Főoldal » Idegenvezetővel a Balaton körül – Balatonlelle

Idegenvezetővel a Balaton körül – Balatonlelle

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Balatonlelle a déli part egyik legfiatalabb városa. Állandó lakossága közel 5000. A város mind vasúton, mind közúton könnyen megközelíthető. Környéke már ősidők óta lakott. Nevét a honfoglalás korából származtatják, valószínűleg Lél vagy Lehel vezérről kapta.


A 19. század végéig Lelle egy álmos kis falu volt. A lakosság évszázadokon keresztül gyümölcs- és szőlőtermesztésből, valamint halászatból élt. Az 1890-es években kezdődött a parcellázás, a növényültetés. A 4 km hosszú partszakaszon villák épültek, és hamarosan jelentős üdülőhellyé fejlődött a valamikori kis falu. Elsősorban a tehetős budapesti értelmiség telepedett itt le, a legtöbb nyaraló saját stranddal is rendelkezett. Lelle népszerűségét annak a ténynek is köszönheti, hogy 1929-ben gyógyfürdő rangot kapott.


Látnivalói:


Római katolikus templom – egyike a város legszebb és legmodernebb épületeinek. Balatonelle első temploma a 9. században épült Szent Kelemen Bazilika volt. itt őrizték Szent Kelemen pápa ereklyéit. A bazilikát a török korban lerombolták, új templom csak a 18. században emeltek, melyet a 19. század végén bővítettek ki. A mai templom Árkay Bertalan tervei alapján készült. Az építész édesapjával dolgozott együtt, de a templom terveit már egyedül készítette. A déli parton ez az egyetlen templom, mely vörös kőből épült. A háromhajós templomot értékes műalkotások díszítik. A festett üvegablakok az ország és a templom történetét ábrázolják. A főoltár festménye Szent Kelemenre, az egykori templom védőszentjére emlékeztet bennünket. A templom orgonája egyike a legjobbaknak a Balatonnál. Csaknem 20 éve rendezték itt az első orgonakoncertet, azóta nyaranta mindig megrendezik az orgonafesztivált. A templom kertjében áll az egykori lellei plébános, későbbi esztergomi érsek, Lékai László bíboros szobra.


Kapoli Múzeum – A ház eredetileg egy jómódú gazda háza volt és a 18. század végén épült. Helyreállítása után itt rendezték be a Kapoli Múzeumot. Kapoli Antal és fia Somogy megyei népművészek, fafaragók voltak. A ház egyik termében a Kapolik alkotásai láthatók. 1992-től a másik teremben Ligeti Miklós szobrászművész alkotásai kaptak helyet. Ligeti Miklós Stróbl Alajos és a francia szobrász, Rodin tanítványa volt. Elsősorban portrékat készített, de az ő munkája a budapesti Városligetben álló Anonymus szobor is. A tetőtérben egy 10 nm nagyságú kiállítótermet alakítottak ki, amely ma élő művészek időszaki kiállításainak ad otthont.


Afrika Múzeum – A város központjában áll az egykori Szalay-kúria, mely a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Timpanonjában a Szalay csaád címere látható. A kúriához tartozó parkban van a déli part legnagyobb szabadtéri színpada, a Bábel Kert, ahol nyaranta különböző kulturális és zenei – részben ingyenes – programokon vehetnek részt a vendégek.


A kúriát többször átépítették. Ma a kultúrháznak és Balatonlelle legérdekesebb kiállításának – az Afrika Múzeumnak – ad otthont. A múzeum alapítója gróf somssich Pongrác. A Belgiumban élő magyar nemes Balatonlelle városának adományozta afrikai trófea- és néprajzi gyűjteményét. Gróf somssich hosszú ideig élt Afrikában, ahol vadgazdálkodással foglalkozott. Más települések is pályáztak gyűjteményére, de végül is Lelle biztosította a legjobb feltételeket. A kiállítás 2000 júniusában nyílt meg és pár évvel ezelőtt Soltész István gyűjteményével bővült. Legérdekesebb darabjai az elefántcsont faragványok, az oroszlán-, zebra- és párduc bundák.


Balatonlelle nyralóközpontja a Szent István tér a vasútállomás és a kikötő között. Nem messze innen épült a település első nyaralója 1896-ban. A tulajdonosát először kinevették, mert a “legelőn” emeltette a nyaralót. Ám 10 év múlva már egy jelentős fürdőtelep alakult ki ezen a helyen. A tér mögött található a rendezvénypark, mely elsősorban a nyári időszakban szolgál változatos lehetőségekkel. Minden hétvégén találunk itt programokat, a gasztronómiai rendezvényektől és zenei előadásokig. Legnépszerűbb rendezvénye a Lellei Borhét.


Balatonlelle másik igen sok vendéget vonzó része a Napfény strand, mely homokos, tengerpartra emlékeztető hangulatával belopta magát az idelátogatók szívébe.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.