezetoi-Vilagnap-2011címen.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.