Főoldal » Illemkódex diákoknak

Illemkódex diákoknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Balogh László Illemkódex diákoknak című könyve választ ad az olyan kérdésekre, mint például: kit hogyan köszönthetünk? Mi a helyes viselkedés utazás, vásárlás, és hivatali ügyintézés közben? Milyen megszólításokat használhatunk ma és vajon milyeneket használtak régen?

Naponta felvetődhetnek ezek a kérdések bennünk. Biztosan mindenki érezte már az élete folyamán azt, hogy belépve egy idegen helyre, nem tudja, mitévő legyen. Nem tudjuk, hogyan köszönjünk, kit és legfőképpen hogyan szólítsunk meg. Gondban lehetünk bemutatkozás alkalmával, ételek kulturált, illedelmes elfogyasztásakor is. Sok kellemetlen helyzet adódhat, ha nem tudjuk, ismerjük, hogy miként lehet, és kell viselkednünk. Lehetőséget kell adni önmagunknak arra, hogy megismerjük az alapvető viselkedési szabályokat.

Ez a könyv ehhez ad segítséget, bemutatva a helyes és ajánlatos cselekvéseket. Ezek a dolgok az alapvető műveltség részét képezik, amelyet jó, ha minél fiatalabb korban megismerünk. Balogh László könyve éppen ezért minősül kiemelkedő alkotásnak, hiszen a könyve kifejezetten a diákoknak, fiatalabbaknak szól. Nyelvezete és szóhasználata is a diákokat veszi figyelembe, nem túl bonyolult, egyszerű nyelvezetet alkalmaz.

Balogh László könyve hat témakörből áll, a témakörökön belül pedig több altéma is található.

Az első fő téma a család, otthon. Ezen belül tizenegy altémáról olvashatunk, ilyenek pl.: a lakás (színe, rendje, világítása), öltözködés (ruha, ékszer, nyakkendő), étkezés, terítés (evőeszközök használata, terítés), telefonálás (mobil illemtan), vendégfogadás és többek között a családi események is ide sorolhatóak.

Napjainkban a mobiltelefon elengedhetetlen készülék, de sokan nem tudják a vele kapcsolatos helyes illemszabályokat. A mobiltelefonok előnyei nyilvánvalóak: gyorsaság és kapcsolattartás, folyamatos elérhetőség, üzenetrögzítés, küldés. A mobil a társadalmi és üzleti érintkezés eszköze. Az emberi kapcsolatok szokásokon alapulnak, melyeket az elfogadott társadalmi normán szabályoznak. Így a mobiltelefon használathoz is kapcsolódik egy úgynevezett „tízparancsolat”:

 ·        Mindenképpen kerülni kell, hogy másokat telefon használatunkkal irritáljuk.

·        A mobiltelefon használja mindig elérhető, ő maga azonban figyelembe veszi mások nyugalmát. Reggel kilenc és este kilenc között hanghívást,máskor az elektronikus levelezést ajánlatos használni.

·        A hívónak kötelessége bemtatkoznia, valamint megkérdeznie, hogy alkalmas-e a hely és az időpont a hívásra.

·        Ezzel arra ösztönzi a hívott felet, hogy ő is bemutatkozzon.

·        Társaságban csak akkor kezdeményezzünk és fogadjunk hívást, ha megbizonyosodtunk arról, hogy másokat nem zavarunk.

·        A közlés tartalma is kívánhat diszkréciót. Kímélni kell mások érzékenységét.

·        A legjobb vételi elérhetőségek alkalmával célszerű a hívást lebonyolítani.

·        Gépkocsiban a ki hangosító, vagy a rögzíthető tároló ajánlott.

·        A mobiltelefon az idő jobb kihasználást teszi lehetővé.

·        Ne zavarj senkit, hogy téged se zavarjanak.

 

A mobiltelefon használatának természetesen vannak olyan esetei, amikor annak használata nem ajánlatos. :

·        Temetésen, egyházi szertartásokon, mert mások érzékenységét megsérthetjük.

·        Kórházban, mert a betegek pihenését, gyógyulását zavarhatja.

·        Színházban, moziban és más kulturális rendezvényeken is, mivel így megzavarhatjuk mások szórakozását.

 

A második fő témakör a környezet címet viseli. Ezen belül a köszönésről, meghajlásról, megszólításról, bemutatkozásról, tegeződésről, társalgásról és a közlekedésről olvashatunk, tanulhatunk.

A diákok életkorában általában egy nagy problémát jelent a megszólítás kérdése. Nagyon nehéz valakit a társadalmi rangjának, korának megfelelően megszólítani. Ennek nyelvi okai vannak leginkább. A régmúlt időkben a megszólítás tartalmazta az illető összes társadalmi rangját, és ez bizonyos személyek esetében elég hosszas volt. Manapság férfi esetében az „úr” a legáltalánosabb megszólítás. Nő esetében nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis szokás a hölgy családi állapotát is jelezni, amiről nincs mindig tudomásunk. Így könnyen beleeshetünk a „kisasszony”, „asszonyom” dilemmájába.

Áthidaló megoldás lehet a „hölgyem” megszólítás. A megszólítás az udvariasság alapvető formája. Ezért senkit sem illő másnak szólítani, magasabb, vagy alacsonyabb rangúnak. A megszólítás nem legyen hízelgés, ne legyen túlzottan alázatos, de gőgös sem. A megszólítás fontos szabálya még, hogy nem illik azt halmozni, azaz nem helyes a „kedves dr. Nagyné Erika jogász asszony” használata.

A harmadik témakört a szórakozás, társaság ihlette. Itt az ajándékozásról, az éttermi, színházi, valamint könyvtári viselkedésről találunk részletes leírást.

Az ajándékozással kapcsolatos első fontos kérdés: „mit ajándékozzunk? „. Az igazán jó ajándék nem dönti csődbe az ajándékozót, és nem hozza kellemetlen helyzetbe a megajándékozottat. Az ajándék akkor jelent igazi örömet, ha a megajándékozottnak szüksége van, vagy lehet az ajándékra. Az ajándékozásnak két formája ismert. Az egyik a hivatalos, a másik a családi ajándékozás. A hivatalos ajándékozás során általában üzletfelek, vagy partneri kapcsolatban levők adnak egymásnak tárgyakat. Mik ezek? Lehet könyv, hanglemez, festmény, porcelán és ital is.

A családi ajándékozás nem ennyire kötött. A közelebbi kapcsolat lehetővé teszi, hogy ne sablonos, hanem személyre szabott ajándékokat tudjunk adni. Nem tilos semnmilyen tárgy ajándékozása, és természetesen a praktikum a döntő. Az ajándékozásnak is vannak szabályai, akárcsak a mobiltelefonálásnak is:

    ·        Tapintatosan kell ajándékozni.

·        Az ajándékról az árcédulát le kell venni.

·        Fontos, hogy az ajándékot illik becsomagolni.

·        Az ajándékot nem illik visszautasítani, vagy vissza kérni.

A negyedik fő témakör a közforgalmú helyekről szól. Ezen belül megtudjuk, hogy hogyan kell viselkedni üzletben, postán, hivatalban, az orvosi rendelő várójában, a bíróságon és nem utolsó sorban, a templomokban.

A hivatali ügyintézés a diákok számár bizonyára egy új dolog. Most értek abba a korba, mikor már a hivatalos ügyeket is tudniuk kell elintézni. Fontos, hogy a hivatali ügyeket ne az utolsó pillanatban próbáljuk meg elintézni. Belépéskor vegyük le kalapunkat, sapkánkat és köszöntsük az iroda dolgozóit. Beszédünk legyen illedelmes, próbáljunk meg ne hangoskodni. Ha elindult az ügyintézés ne feledkezzünk meg el annak megköszönésről sem. Az általános érvényű illemszabályok is vonatkoznak ránk. Ezek közé tartozik az is, hogy az idősebb embereket, várandós édesanyákat magunk elé engedjük.

 

         Az ötödik témakör a munkahely címet viseli. Itt az iskola és a munkahellyel kapcsolatos dolgokról (pályázat, személyes beszélgetés, beilleszkedés) találhatunk bővebb információt.

A diákok életében hamar beköszönt az az időszak, amikor elvégzik tanulmányaikat és egy állásra pályáznak. Természetesen a megpályázásnak is vannak szabályai, feltételei.:

 

·        A pályázati levélben, néhány mondatban leírjuk, hogy miért pályázzuk meg az állást. Ez egy oldalnál ne legyen több.

·        A levelet követi a szakmai önéletrajz. Ez akkor jó ha tömör, lényegre törő és áttekinthető.

·        A pályázat beadásának mindig van határideje, ügyeljünk arra, hogy nehogy kicsússzunk belőle.

 

A hatodik, egyben utolsó témakör az érdekességekről szól. Itt olyan altémákat találhatunk, mint például: látogatás magasabb rangú személyeknél és néhány más ország szokásairól is olvashatunk egy pár ismertetés.

Külföldre utazva, és ott tartózkodva az általános illemszabályok mellett helyi sajátosságokkal is találkozhatunk. Nem kell meglepődni, ha Finnországban nem kívánnak jó étvágyat, vagy a japán férfi felesége előtt ép be valahova. Az általánosan elfogadott és lassan nemzetközivé váló illemszabályok nem mindenütt teljesen egyformák. Érdemes megismerni a helyi hagyományokat, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk!

 

·        Az arab országokat az arab nyelv és az iszlámvallás közi egybe. Alapszabály náluk, hogy a kutya szerintük tisztátlan állat, így azt ajándékozni nem illik.

·        A vallásuk neve iszlám, és nem mohamedán, tehát az utóbbi megnevezést próbáljuk meg előttünk nem használni.

·        Imádkozó ember előtt soha ne haladjunk el.

·        A vendéglátás náluk étteremben történik. Ha otthonába invitál minket valaki, azt nagy megtisztelésnek kell tekintenünk.

 

Az arab világon kívül további érdekességeket olvashatunk többek között Japánról és Latin- Amerikáról is.

 

         Befejezésül egy kis saját vélemény. Számomra Balog László könyve azért kiemelkedő, mert figyelembe vette a diákok értékrendjét. A diákok nyelvén ír, nem használ szakszavakat, így mindenki számára könnyen értelmezhető. Rávilágít azokra a dolgokra, amiket egy kulturált embernek ismernie kell.

szerző: Domokos Rita 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.