Főoldal » Idegenvezetővel a Balaton körül – Siófok

Idegenvezetővel a Balaton körül – Siófok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Balaton déli partjának központja, a Balaton nyári fővárosa – Siófok. A mind közúton, mind vasúton is jól megközelíthető város az egyik legismertebb és legkedveltebb üdülőhely. 

A vidék már a történelem korai időszakában is folyamatosan lakoot volt. A Sió folyócska nevét már a Tihanyi lalpítólevél is  említi, a róla elkeresztelt Fok nevű falu pedig már egy 12. századi  adóösszeírásban is szerepel. Hídja és vámja a törkolat közelében volt. Az átkelőhely sokáig a pannonhalmi apátsághoz tartozott, míg a falu a tihanyi apátsághoz. A török hódoltság idején stratégiai fontosságú hadikikötő és erődítmény volt itt. A vár a Rákóczi- szabadságharc után elvesztette jelentőségét, a települést pedig jelentéktelen halászfaluként tartották számon. A felendülést a 19. század hozta: a déli vasútvonal átadása, a vízszabályozási munkák, valamint a rendszeres hajóforgalom az északi partra, Füredre. Így a 19. század második felében lassan kialakult a fürdőélet, és 1893-ban a települést hivatalosan is gyógyfürdőhellyé nyilvánították. A pezsgő fürdőélet kulturális és sporteseményeket is vonzott, villák sokasága épült. Siófok híres vendégei voltak töbek között Jókai Mór és Krúdí Gyula is. A balatoni idegenforgalom a két világháború között tovább fejlődött, ám a második világháború nagy károkat okozott. A háború után azonban ismét fellendült az idegenforgalom és a település újra üdülőközponttá vált. 

17 km hosszú partszakasza két részre osztható: keleti irányban az Aranypart, nyugati irányban pedig az Ezüstpart található. A városnéző sétát a városközpontban, a vasútállomás elöl érdemes elkezdeni. Itt adták át 1994-ben a Millenium teret, melynek egy meghatározó építménye a Zenepavilon, benne Varga Imre szobrászművész Kálmán Imréről készült bronzszobrával.

A római katolikus templom eredetileg barokk stílusban épült, ám a 20. század elején neoromán stílusban átépítették. Itt található a Balaton környék legnagyobb orgonája.

A város jelképe a Víztorony a Szabadság-téren. 2012. májusa óta kívül-belül megújulva, glóbuszában lassan körbeforgó panoráma étteremmel, földszintjén Tourinform irodával várja a látogatókat.

Az 1994-ben felszentelt református templom a hívek adományainak köszönhetően hároma év alatt épült fel.

A településen először 1870-ben épült zsinagóga. Az adatok szerint egykor 506 zsidó vallású élt itt, de a holocaust után mindössze 72-en tértek vissza. A mai modern épületet 1986-ban avatták fel.

Az Oulu-park Siófok finnországi testvérvárosáról kapta nevét. A téren áll az építészetileg különleges, Makovacz Imre tervezte evangélikus templom. A torony tetején a fából kinövő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt út az örök élethez. A főbejárat fölött angyalaszárnyak vigyázzák a belépőt.

A város számtalan múzeuma, kiállítóhelye közül is érdemes néhányat útba ejteni:

A Tojásmúzeum 203. októberében, az első Nemzetközi Tojásfesztivál kísérő eseményeként nyílt meg. Ez alapozta meg a ma is látható állandó gyűjteményt, ahol különlegs nép- és iparművészeti darabok is láthatók. 

A Kálmán Imre Emlékház a város központjában található. Itt látta meg a napvilágot a zeneszerző 1882. október 24-én. Legsikeresebb műve, a Csárdáskirálynő, nemzetközileg is ismertté tette szerzőjét. A múzeum Kálmán Imre szültésének 105. évfordulóján nyílt meg. A látogató végigkísérheti a zeneszerző életútját, láthatja kedvenc tárgyait, archív fotókat és kálmán Imre – relikviákat is.

Az Ásvány múzeum Magyarország legnagyobb magángyűjteménye, mely a Kárpát-medence ásványait mutatja be. Az 1986-ban nyílt kiállítás nem messze a Kálmán Imre emlékháztól található.

A Rádió Múzeum a fiatalokat egy számukra már ismeretlen technológia világával, az idősebbeket pedig a nosztalgia érzésével csábítja. A társadalmi összefogással nyitott rádiós hírközlési múzeum ingyenesen fogadja az érdeklődőket.

Siófok tulajdonképpen egy nagy szabadtéri szobormúzeum is lehetne. Lépten-nyomon szobrokba ütközünk sétánk során. A város leginkább Varga Imre szobrászművész szabadtéri múzeuma, de rajta kívül több más művész alkotását is láthatjuk.

A Sió-zsilip 1863-ban épült, és lesüllyesztette a tó vízszntjét. A vízáteresztő és hajó-zsilip az 1940-es években készült el. Ma is itt valósul meg a tó vízszintjének szigorú szabályozása.

A Jókai park a város legnagyobb és legpatinásabb parkja, melyet 2006-ban újítottak fel. Helyén egykor a híres siófoki lóverseny-pálya állhatott.

Közvetlenül a tó partján terül el a Rózsakert. A virágágyások, rózsabokrok és platánok mellett itt találjuk azt a szobrot, mely az első Balaton átúszónak, Szekrényessy Kálmánnak állít emléket, ill. Somogyi Jószef Halászok című alkotását.

A siófoki kikötő bonyolítja le a Balaton legnagyobb hajóforgalmát. A kikötő nyugati oldalán van a vitorlás kikötő, valamint a meteorológiai állomás, mely az elsők között tudosít a közeledő viharokról. A siófoki kikötő az otthona a Balaton két legrégebbi, ma is közlekedő hajójának, a Helkának és a Kelénnek. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.